Logo
Venster sluiten
InSided MediaBlog


'HTC de grootste, Nokia snelste stijger in Windows Phone-toestellen'

Welke fabrikant is momenteel het grootst qua marktaandeel in Windows Phone? Deze vraag heeft OccasionalGamer.com gesteld en proberen te beantwoorden aan de hand van hun eigen database. HTC heeft het grootste marktaandeel, gevolgd door Samsung. Nokia is echter de snelste stijger van de afgelopen tijd.

OccasionalGamer.com heeft 1 miljoen installaties van games gevolgd op verschillende Windows Phone-toestellen, en als dit een indicatie is voor de verdeling van de daadwerkelijk aantal verkochte Windows Phone-toestellen, kunnen we hiermee een hele redelijke schatting maken hoe de verdeling van de merken eruit ziet.

Op de bovenste grafiek is te zien dat HTC zo ongeveer de helft van alle verkochte Windows Phone-toestellen beslaat. Geen wonder, want de Taiwanese fabrikant heeft tot nu toe ook de meeste toestellen uitgebracht. HTC wordt gevolgd door Samsung op ongeveer een kwart van de toestellen, en LG op een tiende.

Kijken we naar de tweede generatie (post-Mango) toestellen, dan zien we dat Nokia een enorm grote inhaalslag aan het maken is met ongeveer 45% van de verkochte toestellen. HTC doet het echter ook nog steeds prima, met 40% van de verkopen door de HTC Radar en Titan.

Maargoed, nogmaals, dit zijn indirecte cijfers van een game-website die slechts een indicatie geven van de daadwerkelijke verdeling. Echter, zeer ver zal het waarschijnlijk van de werkelijkheid niet zitten.

Wat is de Pocketinfo-mening over de dominantie van HTC en Nokia binnen Windows Phone? Wat moeten de andere fabrikanten hiermee doen?

via: occasionalgamer.com / WMPUGerelateerde artikelen


Pocketinfo-review HTC Windows Phone 8X: opvallend bescheiden

Stiekem hoopten we dat tijdens het Mobile World Congress 2013 er weer nieuwe vlaggenschipmodellen met Windows Phone gelanceerd zouden worden. Helaas is dit niet het geval geweest, waardoor de HTC Windows Phone 8X nog steeds het topmodel Windows Phone van de Taiwanese maker HTC is. Waar HTC destijds met Windows Phone 7 de kar trok door veel verschillende modellen uit te brengen, was het concurrent Nokia die met onder meer de strak ontworpen Lumia 800 toch een klein beetje de show stal. Er zijn echter nieuwe kaarten geschud voor Windows Phone 8, en HTC laat met de Windows Phone 8X zien dat het serieus mee doet op dit platform.

Gerucht: HTC Tiara eerstvolgende Windows Phone 8 GDR2-update device

Nadat Nokia twee low-tot-mid end devices heeft gelanceerd op MWC 2013, staan alle ogen weer gericht op HTC. Waar de HTC 8X en 8S voortrekkers waren van Windows Phone 8, is er een grote kans dat de opvolger van deze toestellen een voortrekker is op een geavanceerdere versie van Windows Phone 8 genaamd de GDR2-update.


Reacties


ktsang
Redacteur 5450 reacties
23-01-2012 18:34

Op zich wel heel interessant. Ik denk dat er voor Windows Phone hooguit 1 tot 3 fabrikanten overblijven die het op merknaam met elkaar gaan uitvechten. Dit aangezien je met Windows Phone zelf niet heel erg kunt diversificeren, dus het moet voornamelijk op merknaam en design.
Met Android of destijds Windows Mobile kon iedereen z'n eigen draai en schil aan de software geven en uniek zijn.


moaske
Member for Life 1985 reacties
23-01-2012 22:04

Apple heeft denk ik wel bewezen dat het draait om de naam tegenwoordig, en Nokia doet dat nu weer. Lijkt wel de politiek ...daar gaat het ook meer over namen dan over inhoud...
Maar ik denk zeker dat de kleintjes het al snel weer zullen opgeven inderdaad. En die komen pas terug als het platform de halve markt heeft ofzo (ergens 2024?)


Woef
Schrijft lekker mee 628 reacties
24-01-2012 07:21

Ik ben benieuwd of Nokia er ook iets aan gaat verdienen. 2012 zal het jaar zijn waarin ze nog zullen investeren, maar daarna moet er ook echt geld verdient worden. Anders krijgen we Android-achtige toestanden, zie bijvoorbeeld: http://webwereld.nl/analyse/109253/s...n-android.html


patrickl
Weet de weg 1305 reacties
24-01-2012 15:36

HTC maakte in Q3 nog een recordwinst door de geweldige Android verkopen. In Q4 maken ze dan iets minder extreem veel winst (slechts $364 miljoen) en dan is het ineens Android waardoor er geen droog brood meer te verdienen zou zijn. Overdrijven is ook een vak zeg.

Laten we wel wezen, HTC heeft het gewoon de laatste maanden slecht gedaan. Hun modellen zijn weinig vernieuwend en de Beats Audio samenwerking waar ze $300 miljoen in steken lijkt me persoonlijk weggegooid geld. Op een winst van "slechts" $364 miljoen is dat nog best een hoop.

Nokia steekt een vergelijkbaar bedrag in reclame. Nou sorteert dat voorlopig dus ook nauwelijks success, maar wellicht dat dat op de langer termijn nog iets gaat doen.


moaske
Member for Life 1985 reacties
24-01-2012 16:52

De uitleg van WMPoweruser en 'mijn eigen' WP7.nl dat Nokia nu al de grootste is, bevalt me ook wel Ze hebben namelijk de meeste 2e generatie toestellen op de markt gezet.

En inderdaad begint HTC een beetje te versloffen. De wow-factor is er al heel lang af, want de huidige design mores van HTC kennen we al zeker vanaf 2009.... Wordt tijd dat ze ons weer eens een keer gaan verbazen met iets heel erg gaafs.
So far for 2012... Nokia-Rest: 1-0


Woef
Schrijft lekker mee 628 reacties
24-01-2012 19:32

Patrick,
Ik snap je reactie en een jaar geleden had je waarschijnlijk nog gelijk. Helaas lijken de hoogtijdagen voorbij voor HTC met Android. Dat zijn niet dingen die ik hier verzin maar helaas harde feiten:
The New HTC Warning is Massive
On October 31, HTC shocked most analysts by guiding 4Q11 revenues to T$125-135 B ? at least 15% below expectationshttp://www.forbes.com/sites/terokuit...ng-is-massive/

The Rise and Fall of HTC

If there was one company which benefited the most from Android?s success in the early days, it was HTC http://techie-buzz.com/featured/the-...ll-of-htc.html

HTC Cuts Sales Forecast
http://www.bloomberg.com/news/2011-11-23/htc-cuts-sales-forecast-on-competition-from-apple-samsung-1-.html

HTC?s star continues to fall; outlook slashed again
http://gigaom.com/mobile/htcs-star-c...slashed-again/

Kijk maar eens naar de stock value van HTC over het afgelopen jaar
http://www.bloomberg.com/apps/chart?...bw.xml&img=png
HTC CORP: van 1186 TWD in juni naar 495 TWD vandaag (58,2% daling in 6 maanden).

Samsung is een van de weinige partijen die op dit moment wel goed geld weet te verdienen aan Android. Maar met de aankoop van Motorola door Google is die toekomst ook minder zeker geworden. 2012 gaat een spannend jaar worden (denk ook bijvoorbeeld aan BlackBerry)
Nokia heeft nog een lange weg te gaan, maar verkopen doen ze zeker. Ik was gisteren nog in een KPN Business Center. Loop voor de grap maar eens binnen en ga op zoek naar iets anders dan een Windows Phone. Verder lijkt de verkoop (alhoewel net begonnen) een groot succes. Zie de recente artikelen maar zoals deze: http://wmpoweruser.com/nokia-lumia-8...nish-carriers/ en deze http://www.winsupersite.com/article/...andsets-141991. Nog lang niet de aantallen die nodig zijn, maar de juiste kant op.


patrickl
Weet de weg 1305 reacties
25-01-2012 13:29

Q3 van 2011 had HTC nog een record winst. In Q4 haddden inderdaad 25% minder winst, maar dat is dus nog steeds gewoon nog een dikke winst ($364 miljoen). Nokia draait al drie kwartalen dikke verliezen. In totaal al 750 miljoen oid. Dat is dus wel even een heel ander verhaal.
De winst gaat op en neer met het verschijnen van nieuwe toestellen. De Sensation viel tegen in vergelijking met de iPhone 4S en Samsung Galaxy S2. Dan vallen de verkopen dus tegen en dat zijn de toestellen waar het geld op verdient wordt. Zo simpel is het. Of er nou Android op zit of niet. Apple heeft dat ook. De kwartalen tussen twee modellen verkopen ze aanzienlijk minder en maken ze ook minder winst.
Binnenkort komt HTC met een reeks nieuwe ICS toestellen en dan kan het zomaar weer omdraaien.
Bij KPN zal er inderdaad een sponsordeal zijn om WP toestellen te verkopen. Kan anders ook niet verklaren waarom ze (specifiek in KPN winkels) mensen zo graag een Lumia verkopen.

Over de hele breedte gaat WP naar een 1.3% marktaandeel met 1.4% in de laatste maanden. Echt heel erg opschieten doet het dus ook weer niet.

De verkopen in de Lumia's lijken me ook absoluut niet overeenkomstig de verwachtigen. Gezien het reclame budget zullen ze toch zeker op die 2 a 3 miljoen toestellen verkoct gerekend hebben. Dat halen ze bij lange na niet.


Woef
Schrijft lekker mee 628 reacties
25-01-2012 22:46

Duidelijk verhaal, mis helaas wel de bron van deze gegevens. Maar dan verwacht je dat Forbes, Bloomberg en de beurs deze informatie dan nog gaan verwerken in hun beoordeling van HTC?
Overigens heeft Nokia in Q4 van 2011, geen verlies maar, een winst gemaakt van EUR 884 miljoen, bron: http://www.allaboutsymbian.com/news/...s-profits_.php), op een omzet van Euro 12,6 miljard. Ik vermoed dat je Nokia qua omvang en slagkracht een beetje onderschat.


patrickl
Weet de weg 1305 reacties
26-01-2012 09:18

Die cijfers staan volgens mij gewoon in de links die jij plaatste. Ik verbaasde me er al over dat je links plaatste die mijn verhaal exact bevestigde. Al deed de informatie in dat webwereld artikel dat ook al. Soms trekken die bloggers gewoon compleet de verkeerde conclusie.
De beurskoers van HTC loopt vooruit op de verwachtte resultaten. Meest tekenende daarin is dan wel dat de koers nu alsnog anderhalf keer zo hoog is als een jaar geleden. Blijkbaar hebben ze HTC een beetje overshat en is de beurskoers idioot ver opgedreven.
vwb Nokia had ik het over 2011. In 2010 draaiden ze nog winst inderdaad. We zullen vandaag de jaarcijfers over 2011 wel zien. De vorige 2 kwartalen waren die dus slecht en voor Q4 wordt ook een verlies verwacht. Zie ook het bericht over de teruglopende omzetten van toeleveranciers dat hier laatst stond.


patrickl
Weet de weg 1305 reacties
26-01-2012 17:18

De cijfers voor Q4 2011 zijn binnen. Als ik het goed begrijp is er 1 miljard verlies in Q4.

http://www.bloomberg.com/news/2012-0...ares-jump.html

Het hele artikel is echter lachwekkend positief. Lijkt wel of het geschreven is door een PR medewerker van Nokia.

De titel alleen al "Hoger smartphone verkopen". Hoger dan de verwachting ja. Ze gaan dus van 34 miljoen stuks naar 20 miljoen. In een periode dat de smartphone verkopen juist bijna verdubbeld zijn.

Echt bizar hoe dat soort stukjes verkracht worden. HTC maakt anderhalf miljard winst over 2011 en die worden de grond ingeschreven alsof ze bijna failliet zouden zijn omdat ze in het 4e kwartaal 100 miljoen minder winst gemaakt hadden dan verwacht.

Samsung maakt ongeveer het dubbele winst en die zijn zo'n beetje de godenzonen. Samsung is alleen wel 2 keer zo groot als HTC.

Nokia draait bijna 2 miljard verlies en hun verkopen zijn bijna gehalveerd (!) en dan zetten ze er doodleuk boven dat er hogere verkopen zijn.

Echt bizar.


patrickl
Weet de weg 1305 reacties
26-01-2012 21:43

Inmiddels is het artikel op Bloomberg aangepast. Lol. Daar vonden ze het blijkbaar ook wat te gortig om de PR van Nokia zo over te nemen.Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Profiel aanmaken?