Logo
Venster sluiten
InSided MediaReview


BlackBerry Bold 9700 review

Het topmodel van RIM de Bold 9000 heeft in de BlackBerry Bold 9700 een waardige opvolger gekregen. Supersnel, handzaam en zeer efficient qua email, basic apps en zoals we gewend zijn betrouwbaar.

RIM heeft na de introductie van de Storm nog geen hele vernieuwende dingen laat zien maar zorgt wel voor nieuwe toestellen die steeds net iets beter zijn dan de voorgangers. Zo is de Curve 83xx vervangen voor de Curve 89xx, zagen we de Storm omgedoopt worden in de Storm 9500 en nu is de Bold aan de beurt. De Bold 9000 is nu de Bold 9700 geworden met wat uiterlijke veranderingen maar ook onder motorkap zijn toch prettige verbeteringen aangebracht. In deze review kijken we hoe de Bold 9700 het ervan af gebracht heeft en je kunt als voorproefje alvast onze hands-on video bekijken [mobilyzvideo=29315]Schermafbeelding-2010-01-26-om-23.48.05.png[/mobilyzvideo]

In de doos

De uitrusting van een BlackBerry is altijd netjes en compleet. Zo ook de Bold 9700:
 • BlackBerry Bold 9700
 • micro-USB kabel
 • 230v lader met diverse stekkers
 • Stereo headset (met telefoon functie)
 • Handleiding, Quickstart, Tips
 • CD met Desktop software

Specificaties

 • Netwerk: GSM 1900/1800/900/850 MHz, UMTS 2100/1900/850/800 MHz (Bands 1,2,5/6), 2100/1700/900 MHz (Bands 1,4,8)
 • Operating systeem: BlackBerry OS 5.0
 • Geheugen: 256Mb werkgeheugen
 • Scherm: 2.44” inch TFT scherm, 480x360 pixels
 • Wifi: Wifi 802.11 b/g (WPA/WPA2/UMA/GMA)
 • Bluetooth v2.1 (A2DP/AVCRP/SIM Access Profile)
 • USB: MicroUSB 2.0
 • Bediening: optisch Trackpad en QWERTY toetsenbord
 • Camera: 3.2 Megapixel, autofocus, image stabilisatie, flits
 • Geheugen: 256Mb, uitbreidbaar met microSD
 • Batterij: 1500mAh batterij
 • Standby tijd: 21 dagen (GSM(, 17 dagen (3G)
 • Beltijd: 6 uur (GSM en 3G)
 • Video format support: XviD deels ondersteund, H.263, H.264, WMV3, MPEG4, Sorenson Spark & On2 VP6 (Flash ondersteuning)
 • Audio format support: .3gp, MP3, WMA9 (.wma/.asf), WMA9 Pro / WMA 10, MIDI, AMR-NB, Professional AAC/AAC+/eAAC+
 • Afmetingen: 109 x 60 x 14,1 mm
 • Gewicht: 122 gram

Look & Feel

Mijn eerste indrukken van de Bold 9700 zijn in ieder geval positief. De reden is dat het toestel lekker compact en solide aanvoelt. Als je hem vergelijkt met de Bold 9000 is deze echt een stuk handzamer en dat was ook de reden voor mij om de Curve 8900 te gebruiken ook al had deze geen 3G mogelijkheden. Verder valt ook direct het optisch trackpad op en ook is deze Bold2 weer voorzien van een stukje luxe middels de lederen achterkant.

Voorkant
Een lekker soepel typend QWERTY toetsenbord dat de toetsen compact naast elkaar heeft liggen maar nog steeds prima de nodige teksten laat invoeren. De Bold 9000 had iets grotere toetsen en daarmee kon je nog sneller typen maar dan had je wel een flink toestel in je handen. Verder treffen we een optisch trackpad aan die na even wennen de Bold 9700 prima laat bedienen. Ernaast treffen we de bekende bellen/ophangen/menu en terug toets aan. Bovenaan de speaker en daarnaast de LED indicator die ook de mogelijkheid heeft op te lichten met verschillende kleuren (wel met additionele software van BeBuzz). Het scherm is niet al te groot maar geeft al wel goede eerste indruk en kijkt lekker.

Bovenkant
De van de voorzijde doorlopende bovenkant kent een tweetal toetsen namelijk een blokkeringstoets en mute optie. Je kunt ze niet voelen omdat het geheel een stuk kunstof is dus bedienen is soms iets lastiger.

Onderkant
Hier vinden we alleen een kleine microfoon uitsparing.

Linkerkant
De zijkanten en een de achterzijde kennen een doorlopende zilveren lijst. Deze geeft de Bold 9700 een nette strakke uitstraling. De linkerzijde heeft van boven naar beneden een 3.5mm audio aansluiting, microUSB aansluiting, programmeerbare knop en een lanyard aansluiting. Ook treffen we helemaal onderaan aan zowel de linker- als rechterzijde een zilveren contactpunt. Hier kun je de Bold 9700 mee opladen. Jammer dat we tot op heden eigenlijk geen accessoires hebben gezien die hier gebruik van maken zoals een autolader of bureaulader.

Rechterkant
De andere zijde heeft ook een programmerbare knop en de volumetoets.

Achterzijde
De batterijklep die het grootste deel van de achterzijde beslaat heeft aan de zijkanten een wat stroevere rubberen structuur. Leg je de BlackBerry neer dan zorgt deze dat hij goed blijft liggen en in je hand heb je ook een goede grip. Het middenstuk wordt gesierd door een zilveren BlackBerry logo en natuurlijk mag het leder hier niet ontbreken.

Boven de batterijklep zit de 3.2 Megapixel camera die goed en snel foto’s maakt en een flits. Tussen beide in zit de speakerphone uitsparing. Verwijder je de batterij dan vinden we een 1.500 mAh batterij en ook onder de klep zit de uitsparing voor de microSD die we zonder de batterij te verwijderen kunnen plaatsen.

Scherm, Bediening en Prestaties

Het 5.0 OS is op zich niet visueel heel vernieuwend ten opzichte van het 4.6 OS. Wat we wel merken is dat de bediening in combinatie met het optisch trackpad echt supersnel gaat. Er is tot op heden geen enkel toestel geweest dat zo snel werkte als de Bold 9700 met OS 5.0
Scherm
Een maar 2.44” scherm dus verwacht niet dat je hier even lekker een film op gaat kijken of dat je flink gaat surfen op het web. Wat er over blijft is een scherm dat erg prettig is om naar te kijken, haarscherp teksten of plaatjes laat toont en ook in volle zon prima is te gebruiken. Foto’s zijn ook goed te bekijken en ook hier is het opvallend hoe scherp deze worden weergegeven. Gaan we kijken naar waar deze BlackBerry voor gemaakt is dan komen we uit bij email, agenda, contactpersonen en een aantal basic applicaties. Ondanks het kleine scherm ziet ook dit er erg goed uit. De letters zijn scherp en het leest gewoon prettig.
Bediening
Geen touch, geen multi-touch maar wel een zeer accuraat optisch trackpad dat ook nog eens geen last zal hebben van vuil, stof of andere zaken. Tel daarbij het gemak van het typen bij op met het QWERTY toetsenbord en dan blijft er qua bediening weinig te wensen over. De toetsen zijn wellicht voor sommige gebruikers wat klein zeker als je deze vergelijkt met de Bold 9000 maar oefening baart kunst en al snel typ je lekker weg. De menu’s van de Bold 9700 zijn geen verassing en helemaal in lijn met wat we al gewend waren op de Curve 8520, Curve 8900 en zelfs met de andere voorgangers. Alles is eenvoudig en vooral tekstueel gehouden en daardoor makkelijk in het gebruik. Overigens werkt het meeste out-of-the-box dus zonder veel moeite kun je aan de slag.
Prestaties
Super, super, super snel. Meer kan ik niet zeggen. Geen 1Ghz processor, geen specifieke grafische processor, beperkt geheugen maar toch razendsnel. Of je nu applicaties moet starten, er meerdere tegelijk gebruikt en hier tussen wil wisselen of je scrolt door foto’s. Alles gaat soepel en snel, zo moet elke Smartphone werken en daar kunnen alle andere partijen een voorbeeld aan nemen. Tuurlijk, er zijn geen trillende icoontjes, geanimeerd achtergronden of andere eye-candy zaken maar dit is eigenlijk wel prettig.

Connectiviteit

Ook hier laat RIM zien dat ze door trouw te blijven aan de basics een goed werkend toestel hebben ontwikkeld die de Bold 9000 waardig zal opvolgen. Een klik op het connectiviteit icoontje en ik schakel naar keuze, 3G/Wifi/Bluetooth in of uit en na een paar tellen heb ik connectie.
Wifi
802.11 b/g zit aan boord en middels het doorlopen van de stappen na het selecteren van de Wi-Fi netwerk instellen optie ben ik snel verbonden met mijn hotspot. Bij het instellen word je aan de hand genomen middels een 3-tal opties: netwerk zoeken, netwerk handmatig toevoegen, instelling knop of je kiest voor Wi-Fi opties. Wifi is overigens lekker snel en het enige nadeel van Wifi vind ik dat je de BlackBerry App World niet kunt gebruiken als je niet ook de GPRS/3G aan hebt staan, jammer.
GPS
De GPS aan boord kan worden gebruikt om je foto’s te koppelen aan een locatie (geo-tagging) of om te navigeren. Er zijn een aantal basic navigatie oplossing op de markt en ook de gratis nav4all werkt prima. De grote namen ontbreken echter qua navigatie zoals een TomTom of een Navigon, daar moet je als je veel gaat navigeren rekening mee houden. De GPS levert verder prima prestaties en na een korte tijd heb ik een fix en kan ik precies zien waar ik ben op de standaard aanwezige “Kaarten” applicatie. De kaarten hiervoor zijn afkomstig van TeleAtlas maar is vooral voor het zoeken naar lokale informatie. Navigeren is dus niet echt een optie maar het kan wel.
Bluetooth
Bluetooth werkt goed, snel en is efficient. Het uitwisselen van ringtones of plaatjes is wel wat omslachtiger omdat je eerst moet pairen en dan ontvangen middels Bluetooth moet inschakelen en dan pas kun je iets verzenden naar elkaar. Het is echter wel goed beveiligd op deze manier en een gelegde verbinding is stabiel en de diverse opties zoals een ingebouwde Audi carkit, foto frame of Bluetooth speaker laten zich makkelijk koppelen.

Multimedia

Ja, multimedia is mogelijk op de BlackBerry. Je kunt muziek luisteren, video bekijken en ook foto’s gaan prima. Het is echter zoals al eerder vermeld redelijk basic maar effectief. Wel handig is de optie om met de meegeleverde software je muziek simpel te synchroniseren met iTunes en dit werkt zowel op de Mac als op de PC. Fijn is het zoeken in muziek of het zo snel samenstellen van een afspeellijst. Dit is supersnel en als je toch veel muziek wil luisteren dan is het plaatsen van een bijvoorbeeld 16Gb microSD kaartje voldoende. Video is qua beeldkwaliteit wel goed maar het kleine scherm zorgt dat je hier toch niet snel veel gebruik van zult maken. Gemaakte foto’s zien er mooi, helder en scherp uit en ook het scrollen door foto’s gaat heerlijk soepel zonder enige vertraging.

Geluidskwaliteit

Dit is ook prima in orde maar is als ik eerlijk ben van iets mindere kwaliteit dan bijvoorbeeld mijn iPhone 3GS. Je kunt wel wat instellingen doen middels de ingebouwde equalizer en ook album art wordt keurig weergegeven. Prima om dus af en toe muziek te luisteren.

Camera

Een camera met lage resolutie is goed voor af en toe een leuke foto maar dat doet de BlackBerry wel erg goed. De kwaliteit is gewoon prima en ook in het donker presteert de camera goed. De flits kan handig zijn maar zorgt zoals bij bijna alle Smartphones toch voor mindere resultaten maar ondanks dat gaat de BlackBerry hier best goed mee om. Er zijn diverse instellingen mogelijk zoals autofocus, flitsmodus, witbalans, kleureffect en kwaliteit. De maximale resolutie is 2048x1536. De camera is wel supersnel en start bijna direct op en ook bij het schieten van de foto zit eigenlijk geen vertraging. Zie hieronder een drietal foto's die binnen zijn genomen, de laatste is een foto gemaakt van heel dichtbij uit een boek.

Email en attachments

Hier heb je een BlackBerry voor en dat werkt dus gewoon perfect. Zoeken in email, bestanden bijsluiten een bijlage bekijken. Alles met een paar keer klikken en op de 9700 werkt het net zo goed als op de andere BlackBerry devices. Je merkt ook gelijk dat door de gebruikte compressie mogelijkheden en efficiënt gebruik van bandbreedte je bijna nooit hoeft te wachten om ook lange emails snel te kunnen lezen. Qua data vebruik is het ook allemaal slim ingericht aangezien ik als ik verzonden berichten terug wil zien eerst de basics gepresenteerd krijg en dan kan kiezen om daadwerkelijk de inhoud ook binnen te halen (en dat gaat dan erg snel). Een druk op de spatie zorgt dat je ook met het toetsenbord snel een pagina naar beneden scrollt of je drukt op “c” om een email bericht te schrijven. Zo zijn er nog meer handige trucjes op de BlackBerry. Autotekst is er ook zo eentje en je kunt zelf een afkorting verzinnen en als je deze type er automatisch andere tekst van laten maken. Zo verschijnt er bij mij als ik “mvg” type direct, Met vriendelijke groet, Roel Martens. Handig en snel zeker als je bepaalde zaken vaak opnieuw aan het typen bent. Je kunt op de BlackBerry allerlei bijlages bekijken en of het nu PDF, Office documenten of afbeeldingen zijn alles kan. Een Word document kun je in eenvoudige weergave snel bekijken en een grote Powerpoint wordt ook geoptimaliseerd binnengehaald. Zo kan het zijn dat een presentatie van 7Mb met het binnenhalen van 300Kb aan data al bekeken kan worden op de BlackBerry. Handig en snel. Daarnaast kun je ook een sms als email doorsturen of vanuit de BlackBerry messenger een ontvangen bericht forwarden. Alle opties en mogelijkheden zijn voor handen en als je veel wilt emailen dan is de BlackBerry hier zeer geschikt voor.

BlackBerry Messenger & PIN berichten

Het viel me nu ik regelmatig in Amsterdam ben op dat veel jeugd met een BlackBerry loopt. Ik zie nu regelmatig de Bold 9000 en Curve 9700 voorbij komen en meestal is men aan het chatten of mailen. Het mooie van de BlackBerry is dat elk toestel een unieke PIN heeft. Als je deze van elkaar weet kun je op basis hiervan met elkaar chatten of berichten sturen en dit is feitelijk gratis. Deze berichten tellen niet mee in de bundel en zijn dus ideaal voor de die-hard chatters. Je kunt ook MSN op je BlackBerry installeren, dan maak je wel gebruik van de data bundel maar de berichten gebruiken maar heel weinig Kb’s. Als je veel berichten wilt sturen dan is het toetsenbord ook weer erg makkelijk dus vandaar de populariteit onder de jeugd van de BlackBerry’s.

Batterijlevensduur

Op dit vlak heeft BlackBerry altijd gescoord en de ervaringen zijn tot nu toe ook positief. Een 1.500mAh batterij en de push email functionaliteit samen met data compressie zorgt dat mail pas naar je toe wordt gestuurd als deze er ook is en je dus niet onnodig een synchronisatie sessie moet starten. Verder is het zo dat als een bericht sneller kan worden gedownload je dus minder stroom verbruikt. Tot nu toe haal ik met gemak een dag werken op de BlackBerry met ook Wifi voor een groot deel van de dag ingeschakeld. Ik bel er niet veel mee maar ook al zou je een 3 uurtjes bellen op een dag dan gaat de batterij het makkelijk volhouden.

Applicaties

Geen honderduizenden applicaties maar wel een aantal apps die gewoon perfect zijn. Ik heb hier ook al een keer wat uitgebreider bij stilgestaan en met deze apps op de BlackBerry heb ik eigenlijk alles wat ik nodig heb. Het downloaden en installeren maar ook betalen via PayPal gaat erg makkelijk en ook al zijn de apps niet super vet qua visuele mogelijkheden ze werken wel goed. Check gewoon maar eens de BlackBerry App World en je zult zien dat er prima apps tussen zitten.

Bellen

Ook het communiceren op de “ouderwetse” manier blijft belangrijk en contact leggen met de BlackBerry 9700 kan op diverse manieren. Een druk op de belknop en gewoon de naam typen is al voldoende. Ook kun je vanuit de contactpersonen lijst aan de slag en type de naam van de persoon, druk dan op de groene knop en je hebt contact. Klinkt simpel maar het werkt zo lekker snel dat je echt in 2 tellen iemand al te pakken hebt, zelfs met een adresboek met meer dan 1000 personen gaat het zoeken snel. Voor inkomende gesprekken kun je ook beltonen toekennen aan contactpersonen en als je een foto hebt kun je die ook keurig koppelen aan de contactpersoon. Qua bellen ligt de 9700 lekker in de hand (ook door de rubber/leder combi aan de achterzijde) en het geluid is luid en helder. Je hebt ook de optie om het geluid te optimaliseren en kunt kiezen uit Bas versterken of Hoge tonen versterken. Gebruik je de luidspreker dan is het volume en verstaanbaarheid erg goed en de spraak blijft duidelijk. Dus handsfree bellen of een conference call is zo prima te doen. Er is zelfs rekening gehouden met mensen met een hoorapparaat en je kunt hier Telecoil voor inschakelen.

Voor wie

De tijd dat de BlackBerry alleen voor de zakelijke gebruiker geschikt zou zijn is wel een beetje voorbij. De Bold 9700 heeft wel de zakelijke uitstraling maar is eigenlijk geschikt voor alle gebruikers die een degelijke, stabiele en snelle Smartphone willen hebben. De 9700 ademt gewoon efficiency en dat is in alles te merken. Schrap wel het spelen van games en het bekijken van video want dit is niet waar de 9700 in kan uitblinken. Bij Hi hebben ze een bundel voor 9,95 euro per maand en ben je qua data helemaal klaar. Voeg je hier spraak aan toe dan moet je rekenen op een bedrag van rond de 25-26 euro per maand. Zo hebben ook Vodafone en T-Mobile abonnementen die betaalbaar zijn en zowel spraak als voice voor je dekken. Je zult dan onbezorgd emailen, twitteren, pingen en je kan ook prima online. Uiteraard kan de 9700 ook in een zakelijk omgeving gebruikt worden en werkt deze net zoals elke andere BlackBerry naadloos samen met de BlackBerry Enterprise Server. In een zakelijke email omgeving zoals Exchange, Domino en GroupWise kun je dan ook alle beheer- en beveiligings moglijkheden inzetten en je moet hiervoor alleen in plaats van een BIS een zogenaamd BES abonnement afsluiten. Het verschil met deze duurdere BES variant is dat alle informatie over-the-air kan worden gesynchroniseerd. Met BIS zul je contactpersonen, agenda en taken met een USB kabel moeten synchroniseren.

Google synchronisatie

Als tip wil ik ook nog vermelden dat je ook je Google omgeving perfect kunt synchroniseren met je BlackBerry en eigenlijk precies zoals dat ook in een BES omgeving gedaan wordt. Dit kan dus met de Hosted Google Connector voor BlackBerry. Een dienst die wordt geleverd door e-office en zorgt voor de échte push email, synchronisatie van je agenda en contactpersonen. Ik gebruik deze ook en het werkt perfect.
 • ontvangen berichten in je Gmail inbox worden binnen 60 seconden gepushed naar de BlackBerry
 • gelezen of verwijderde e-mails op de BlackBerry worden ook in Gmail gemarkeerd als gelezen of verwijderd en vice versa
 • folders in de BlackBerry worden gesynchroniseerd met labels in Gmail
 • e-mailadressen en telefoonnummers van andere gebruikers van Google Apps (zelfde domein) zijn eenvoudig benaderbaar via de BlackBerry
 • De BlackBerry synchroniseert de agenda met je Google Calender
 • automatische synchronisatie van contacten in Gmail en het BlackBerry adresboek

Oordeel

 • Gebruik: Zeer goed
 • Design: Zeer goed
 • Functionaliteit: Zeer goed
 • Connectiviteit: Uitstekend
 • Totaal oordeel: Zeer goed
Meest geschikt voor: de gebruiker die een degelijk stabiel en snel toestel zoekt waar vooral email en agenda en een aantal basis applicaties belangrijk voor zijn.

Gegevens

Conclusie

Met de BlackBerry 9700 volgt RIM hun strategie die heeft gezorgd dat ze al een flink aantal jaren zeer succesvol zijn. Geen spectaculaire vernieuwingen of compleet nieuwe features maar wel een gedegen altijd werkend toestel. De Bold 9700 heeft naast uiterlijke verbeteringen middels een compactere vormfactor en wat strakkere looks ten opzichte van de Bold 9000 ook onder de motorkap nieuwe dingen. OS 5.0 is aanwezig met een aantal nieuwe mogelijkheden en de 9700 is gewoon supersnel. Alles flitst voorbij, meerdere apps open hebben staan, iets opstarten, mail sturen, foto's bladeren. Nagenoeg nergens vertraging en dat heb ik op andere Smartphones nog niet gezien. Klinkt mooi maar de Bold 9700 heeft ook wat mindere puntjes. Het scherm is van prima kwaliteit en ook bij volle zon goed te bekijken maar wel wat aan de kleine kant. Een video kijken is dan ook niet echt een optie en ook de browser is nog wat basic en je moet veel inzoomen om alles goed te zien. Qua connectiviteit en batterij levensduur is het echter wel allemaal dik in orde. Ben je op zoek naar een efficiente Smartphone die uitblinkt in email en agenda, chatten en je nooit in de steek laat dan is de BlackBerry Bold 9700 een absolute aanrader.

Positief

 • Snel, snel, snel
 • Email werkt perfect
 • Eenvoudige maar zeer efficiente user interface
 • Helder scherm
 • Prima basic applicaties
 • Lange gebruiksduur

Verbeterpunten

 • Voor video minder geschikt
 • Weinig fun applicaties zoals mooie grafisch georiënteerde games
 • Browser is minder goed, letterweergave vaak te klein


Gerelateerde artikelen


BlackBerry 10 vs. Windows Phone: een vergelijking (opinie)

BlackBerry, het vormalige Research in Motion, heeft vorige week hun nieuwe BlackBerryOS 10 besturingssysteem uit de doeken gedaan. Bij BlackBerry verwacht men dat dit besturingssysteem de oude gloriedagen van het bedrijf op de zakelijke markt terug moet halen. Maar er klinken ook geluiden dat Windows Phone, dankzij de integratie met Windows en Office, hier veel beter voor is gepositioneerd. Een kleine analyse van de twee kampen.

Foto's van BlackBerry 'Windows Phone-killer' uitgelekt

RIM is bezig met de nieuwe generatie BlackBerry-toestellen en -besturingsysteem. Deze wordt ook wel eens de 'Windows Phone-killer' genoemd, met name omdat men ervan uit gaat dat Android en iOS te ver voorop lopen om door RIM beïnvloed te worden. Een Vietnamese site heeft nu meer foto's uitgelekt van de hardware die de nieuwe BlackBerry moet gaan worden.


Reacties


Barolo
Is al aardig op weg 132 reacties
27-01-2010 12:09

Goede review. Ik vind het cijfer 9 wat aan de hoge kant als ik dat dan vergelijk met de 7 voor de Nokia E72.


Axim addict
Is al aardig op weg 165 reacties
27-01-2010 14:56

Goede review, Roel!

het enige nadeel van Wifi vind ik dat je de BlackBerry App World niet kunt gebruiken als je niet ook de GPRS/3G aan hebt staan, jammer.

Ik durf te wedden dat deze restrictie bewust in het OS is geplaatst, om te verifiëren in welk land je toestel zich bevindt. Het App World aanbod zal waarschijnlijk per land verschillend zijn.


Roel
Redactielid 7943 reacties
27-01-2010 15:59

Daar kun je natuurlijk lang over discussiëren. Ik vind de 9700 veel intuïtiever in het gebruik en je hebt geen problemen met openstaande connecties voor diverse toepassingen. Daarnaast presteert de BlackBerry beter op batterijverbruik, is de optische trackpad beter qua bediening en vergeet niet de lederen achterkant....;-)


Roel
Redactielid 7943 reacties
27-01-2010 21:50

Ik kan nu overigens wel zonder ingeschakelde telefoon in de BlackBerry App World. Geen idee waarom het nu dus wel werkt met alleen Wifi ingeschakeld. Wel prettig natuurlijk.


huplahoi
Weet de weg 1317 reacties
30-01-2010 12:01

Heb toch meer en meer terug zin om over te schakelen naar een qwerty device met echt toetsen (weeral).
Ben nu aan het twijfelen tussen de 8520 of de 9700.
Vraag me ook af of ik een BB kan gebruiken zonder data abonnement en gewoon mijn mail kan instellen zoals op aai-feun of een wm toestel.
Daarnaast zeeer goede review, en ook ditmaal is de agenda opgenomen :-)


sweatbox
Net begonnen 46 reacties
30-01-2010 14:02

Waarom gebruik je Google Sync, maar Google Connector?


truffel50
Schrijft lekker mee 959 reacties
30-01-2010 15:39

Hele goede review, Roel. Thanx.
Ben blij dat ik hem besteld heb.


Roel
Redactielid 7943 reacties
31-01-2010 08:47

Oorspronkelijk geplaatst door sweatbox

Waarom gebruik je Google Sync, maar Google Connector?


De Google Connector werk via de Exchange Server van Google en dat zorgt dat agenda, contactpersonen en mail in sync lopen en ook gepushed worden. Dit is dus veel prettiger en efficienter en mijn ervaringen zijn dat het erg goed en snel werkt. Mail komt bijna direct binnen en na het ingesteld te hebben hoef je er niet meer naar om te kijken.


Roel
Redactielid 7943 reacties
31-01-2010 08:51

Oorspronkelijk geplaatst door huplahoi

Vraag me ook af of ik een BB kan gebruiken zonder data abonnement en gewoon mijn mail kan instellen zoals op aai-feun of een wm toestel.


Ik weet wel zeker dat je bijna alles kunt met alleen Wifi maar om je email in te stellen moet je toestel wel een keer aangemeld zijn en dat gaat alleen met een abonnement. Daarnaast zijn er soms ook applicaties van derden die een BIS/BES connectie vereisen en geen Wifi optie hebben om data binnen te halen (althans heb ik een paar keer in het verleden voorbij zien komen dus wellicht al met een update aangepast).

Je kan echter al een BlackBerry abonnement krijgen voor onder de 10 euro per maand dat is toch wel te doen?


huplahoi
Weet de weg 1317 reacties
31-01-2010 10:29

Oorspronkelijk geplaatst door Roel

Ik weet wel zeker dat je bijna alles kunt met alleen Wifi maar om je email in te stellen moet je toestel wel een keer aangemeld zijn en dat gaat alleen met een abonnement. Daarnaast zijn er soms ook applicaties van derden die een BIS/BES connectie vereisen en geen Wifi optie hebben om data binnen te halen (althans heb ik een paar keer in het verleden voorbij zien komen dus wellicht al met een update aangepast).

Je kan echter al een BlackBerry abonnement krijgen voor onder de 10 euro per maand dat is toch wel te doen?


Dank je wel, ik ga even op zoek naar een 10 euro abonnement in Belgi?.


erikmorres
Debutant 1 reacties
22-03-2010 21:51

Roel,

Werkt Google Connector ook samen met een 'standaard' Google Apps account?

Wat ik zoal op het net lees is het hebben van een Premium Google Apps account een vereiste, wat een extra kostenpost van 50 euro per gebruiker als gevolg heeft.

Gr Erik


Roel
Redactielid 7943 reacties
23-03-2010 09:42

Je moet de premium versie hebben anders werkt het niet


ronald koop
Nieuw Lid 2 reacties
26-05-2010 14:14

Ik hoor hier alleen maar positieve verhalen ik heb er niks anders dan problemen mee ondervonden. Ten eerste werd mij de telefoon veel te duur aangeboden . Ik wam er namelijk achter da de blackberry veel goedkoper ergens anders was. Ten tweede heb ik hem drie keer moeten terugsturen wegen software problemen. Kortom ik ben overgestapt op de iphone van tmobile.


Roel
Redactielid 7943 reacties
27-05-2010 07:46

Dat lijkt me dan wel een specifiek probleem zeker aangezien er dus duidelijk andere ervaringen zijn. Welke problemen gaf de software dan want dit is eigenlijk altijd snel op te lossen met een update van de firmware en anders is het waarschijnlijk toch iets met de hardware geweestJe moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Profiel aanmaken?