Iedereen kent Huawei van hun 3G USB Modems en PCMCIA modems. Maar sinds kort zijn ze ook actief op de Smartphone en Tablet markt. In Nederland zal de Huawei U8800 op de markt worden gebracht door distributeur 20:20 als de Ideos X5. De merknaam Huawei staat wel op de doos vermeld maar Ideos zal als Sub-Brand de boventoon voeren omdat dit Europeser klinkt.

Specificaties

 • OS; Android 2.2
 • Processor; Qualcomm MSM7230, 800 MHz
 • Netwerk; GSM 850/900/1800/1900 UMTS 2100
 • Edge 236 kbps /HSDPA 14.4 Mbit/s HSUPA 5.76 Mbits/s
 • Formaat; 120 x 62 x 11.6 mm
 • Display; 3,8 Inch Capacative TFT, 480×800 pixels, Multitouch
 • Battery; 1500maH
 • Camera; 5 Megapixel, Video 720p HD, LED flits
 • Bluetooth 2.1, WiFi b/g/n
 • Geheugen; Intern 2048MB en uitbreidbaar met MicroSD

In de Doos

 • 220 USB-Lader
 • Accu 1500 mAh
 • Micro USB Datakabel
 • Stereo Headset

Het merk Huawei

Zoals in de inleiding al te lezen staat is het merk Huawei onder het grote publiek niet heel erg bekend. Binnen de telecomsector is het echter al een betrouwbare naam die lange tijd netwerken en modems levert. Heb je nu een USB Modem of Dongle in bezit dan is er een hele grote kans dat deze van Huawei is. Tevens heeft Huawei het netwerk van T-mobile gebouwd tezamen met het UMTS netwerk van KPN.

Al eerder zijn er toestellen op de Nederlandse markt gekomen van Huawei in prepaid pakketen van Vodafone en KPN maar tot dusver nog niet onder de eigen merknaam. Doet een beetje aan het HTC verhaal denken die met de MDA en XDA lijn begon bij O2 en T-mobile en later op de markt kwam via een distributeur als Qtek. Dus wie weet over een jaartje of drie vinden we daadwerkelijk Huawei telefoons in de markt.

Operating System

Softwarematig gezien valt er natuurlijk niet zo heel veel te melden. De Ideos draait op Android 2.2 Froyo en dit OS is ondertussen wel zó vaak besproken dat de standaardmogelijkheden nu wel bekend zijn.

In tegenstelling tot HTC met Sense of Samsung heeft de Ideos geen eigen layout meegekregen. De layout is dus de standaard van Android en daarmee het meest vergelijkbaar met de Nexus S qua feeling. Jammer is dat een nieuw toestel nog met Android 2.2 geleverd wordt terwijl de rest van de concurrentie allemaal met 2.3 uitgeleverd wordt. Standaard worden er ook diverse software titels meegeleverd, aardig bedoeld maar ik hou persoonlijk van een opgeruimd apparaat en helaas is het niet mogelijk deze apps te verwijderen. De kracht van een OS zoals Android is namelijk dat de gebruiker zelf kan kiezen welke apps men op zijn device wil dus apps voor installeren die niet te verwijderen zijn zijn mij altijd een doorn in het oog. Standaard meegeleverd zijn:

– Aldiko ebook Reader
– Bestandsmanager
– Bubble Bash2
– IronMan2
– Hi Space
– Prince of Persia
– Uno

Behuizing

De behuizing is erg plastic achtig allemaal, vergelijkbaar eigenlijk met de Nexus S of de Galaxy modellen. Daar is niks mis mee want er zijn dus meerdere vergelijkbare modellen die dit hebben maar er zijn nu tevens veel devices verkrijgbaar die gebruik maken van een UniBody design wat een stuk steviger aanvoelt. Natuurlijk een kwestie van smaak en hierover valt vanzelfsprekend niet te twisten.

Wel heel fijn is dat de Micro-USB aansluiting aan de onderkant van het device zit zodat cradles te gebruiken zijn. Bij de laatst HTC’s zitten ze heel vervelend aan de zijkant en bij Samsung bovenop wat gebruik in de auto in cradles lastiger maakt.

Connectiviteit

Qua Connectiviteit is de Ideos lekker compleet. Bluetooth, GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi b/g/n, aGPS en GPS. Alles werkt ook volkomen naar behoren op een slome opstart tijd van de GPS chip na. Het verkrijgen van een goede fix duurt in vergelijking met bijvoorbeeld mijn HTC Legend erg lang, tot vijf minuten.

Geluidskwaliteit

De belkwaliteit is prima te noemen. Geen problemen hiermee gehad….wel enkele malen meegemaakt dat een binnenkomend gesprek niet te beantwoorden was omdat het scherm niet reageerde maar hopelijk  dat hier een bugfix voor komt in een volgende ROM update.

Processor

Met al het geweld van de 1Ghz processoren en Dual Core processoren is de 800Mhz processor natuurlijk geen snelheidsduivel. Echter is de processor snel genoeg voor alle multimedia, social media en office mogelijkheden die het toestel te bieden heeft. Echte 3D games lopen nog wel eens haperig maar zo wil de Ideos zich getuige de doos ook niet positioneren in de markt.

Camera

De camera maakt met zijn 5-megapixel kwalitatief behoorlijk goede foto

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *