04-Personal-Radio-Bollywood-Reggae-Kids.jpgAls u de trotse eigenaar bent van één van de Nokia Lumia smartphones, dan bent u vast de applicatie Nokia Music wel eens tegengekomen. Maar, wat is Nokia Music eigenlijk? Hoe werkt het? Wat doet het? Wat zijn de mogelijkheden?  En wat kunt u ervan verwachten, zowel nu als in de toekomst? Dit zijn vragen die Nokia afgelopen dinsdag (21 februari) heeft beantwoord in Amsterdam. Hieronder mijn beleving van Nokia Music.

Als u een Lumia heeft dan zou ik u nu aan willen raden deze aan te zetten en de Nokia Music applicatie te openen. U zult hetzelfde zien als dat ik zie.  De lijst met vijf opties. Mijn muziek, mix radio, mp3-winkel, concerten en instellingen.  Als u nu in dit scherm naar rechts (of links) scrolt, dan ziet u deze opties kort voorbij komen en kunt u er direct induiken. Voor u dit doet, lees even verder. We gaan elk onderdeel even aanstippen.

Instellingen
Onder dit menu item staan (zoals de naam zegt) de instellingen. Voordat we de verschillende items gaan behandelen is het wel handig om uwzelf eerst even aan te melden en het gebruik van de locatie aan te zetten. Hierdoor kunt u alle functies ten volle benutten en weet u precies waar ik het over heb. De rest van de opties in dit onderdeel spreken voor zich.

Mijn muziek
Mijn muziek is de plek waar Nokia Music ruimte laat voor uw persoonlijke muziekcollectie. U kunt hier scrollen tussen artiesten, genres, playlists en album. Het geheel voelt vertrouwt aan en lijkt op de Zune speler. Ook dit onderdeel spreekt vrij voor zichzelf en functioneert tot op heden gewoon als een normale audiospeler met leuke achtergronden tijdens het afspelen.

Mix Radio
Dit is het hart van de Nokia Music applicatie. Dit is muziek ontdekken, leren kennen en gewoon luisteren. De eerste mogelijkheid die u ziet zijn de mixes. De mixes zijn in het totaal meer dan 100 lijsten die door het Nokia Music team zijn samengesteld en om de zoveel tijd worden ververst met nieuwe nummers en afspeellijsten. Deze mensen hebben hun hele leven al te maken gehad met muziek en zijn daarom heel gepassioneerd deze lijsten te maken.  Ze maken de mixes zodat u muziek kan ontdekken, herontdekken of gewoon weer eens terug kunt horen. De algemene mixes hebben nog geen mogelijkheid tot personalisatie en letten nog niet op persoonlijke voorkeuren.

Team 1.jpg
Het Nokia Music team

Scrol een keertje naar rechts in het mix radio en u ziet het offline gedeelte.  Een mix bestaat uit 50 tracks en deze kunt u dus ook downloaden naar uw telefoon door ze offline beschikbaar te stellen. Kies in mixes een bepaald soort mix en hou deze langere tijd ingedrukt tot het pop-up menu komt. Kies dan voor offline beschikbaar maken en uw Lumia zal de mix downloaden en opslaan (op die manier hoef niet altijd internet te hebben) . U kunt tot maximaal 4 mixes (dus 200 tracks) offline beschikbaar maken zodat u in de trein,02-Mix-Radio-Genre-Offline.jpg auto, vliegtuig of andere locatie kan luisteren.  Elke mix kunt u één keer afluisteren voordat deze ververst moet worden. De mix die geüpdatet is kun je gewoon weer kosteloos beluisteren maar zal ook echt een nieuwe mix zijn.

Tot nog toe hebben we gekeken naar de dingen die Nokia biedt, maar er is ook ruimte voor u. Als we nog een keer naar rechts scrollen dan kunnen we kiezen voor ‘maken’. Maken laat je toe tot maximaal 3 favoriete bands te kiezen. Deze stuur je op naar de database van Nokia en Echonest (één van de bedrijven waarmee wordt samengewerkt om een zo volledig mogelijke database te maken) en stelt binnen no-time een muziekmix naar je op. Daarin zit muziek van die bands, en van bands die muziek maken die u misschien wel leuk vind aan de hand van je keuze. Een voorbeeld? Ik luister nu naar een mix van alleen Snow Patrol, maar dan komt ineens ‘into the fire’ van ‘Thirteen Senses’ voorbij. Al tijden heb ik die niet gehoord, maar dat vind ik wel goed nummer. Mocht ik dit niet vinden dan kan ik altijd door skippen naar de volgende track.  Noot: Nokia Music werkt gewoon via de media controls van uw toestel dus u hoeft niet telkens de applicatie te openen voor simpele dingen zoals volgende.

Het kan nog persoonlijker. Scrol nog één keer en u komt op het tabblad personaliseren. Hiervoor moet u een applicatie downloaden vanaf de Nokia site die uw complete muziekcollectie scant in de door u opgegeven mappen. Aan de hand hiervan wordt een compleet muziekprofiel gevormd wat je weer compleet nieuwe mixes aanbiedt aan de hand van uw voorkeuren.

MP3 winkel
De Nokia MP3 winkel is gewoon een MP3 store waar u muziek kunt aanschaffen.  Alle tracks die u in mixes hoort kunt u daar aanschaffen en meer. Voor de Nederlandse markt zijn ze ook al vrij goed ondersteund en u kunt ook gewoon muziek van Nederlandse artiesten zoals Nick en Simon kopen (en luisteren in de mixes).

Concerten
Concerten kijkt naar uw muziekprofiel en legt dit naast de concertagenda  van zalen in de buurt. Op die manier kunt u altijd zien of er een evenement of concert is wat u graag zou willen meemaken. U kunt niet in de applicatie zelf kaartjes kopen maar u wordt wel verwezen naar een site waar dit wel kan.

Voor wie is Nokia Music?
Eerlijk is eerlijk, Nokia Music is niet voor bijvoorbeeld de intensieve Spotify gebruiker die weet waar hij/zij naar zoekt. Nokia Music is bedoeld voor de mensen die muziek graag luisteren. Mensen die gewoon eens iets nieuws willen horen zonder veel moeite te doen. Hop een mix zonder omkijken. Of een klein beetje voorkeur aangeven en luisteren. Nokia Music is toegankelijk voor iedereen met veel en of weinig muziekkennis die gewoon even wil luisteren en nieuwe dingen wil ontdekken.
01-Mix-Radio-Panorama.jpg
Wat kun je nog verwachten van Nokia Music?
Meer mogelijkheden voor personalisatie en sociale interactie. In de toekomst wil Nokia dingen doen zoals het mogelijk maken goede nummers te delen op sociale media, concert data te delen en uw favoriete mixes delen met vrienden.  Op het gebied van personalisatie wil Nokia dat u op een gegeven moment, doormiddel van nummers overslaan en andere interacties, met de applicatie ook kunt aangeven wat u wel en niet leuk vind en dus nog persoonlijker maken. 

Verwacht hiervoor dit jaar nog een aantal updates Nokia gaat niet wachten op Apollo, zodra nieuwe features uitkomen zal de applicatie worden geüpdatet.  Dus de volgende keer dat u gewoon even wat nieuws wil maar niet weet wat, of gewoon een random muziek lijst wil luisteren. Open Nokia Music en neem een kijkje, het is namelijk zeker de moeite waard.

 

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *