En zoals voorspeld zouden er meer en meer e-book readers (eReaders) hun weg gaan vinden naar het grote publiek en deze keer is het de lBook van Jinke die we zullen bespreken.

De lBook heeft wat weg van de Bookeen Cybook en zit met een prijskaartje van 329 euro ook behoorlijk in de buurt maar heeft duidelijk meer te bieden.

De reden om voor een eReader te kiezen in plaats van je computer of PDA scherm is het feit dat het kijken naar een EReader scherm veel rustiger is en dat je met de eReader veel langer kunt werken vanwege het extreem lage stoomverbruik. Ook heeft dit scherm geen last van de zon en is lezen in buitenlicht een verademing ten opzichte van een Laptop of PDA.

De gebruikte technologie bij e-ink is dat er geen achtergrondverlichting wordt gebruikt. Doordat je boeken digitaal op de reader kunt opslaan beschik je over een uitgebreide bibliotheek die je overal mee naar toe kunt nemen.

De doos met russische teskst

In de doos

De lBook wordt geleverd in een doos met russisch opschrift en ook een klein stukje engels. De meegeleverde SD kaart bevat alle 400 Nederlandstalige Project Gutenberg klassiekers. De inhoud is daarmee erg compleet en het prijsverschil van 50 euro met de Cybook maakt de lBook extra aantrekkelijk.

 • lBook
 • USB-kabel
 • 220v oplader met USB aansluiting
 • SD kaart lezer (USB 2.0)
 • Koptelefoon
 • Lederen opbergmap
 • 1Gb SD kaart
 • Beknopte handleiding;
 • CD met software
 • Schroevendraaier

Zeer complete inhoud

De enige opmerking die we hier moeten maken betreft de lederen hoes. Deze is op zich praktisch en netjes afgewerkt maar hij ruikt alsof hij in de diesel gedompeld is. Hierdoor wat ons betreft dus eigenlijk onbruikbaar maar bij navraag bleek dat deze geur na een 2 weken weg zou moeten zijn.

Specificaties lBook

 • Model : lBook V3
 • Kleur : Grijs
 • Afmetingen : 184 mm (L) x 120.5 mm (B) x 9.9 mm (H)
 • Gewicht: 220 gram incl. accu
 • Processor : Samsung ARM9 200Mhz
 • Geheugen : 2MB NOR Flash + 32 MB SDRAM + 450 MB opslag mogelijkheid (werd niet vermeld in de handleiding)
 • Geheugenuitbreiding : SD kaartjes (max. 4Gb)
 • Schermdiagonaal: 6 inch
 • Schermafmetingen: 122 x 91 mm
 • Schermresolutie: 600 x 800 (166 dpi)
 • Schermkleuren : 4 grijstinten
 • Speakers: alleen piepgeluidjes
 • Batterij : 950 mAh (8.000 scherm refreshes)
 • Stroominvoer : 100-240 Volt, 0.2 A
 • Stroomuitvoer : 5 Volt, maximaal 1.0 A
 • Besturingssysteem : Linux
 • Verbindingsmogelijkheden : alleen USB 1.1
 • Bestandsformaten: PDF / HTML / TXT / JPG / GIF / PNG / DOC / WOL / MP3 (audio)

Keurige specificaties in een compacte behuizing

Ook hier een opmerking want toen we de USB connectie hebben gestest op een MacBook Pro bleek de lBook 450Mb opslag capaciteit te hebben. Het schijnt dat de nieuwste versie V3r2 standaard deze opslag mogelijkheid hebben. Mooi meegenomen dus.

Look & Feel

De lBook is erg compact en prima te gebruiken of om mee te nemen. Hij is dun en licht maar wel ietsje breder (1.5mm) en zwaarder (24 gram) dan de Cybook. Qua look ziet hij er eenvoudig uit en wat opvalt zijn de cijfertoetsen aan de voorkant een een ronde ok/return toets.

De buitenkant voelt aan zoals je zou verwachten van een kunstof behuizing en is krasbestendig en sterk genoeg voor dagelijks gebruik. De knoppen zijn eenvoudig te bedienen en hebben net voldoende weerstand om het per ongeluk bedienen te voorkomen,.

Prima opberghoes maar wel met een geurtje

De opberghoes is zoals hierboven beschreven niet echt bruikbaar maar zou wel prima zijn om de lBook tijdens transport te beschermen. De hoes sluit middels een magneetsluiting. Schoonmaken is mogelijk middels een zachte doek maar aangezien het geen touchscreen is zal dit niet vaak nodig zijn.

De lBook wordt goed op zijn plaats gehouden

De voorkant:

Een ronde toets om keuzes te bevestigen of om een menu op te roepen. Bijvoorbeeld tijdens het lezen kun je zo naar een bepaalde pagina of naar de index gaan, etc. De return toets sluit het menu en nogmaals drukken brengt je naar het startschem.

De lBook heeft 17 knoppen en de meeste functies zijn erg logisch

Verder treffen we de cijfertoetsen van 0-9 aan en hiermee wordt feitelijk alles bedient. Elke menukeuze of eReader krijgt een cijfer mee. Drukken op het corresponderend nummer start het lezen of roept de functie op. Je hoeft dus niet middels een shift toets of blader toets aan de slag te gaan.

De cijfertoetsen hebben verder ook nog een sub-functie te weten:

6 -> Bookmark
7 -> Index
8 -> Zoom (roteren)
9 > pagina terug
0 -> pagina voorruit

De voorkant

Zoals hoort bij een eReader ook 2 toetsen om een pagina voorruit of terug te gaan. Verder valt op dat de lBook snel te bedienen is en de vervelende vertraging bij de iRex en Cybook bijna niet heeft.

Bovenkant:

Eenvoudiger kan niet: de toets die we hier aantreffen schakelt de lBook aan of uit en even kort drukken blokkeert de toetsen hetgeen zeker handig is tijdens transport. Opstarten duurt precies 18 seconden en is weer ietsje sneller dan de Cybook die al redelijk snel was. Een SD kaart kan ook aan de bovenzijde geplaatst worden.

De bovenzijde met SD kaart slot en de rechterzijkant met volumeknoppen


De onderkant:

Bevat een klepje waar zich een USB en een 3.5mm koptelefoon aansluiting verscholen houden. Aan de linkeronderzijde ook nog een keycord uitsparing voor de liefhebber.

Aan de linkerkant:

Treffen we helemaal niets aan

Aan de rechterkant:

De twee knoppen voor het volume als je luistert naar muziek of naar audioboeken.

De achterzijde:

Een klepje met hierachter de batterij (950mAh) en het bekende reset gaatje.

Het batterij compartiment

Scherm & Bediening & Prestaties

Elektronische inkt oftewel Electronic Paper Display is een technologie waarbij schermen worden ontwikkeld die een hoog contrast combineren met een laag energieverbruik. Het bijzondere van de schermen is dat ze eruit zien als gewoon papier. Er is geen achtergrondverlichting (backlight) nodig en de schermen zijn leesbaar onder allerlei lichtomstandigheden, ook in fel zonlicht. Tegelijk blijkt dan ook een nadeel: door het ontbreken van voor- of achtergrondverlichting is het scherm bij totale duisternis niet meer leesbaar. Daar staat tegenover dat er geen energie nodig is om een afbeelding op het scherm in stand te houden. Je zou dus de stroomtoevoer kunnen afsluiten en kunt dan gewoon blijven doorlezen. Een voordeel van de lBook ten opzichte van eReaders die LCD-technologie gebruiken, is dat het beeld niet flikkert en rustgevend voor je ogen is omdat het geen licht uitstraalt.

Het scherm

Het scherm van de lBook meet 122 x 91 mm en heeft een diagonaal van 6 inch (identiek dus aan dat van de Cybook). De schermresolutie is 800 x 600 pixels waardoor de tekst er erg scherp uitziet maar bij een foto of tekening zul je toch de pixels een beetje kunnen herkennen. De lBook gebruikt de nieuwste e-ink technologie genaamz Vizplex. Hierdoor is het scherm minder grauw om naar te kijken en kun je pagina’s sneller “omslaan”.

Een helder scherm zorgt voor rustig kunnen lezen zelfs in de volle zon

Het scherm beslaat het grootste deel van de lBook en heeft het formaat van een gemiddeld boek.

Tijdens het lezen kun je onderaan het scherm zien op welke pagina je bent en ook zie je hier de bookmarks die je hebt gemaakt en een batterij icoontje. Het scherm heeft een zoom optie en rotatie optie tijdens het lezen.

De bediening

Bij de lBook hebben ze voor cijfermenu’s gekozen en elke functie wordt dan ook voorafgegaan door een cijfer. Kies het cijfer en de desbetreffende functie wordt gestart. Dit scheel door pagina’s heen scrollen om bij een functie te komen en werkt dus erg prettig. Verder reageert de interface prima en is er weinig vertraging dus het oproepen van een functie en de uitvoering ervan.

Handleiding

De handleiding van de lBook is beknopt en bevat de basis principes. Ook hier is de handleiding in uitgebreider formaat standaar als e-book aanwezig en heb je deze altijd bij de hand. Opvallend is de nederlandse taal optie die standaard aanwezig is en ingesteld kan worden.

Prestaties

We noemden het al: de processor is niet de snelste die er is en dat zorgt uiteraard voor een zeer gunstig energieverbruik maar levert gelukkig bij de lBook qua bediening bijna geen vertraging op. Het opstarten is prima met 18 seconden en de cijfer menu structuur is ook een prima variant qua bediening. Pagina’s omslaan is ook acceptabel en de bekende refresh duurt een fractie van een seconde maar ervaren we bij de lBook niet als hinderlijk.

Geluidskwaliteit

Een MP3-bestand op de lBook is eenvoudig en kan middels de geheugenkaart door hier MP3 bestanden op te zetten of door ze rechtstreeks op de lBook zelf te zetten. Verwacht geen spannende zaken want afspelen is niet meer dan het aanzetten/uitzetten en kiezen uit wat opties zoals fast forward/fast rewind en Cycle. Tijdens het afspelen wordt wel wat additionele informatie getoond zoals het aantal Kbps, Artiest, Nummer, Album en de grootte van het bestand. De kwaliteit is goed maar de meegeleverde koptelefoon lijkt op de iPod koptelefoon maar tijdens het luisteren hoor je snel dat deze beter vervangen kan worden. Onze mening is echter dat je een e-book moet gebruiken waarvoor hij gemaakt is en wil je van muziek genieten dan zijn er betere opties om gebruik van te maken.

Batterijlevensduur

E-ink gebruikt bijna geen energie en volgens Jinke kun je 8.000 keer een pagina omslaan. Dat zijn dus heel wat boeken die je kunt lezen voordat je weer een USB-oplaadmogelijkheid moet zoeken.

De achterzijde maar nu met het batterijklepje op zijn plek

Doelgroep

De Jinke lBook v3 kost € 329 (excl. verzendkosten) en qua e-books is dit een prima prijspunt voor nu. Onze mening is echter dat het pas echt voor een grote groep gebruikers interessant zal worden als de e-books tussen de 149-199 euro verkrijgbaar zullen zijn. Qua e-books moet de lBook concurren met de Cybook die ietsje duurder is. Beide zijn echter een stuk goedkoper dan de iLiad met € 599 euro en daarom heeft iRex aangekondigd te komen met een goedkopere variant. De lBook is wel compleet geleverd en de 500Mb is flink meer dan de Cybook die maar 64Mb aan boord heeft.

De lBook is ondanks de prijsstelling naar ons idee wel nog steeds het meest geschikt voor diegene die graag wat meer dan gemiddeld leest. De lBook is makkelijk in hetgebruik en compact en licht en met de lagere prijsstelling van e-books voor deze doelgroep gemakkelijk terug te verdienen.

De lBook is onder andere verkrijgbaar bij Edupaper.nl die dit model ter beschikking heeft gesteld en ze leveren daarnaast ook andere e-books en accessoires. Voor het leesvoer ben je aangewezen op onder andere Ebook.nl of Selexyz.nl die ondertussen een behoorlijk assortiment hebben van digitale boeken. Een handig overzicht is te vinden op http://www.edupaper.nl/content_inhoud/fictie_non_fictie. Maak je gebruik van Mobipocket dan kun je middels een keuze uit meer dan 2000 nederlandse nieuwsbronnen je eigen krant samenstellen op basis van diverse RSS feeds. De eerste krant is ook al in het digitale formaat verkrijgbaar bij NRC Handelsblad. Deze krant is goedkoper dan het papieren broertje maar wordt nu alleen aangeboden in combinatie met de iLiad. Het demo exemplaar was echter ook op de lBook prima te lezen.

Functionaliteit

Efficiency en beperkt geheugen hebben Jinke net zoals de andere e-book fabrikanten doen besluiten Linux als operating systeem te gebruiken. De mogelijkheden zijn beperkt en zeker beperkter dan de duurdere iLiad maar meer is eigenlijk ook niet nodig. De lBook is precies geschikt waar hij voor gemaakt is en dat is het lezen van boeken zonder allerlei bijzaken. Stiekem verwachten we wel dat er nog een andere lBook versie gaat komen aangezien we onder het batterijklepje een SIM-kaart uitsparing zagen maar navraag gaf aan dat deze niet werkt. Iets voor de toekomst want dan zou downloaden van een nieuwe krant of e-book met een mobiele data abonnement erg makkelijk worden.

Connectie

USB is hier het toverwoord want je kan de lBook rechtstreeks aansluiten en je boeken overzetten. De andere variant is de geheugenkaart waarbij Jinke zo vriendelijk is geweest er een USB SD kaart lezer bij te doen. Een prima beproefde methode en alles werkt zowel als op de PC als op de Mac. Het aanschaffen van boeken is dus wel nog een aparte handeling via de diverse e-book sites die hun bibliotheek graag aan je aanbieden. Ook zijn er diverse sites waar gratis eBooks te vinden zijn zoals free-ebooks.net of gutenberg.org.

Concurrentie

Langzaam zie je meer keuze komen op e-book gebied zoals Jinke met dit model laat zien. De concurrentie is beperkt want in de VS zijn er al modellen verkrijgbaar die direct downloaden van boeken mogelijk maakt. Twee bekende varianten zijn de SonyStyle PRS-500 en de Amazon Kindle populair vanwege de connectie met de Amazon ebook store. In Nederland zijn de concurrenten de al eerder genoemde iLiad maar deze is wel stevig aan de prijs en de Cybook die we al eerder hebben bekeken.

Ervaringen

De lBook is een prima e-book reader en het scherm is prima en lezen is erg prettig. De bediening verloopt vlotjes en de 500Mb intern geheugen zorgt dat je al een behoorlijke stapel e-books kunt meenemen. Het binnen en buiten lezen is geen enkel probleem maar in het donker zul je toch wat extra licht moeten aanknippen.

De bediening is op de lBook eenvoudig gehouden en de cijferbediening reageert snel en is doeltreffend. Het ontwerp is no-nonsens, prima bestand tegen dagelijks gebruik en het geheel is compact en licht. De MP3 speler is een leuke bijkomstigheid maar in de praktijk minder bruikbaar en een losse dedicated MP3 speler levert naar ons idee meer luisterplezier op.

Zaken die we missen zijn bijvoorbeeld zoiets eenvoudigs als Bluetooth (dan kun je zonder kabel ook boeken overzetten) een wat hoogstaander design met geborsteld aluminium en uiteraard een kleurenscherm…….

Conclusie

Deze is dan ook duidelijk want lees je regelmatig en wil je zoveel mogelijk boeken bij de hand hebben dan is de lBook een zeer geschikte oplossing. Laat je laptop en PDA maar thuis want na een uur lezen zul je last krijgen van vermoeide ogen en de batterij zal het einde van het boek ook niet halen. E-ink zorgt hiervoor en de lBook bediening is soepel te noemen. De lBook prijs van 329 euro is voor de gebruiker die een beetje voorop loopt en de goedkopere e-books als argument ziet om zijn investering terug te verdienen geen bezwaar.

Ook op open source gebied zijn er diverse ontwikkelingen en je kan hiervoor eens kijken op http://openinkpot.org

Een laatste opmerking moet gemaakt worden over het kunnen verkrijgen van de meest actuele boeken. Dit is nog niet mogelijk aangezien uitgevers Mobipocket eisen als DRM (Digital Right Management, kopieerbeveiliging).

Pluspunten

 • Prettig leesbaar scherm
 • Scherpe tekstweergave
 • Zeer bruikbaar voor mensen die veel lezen of een grote collectie boeken bij de hand willen hebben
 • Zeer plat en compact ontwerp met laag gewicht
 • Genoeg intern geheugen om direct mee uit de voeten te kunnen (500Mb)
 • Prettige bediening

Verbeterpunten

 • Meegeleverde hoes die een zeer sterke geur heeft
 • Geen draadloze synchronisatiemogelijkheden (Bluetooth, Wifi)

Oordeel

 • Gebruik: zeer goed
 • Design: goed
 • Functionaliteit: goed
 • Connectiviteit: zeer goed (USB)
 • Meest geschikt voor: lezen van kranten, boeken en stapels documenten
 • Totaaloordeel: zeer goed

Gegevens

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *