In dit artikel kijk ik naar de oorsprong, werking en toekomst van de bekendere en minder bekendere navigatie technologieen. Denk aan het Amerikaanse GPS, het Russische GLONASS en het Europese GALILEO.

Het idee achter GPS kwam in 1957 met de lancering van de Russische satelliet Spoetnik. Amerikaanse wetenschappers volgde Spoetnik door het verschil in signaalreistijd te meten. Sinds de Tweedewereld oorlog maakte Amerika gebruik van radiogrondstations om hun vloot te lokaliseren en te helpen navigeren. Grondstations hadden verschillende nadelen: het eerste nadeel was dat de nauwkeurigheid verminderde naarmate hun reikwijdte groter werd. De grondstations gebruikte hoge frequenties voor betere nauwkeurigheid, maar hoge frequenties hebben een klein bereik omdat ze niet afbuigen in de atmosfeer. Lage frequenties zijn in staat wel af te buigen en hebben daarom een groter bereik, maar dit gaat ten koste van de nauwkeurigheid. Het tweede nadeel was dat grondstations kwetsbaar waren voor aanvallen. Het laatste nadeel van grondstations was dat raketten te snel vlogen om ze nauwkeurig te kunnen volgen en te navigeren naar hun doel. Dit kon leiden dat raketten hun doelen misten. Door deze

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *