Logo
Venster sluiten
InSided MediaBlog


Wat Nokia Windows Phones uniek maakt? ‘Nokia maakt gewoon de beste telefoons’

Hier op Nokia World is veel te zien beleven. Gisteren werden de nieuwe Nokia Lumia 800 en Lumia 710 aangekondigd, maar wat iedereen zich toch een beetje afvraagd is: wat maakt Nokia Windows Phones eigenlijk uniek ten opzichte van andere fabrikanten die toestellen met Windows Phone uitbrengen?

Ilari Nurmi, Vice President Smart devices is er om deze vraag voor ons te beantwoorden. "De focus in de ontwikkeling ligt in de onderscheidende elementen, zowel qua hardware als software. Natuurlijk zit er in deze telefoons net als bij andere Nokia toestellen een Carl Zeiss lens. Qua software is er een aantal unieke dingen toegevoegd. De meest belangrijke zijn Nokia Drive en Nokia Music".

Nokia Drive is gratis navigatiesoftware speciaal ontwikkeld voor Nokia. Hiermee heb je in de auto turn-by-turn navigatie en dat offline: je kan de kaarten van tevoren downloaden. De muziekservice bevat ruim 14 miljoen tracks die overal te beluisteren zijn. Ook offline kan dit, er bestaat een mogelijkheid om (gelimiteerd) tracks te downloaden. In de applicatie staan diverse mogelijkheden, waaronder Mix Radio om verschillende tracks te beluisteren en een Gig Finder, waarmee je optredens bij jou in de buurt kan vinden.

"Nokia maakt gewoon de beste telefoons"

Op de vraag wat er nog meer uniek is zegt Nurmi: "Nokia maakt gewoon de beste telefoons. Met de nieuwe Windows Phones ligt de focus op diverse gebruikerservaringen zoals een heel eigen design. Het toestel heeft een unibody design met een scherm van gebold glas waardoor het een unieke look en feel krijgt". 

Volgens hem is de lancering van de twee toestellen een grote mijlpaal na een enorme reis. Nurmi: "Het is een korte tijd geweest waarin we de toestellen konden ontwikkelen. Tussen de aankondiging van de samenwerking met Microsoft en nu zit maar een korte periode, we hebben de toestellen ontwikkeld in eenderde va de tijd die we er normal aan besteden".

En Symbian?

Nurmi denkt dat Symbian gebruikers optimistisch zijn. "De nieuwe software is gecentreerd rondom mensen en brengt het beste van onze ervaringen. Symbian bedient verschillende doelgroepen en tot 2016 zullen er zeker nog Symbian toestellen verschijnen. Wel wordt er gepusht op een transitie naar Windows Phone". 

"Een enorme marketingcampagne moet ervoor zorgen dat iedereen de toestellen in de armen sluit"

De wens is om nummer 1 te worden met Windows Phone. Nokia merkt nu al dat de samenwerking goed ontvangen wordt en zal continu blijven doorontwikkelen met Windows Phones. Een enorme marketingcampagne moet ervoor gaan zorgen dat iedereen de toestellen in de armen sluit, volgens Nurmi kunnen we spectaculaire campagnes verwachten. 

 Gerelateerde artikelen


Microsoft ondersteunt Windows Phone 7 en 8 tot 2014

Volgens de website van het bedrijf ondersteunt Microsoft Windows Phone 7 & 8 beiden tot 2014. Windows Phone 7.X zal beveiligingsupdates ontvangen tot 9 september 2014. Windows Phone 8 stopt met het ontvangen van updates op 8 juli 2014.

Nokia brengt goedkoop Lumia 620 Windows Phone 8-toestel naar Nederland voor 259 EUR

Naast de high-end Windows Phone 8-toestellen die reeds beschikbaar zijn in Nederland, zal Nokia ook de goedkopere Lumia 620 uitbrengen. Dit goedkopere toestel, met een richtprijs van 259 EUR, zal in maart in de Nederlandse schappen liggen. Met dit toestel kan Nokia ook de onderkant van de markt bedienen, voor mensen die niet het budget hebben voor een Lumia 820 of 920.


Reacties


Valcon
Weet de weg 1012 reacties
27-10-2011 10:46

Van de laatste 13 berichten gaan er 12 over Nokia. Het wordt een beetje saai...


DeniseM
Administrator 1108 reacties
27-10-2011 10:51

Valcon, we zijn op Nokia World. Dat vind 1 keer per jaar plaats. Ze hebben Windows Phones uitgebracht. Lijkt me logisch dat we hier nu veel aandacht aan besteden!


Valcon
Weet de weg 1012 reacties
27-10-2011 11:09

Het was ook geen verwijt naar PocketInfo. Ik constateer alleen dat het nieuws een beetje saai is


mjflos
Schrijft lekker mee 602 reacties
27-10-2011 11:30

Helemaal goed die aandacht. Maar in ale geweld daarzo "Wij van WC eend...." verwachten we wel een kritische kijk tussen de regels door.
Ik kom van Nokia telefoon en lossen PDA's naar HTC TyTN II en nu al een tijd happy met Android. Nu wil ik volgen of Nokia-Windows Phone wezenlijk een alternatief wordt en niet alleen mooi, gedurfd, hip en middels media geweld.


Dus nu jullie er toch zijn....


JvanEkris
Pocketinfo Guru 15228 reacties
27-10-2011 13:00

Nokia doet qua ontwerp het wel anders dan de andere partijen (meerdere kleuren kunnen bestellen is best handig volgens mijn vrouw, die roze toch echt beter vindt passen dan zwart). Zelf heb ik de indruk dat dit bijna onverwoestbare toestellen zijn. Die oerlelijke Nokia 6610's van 12 jaar terug kom ik nog steeds regelmatig tegen. Geen gespoten kunstog gebruiken, maar gewoon gekleurd kunstof (en dus krassen niet gelijk een andere kleur krijgen). Dit zijn dingen die je niet in de featurelist terugziet, maar wel in praktijk merkt.

Jaap


mjflos
Schrijft lekker mee 602 reacties
27-10-2011 14:35

Vraag: Is het stabiel wanneer je er (zoals iedereen in de praktijk doet) net zoveel apps opzet dat het net niet meer gaat? Demo in de wnkel zal wel lukken.
Is er bij Nokia nog steeds een scheiding tussen het phone gedeelte en de rest? In het apparaat.
Multi-tasking, mooi, maar hoe wordt het gemanaged? Of te wel, wat krijgt prioriteit: e-mail pushen of de telefoon? Gaat alles nog goed bij 1500+ contacten. Is het Google (mail-contacten-agenda-docs) vriendelijk?


JvanEkris
Pocketinfo Guru 15228 reacties
27-10-2011 16:45

Oorspronkelijk geplaatst door mjflos

Vraag: Is het stabiel wanneer je er (zoals iedereen in de praktijk doet) net zoveel apps opzet dat het net niet meer gaat? Demo in de wnkel zal wel lukken.


Het sandboxmodel van WP7 doet hier een hoop voor je: het OS laat zich niet gek maken doordat er zeer strikte limieten liggen wat je als app in multi-tasking scenario's nog mag. In praktijk kan een slecht gebouwde app nog niets of wordt het afgeschoten door het OS.

Bedenk ook dat apps in hun eigen wereldje leven door die sandbox. Apps worden echt in hun geheel geinstalleerd en weggegooid: ze komen het OS niet in tijdens installatie, en bij het verwijderen van de app wordt ook gewoon zijn gehele sandbox met app, settings, data, etc.. weggegooid. Ik heb op mijn test-toestel tig apps geinstalleerd gehad, simultaan en naast elkaar, zonder dat er rare dingen gebeuren.

Mijn praktijkervaring is dat een jaar onder Nodo ik nooit issues heb gehad (geloof een keer een reset doordat zune crashte op slechte MP3's), en nu 2 maanden onder Mango ook nog geen issues. Ter vergelijk: mijn iPad die ik net een maandje heb crash ik minimaal 3 keer per week bij veel minder intensief gebruik. Mijn oude P900 van 5 jaar terug moest ik ook minimaal eens per week resetten.
Oorspronkelijk geplaatst door mjflos

Is er bij Nokia nog steeds een scheiding tussen het phone gedeelte en de rest? In het apparaat.


Het OS manageged verschillende taken met verschillende prioriteiten.De indruk die ik heb is dat het zeer goed getweaked is. Ik heb niet de indruk dat het OS met andere dingen bezig is dan met mij of de telefoon. Of dat de realiteit is weet ik niet, maar zelfs de Trophy is al erg vlot in veel zaken.
Oorspronkelijk geplaatst door mjflos

Multi-tasking, mooi, maar hoe wordt het gemanaged?


De beste vergelijking die ik kan trekken is: denk dat elk third-party proces een Dirty Harry tegenover zich heeft met een enorme bazooka die telkens zegt "Go ahead punk, make my day". Er liggen hele strakke limieten op wat een applicatie wel en niet mag onder multitasking-scenario's. Multitasking is ook een beetje een groot woord in dat opzicht: elke goedgekeurde applicatie mag een agent starten die multitasking implementeert, en die agent wordt actief bewaakt op CPU-gebruik en geheugengebruik. Gaat de agent over zijn limiet dan wordt hij doodgeschoten door Dirty Harry en zijn bazooka. Het is dus niet zo dat elke app volledig actief blijft, die gaat net zoals vroeger gewoon lekker de koelkast in. Dat merk je ook in sommige apps (slordig programmeerwerk??): als de app weer focus krijgt heeft hij even 2 tot 3 seconden nodig om uit te vinden wat zijn agent in de tussentijd allemaal gedaan heeft.
Oorspronkelijk geplaatst door mjflos

Of te wel, wat krijgt prioriteit: e-mail pushen of de telefoon? Gaat alles nog goed bij 1500+ contacten. Is het Google (mail-contacten-agenda-docs) vriendelijk?


Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen 1500+ contacten heb, dus hoe het dan reageert weet ik niet. Of er harde limieten zijn weet ik ok niet. Bij mij zijn er zo'n 300+ Exchange contacten, 250+ facebook contacten, 100+ professionele contacten uit Google, 50+ prive-contacten uit een andere google account en zo'n 500+ LinkedIn contacten die op dat ene toestel bij elkaar komen, en dat werkt als een zonnetje. Ik weet eerlijk gezegd niet wat er gebeurt als je boven de magische grenzen van 1000 (of 1024) uitkomt.

Ik heb alle contacten, email en agenda's in Google zitten en dat werkt goed. Google docs kent geen sharepoint emulatie, dus hij manifesteert zich niet als object in je office-hub, maar er zijn wel apps die je in staat stellen gewoon apps te openen vanuit Google Docs. GDocs kan dit bijvoorbeeld (alleen Read-only om een of andere reden), waarbij ze aangeven dat ze schrijfbare docs maken zodra de Office Hub voor software-ontwikkelaars bereikbaar wordt (dan kunnen ze namelijk naadloos integreren en zie je Google Docs net zoals sharepoint gewoon als provider van documenten).

JaapJe moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Profiel aanmaken?