Pocketinfo zou Pocketinfo niet zijn als we de HTC Hermes / TyTN niet in ons bezit zouden hebben, en de afgelopen week heb ik het device uitgebreid getest inclusief benchmarks en alles wat daarbij hoort!

[page=Inleiding]
Pocketinfo zou Pocketinfo niet zijn als we de HTC Hermes / TyTN niet in ons bezit zouden hebben, en de afgelopen 5 dagen hebben dan ook in het teken gestaan van het binnen de gegeven tijd zo uitgebreid mogelijk testen van deze PDA. De HTC TyTN, inmiddels ook al door T-Mobile aangekondigd als de MDA Vario II, zou het summum moeten betekenen van connectivity op PDA gebied. We hebben dus geprobeerd in de tijd dat we met dit device aan de slag konden gaan zoveel mogelijk facetten van deze machine de revue te laten passeren. Lees verder om te zien of, en hoe, dit uiteindelijk gelukt is.

Als rechtgeaard PDA hobbyist had ik de HTC TyTN uiteraard al lange tijd op de korrel. Langzaam kwamen de eerste stukjes informatie stukje bij beetje los, waarbij delen berustten op creatief giswerk en delen op stukken informatie die HTC losliet. De TyTN zou de ultieme device zijn, waarbij qua communicatie echt alles aan boord zou zitten dat een PDA gebruiker, zakelijk of particulier, ook maar ooit nodig zou hebben. Nu was de TyTN die Wouter bij zich had nog niet voorzien van de definitieve release rom, maar heel erg veel verschil was er niet qua versienummers tussen deze rom en die van de TyTN die op de mini-meeting gedemonstreerd werd. Ik moet dan ook zeggen dat deze paar dagen met de TyTN erg plezierig zijn geweest.

De eerste kennismaking

Bij het in gebruik nemen van het device was ik echter in eerste instantie wel erg huiverig. Ik had zojuist een lange tijd met de Qtek 9100 (of MDA Vaio) doorgebracht, en deze kon me nooit echt over dat ene randje krijgen. Zou dat bij de TyTN anders zijn? Meer hierover vind je bij de conclusies. Eerst meld ik hier maar eens wat de TyTN allemaal aan boord heeft en wat de kenmerken en specificaties zijn.

 • Werknaam: HTC Hermes
 • Modelnamen: HTC TyTN, Orange SPV M3100, MDA Vario II, O2 XDA Trion en mogelijk meer
 • Processor: Samsung 400Mhz SC32442 processor
 • Geheugen: 64Mb Ram, 128Mb Rom
 • Besturingssysteem: Windows Mobile 5 AKU2.3 met onder anderen Push mail en A2DP
 • Communicatie: Quad-band GSM, GPRS and EDGE of tri-band UMTS/W-CDMA
 • Bluetooth: 2.0 (zonder Enhanced Data Rate/EDR ) met onder andere A2DP and AVRC
 • Netwerk: WLAN 802.11b/g 11Mbps en 54Mbps
 • Scherm: 2,8″ Transflective QVGA 320×240 65k kleuren
 • Geheugenkaart: Micro-SD
 • Batterij: Li-on 3,7v 1350mAh
 • Camera: 2.0 megapixel met macro-stand en 0.3 megapixel camera voor video-telefonie
 • Interface: mini-USB
 • Keyboard: uitschuifbaar, toetsen vergelijkbaar met Qtek 9000, maar kleiner. Blauwe toetsenbord verlichting
 • Stylus: uitschuifbaar, identiek aan Qtek 9100
 • Extra: Jogdial, 5 herprogrammeerbare knoppen, een OK toets en een Start toets
 • Afmetingen: 112.5 x 58 x 21.95 mm
 • Gewicht: 176 gram inclusief batterij en stylus
 • Verpakking bevat behalve device, batterij en stylus ook een USB sync kabel, een tweede stylus, aantal CDs en gebruiksaanwijzingen, een stereo headset (kabel) en een riem-case

Als je naar bovenstaande lijst kijkt is het duidelijk dat deze PDA zo’n beetje het Zwitsers zakmes onder de PDA’s is. Hij communiceert op ongeveer elk denkbare manier, en het enige dat er (wellicht voor sommigen) jammer genoeg uit is gelaten is een GPS ontvanger. Met GPS receiver zou er niets meer te wensen overgebleven zijn. Aan de andere kant is voor mij persoonlijke een GPS receiver slechts bijzaak, dus was voor mij de eerste indruk dan ook uitermate positief. Het device is erg snel, heeft veel features die je bovendien met de jog-dial sneller dan ooit kunt benaderen, een prima scherm en ligt erg lekker in de hand. Bovendien heeft hij genoeg (her)programmeerbare knoppen, dus er kan nog van alles aangepast worden.

[page=Uiterlijk]
Het uiterlijk van de HTC TyTN is erg vergelijkbaar met dat van zijn voorganger, maar brengt op een flink aantal punten belangrijke verbeteringen mee. Het eerste wat daarbij opvalt is het enorm verbeterde toetsenbord. Hoewel HTC niet de volledige ruimte die ze tot hun beschikking hadden ook daadwerkelijk gebruikt heeft, is het toetsenbord desondanks flink verbeterd. Dit komt omdat ze er een variant in hebben gestopt van het toetsenbord dat Qtek 9000/MDA Pro gebruikers inmiddels kennen. Dat toetsenbord kenmerkte zich door het hoge typecomfort, en op de HTC TyTN is dit eigenlijk niet anders. Uiteraard heeft de TyTN daarbij wel iets kleinere toetsen gekregen, het is immers een kleiner device, maar het typen gaat werkelijk prima.

Toch heb ik daarbij (voor mij persoonlijk) nog wel een paar kleine minpuntjes gevonden. Zo zit er geen $-teken op, en bevindt de OK toets zich net iets links van het midden. Ik kon er in ieder geval, na het toetsenbord van de MDA Pro, moeilijk aan wennen. Ik heb dat overigens ook met de IPaq 6915, want ook daar zit de OK toets links van de spatiebalk. Wellicht dus een kwestie van wennen. Ook zijn de cijfers van het numerieke eiland slecht leesbaar wanneer het tegen het einde van de dag loopt. Het contrast is niet heel erg groot, en zodra het directe licht enigszins aan het afnemen is, en de lichtsensor van het toetsenbord vindt dat het nog niet donker genoeg is voor toetsenbordverlichting, zijn de cijfers slecht te lezen. Over de Stylus tenslotte kan ik kort zijn. Abominabel slecht. Gewoon weer precies hetzelfde stukje rommel dat ook al werd meegeleverd met de Qtek 9100/MDA Vario, en bovendien met precies hetzelfde euvel. Het bevestigingsmechanisme houdt de stylus op een gegeven moment vanzelf niet meer goed vast. Dat manifesteert zich doordat de stylus op een gegeven moment niet meer automatisch uitschuift bij het tevoorschijn halen. Je zult dit op een gegeven moment weer zelf moeten doen. Ik heb de TyTN nog niet heel lang in huis, maar als dit een voorbode is, zal het andere euvel ook wel niet heel erg lang op zich laten wachten, en zal de stylus uiteindelijk gewoonweg niet meer vastzitten. Jammer HTC, absoluut een gemiste kans!

Hoewel de TyTN zwaarder is dan zijn voorganger, is hij tevens dunner en ietsje langer. Los daarvan is de vormgeving wel erg doordacht, en zitten de diverse knoppen allemaal op de juiste plek. De jog-dial is hierbij het grootste pluspunt. De TyTN wordt daarmee nog een stuk makkelijker te bedienen, en is eigenlijk al bijna een device dat volledig met

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *