Volgens nog niet officieel bevestigde berichten hebben we vernomen dat TomTom bezig is met een GO-apparaat waarin een SIM-kaart kan worden geplaatst. TomTom zou daarnaast van plan zijn om mobiele operator te worden.

Dat betekent overigens niet dat TomTom een eigen mobiel netwerk gaat oprichten, maar dat het als MVNO actief wordt. MVNO staat voor Mobiele Virtuele Netwerk Operator; voorbeelden in Nederland zijn bijvoorbeeld AH Mobiel die gebruikmaakt van het Telfort-netwerk en Rabo Mobiel die als MVNO actief is op het Orange-netwerk. TomTom staat daarbij voor een bijna onmogelijke opgave: als ze heel Europa willen afdekken zullen ze in elk Europees land een MVNO-overeenkomst met een lokale operator te sluiten.

TomTom zou bezig zijn een GO te ontwikkelen waarin je een SIM kunt plaatsen. Dat heeft als voordeel dat je niet langer een Bluetooth-koppeling met je mobiele telefoon hoeft te maken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Machine-To-Machine-technologie (M2M). Dit zijn speciale SIM-kaarten waarmee je gegevens tussen apparaten kunt uitwisselen. Dergelijke SIM-kaarten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in frisdrank- of pinautomaten die zelf waarschuwen wanneer de voorraad op is. KPN heeft M2M toegepast bij om de bierbevoorrading in de horeca in de gaten te houden en automatiseren en Siemens gebruikt het in verkeerssystemen: door het sturen van sms-berichten kun je bijvoorbeeld bepaalde teksten op fileborden boven de snelweg laten verschijnen (op de afbeelding hieronder zie je een kastje van Siemens dat daarvoor wordt gebruikt).

Als TomTom voor een M2M-oplossing kiest, betekent dat waarschijnlijk dat je niet met de TomTom zult kunnen bellen en internetten, maar dat de mobiele verbinding uitsluitend wordt gebruikt om berichten voor weers- en verkeersinformatie op te halen. Omdat het daarbij om korte berichten gaat zijn de kosten beperkt. Als TomTom daarbij voor SMS-berichten kiest, zijn er wellicht goede afspraken te maken over de kosten in het buitenland. Hoe dan ook, door zelf als (virtuele) mobiele operator actief te worden kan TomTom meeprofiteren van het datagebruik van klanten. Overigens kan het best zo zijn dat TomTom al bezig is met deze technologie, want een rapport over wagenparkbeheer en draadloze M2M noemt expliciet de zakelijke oplossing TomTom WORK.

De TomTom met SIM zou rond de zomer uitgebracht kunnen worden, vlak voor het vakantieseizoen. Maar dan moeten eerst op lokaal niveau afspraken worden gemaakt.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *