Logo
Venster sluiten
InSided MediaReview


Nokia N8 review; het nieuwe multimedia vlaggenschip van Nokia

Nokia's N-series zijn altijd bedoeld als vlaggenschip van het merk en worden altijd uitgerust met de crème de la crème op Multimedia gebied. Beginnende bij de Nokia N70 uit 2005 die toendertijd een werkelijke sales topper was. Sinds die tijd hebben Apple en HTC marktaandeel afgesnoept met hun grote touchscreen devices. En nu slaat Nokia terug.

Als eerste wil ik even bekennen dat mijn laatste Nokia Smartphone die ik ooit gehad heb uit 2002 stamt en sindsdien heb ik er weinig brood in gezien. Echter de buzz die om de N8 heen hing en een directe collega die me er al weken de kop om gek zeurt hebben mij toch gemotiveerd met de N8 te gaan spelen voor deze review. Dit toestel moet de telecom gigant uit Finland weer terug op de kaart zetten en ik moet zeggen dat de N8 ten opzichte van zijn voorgangers een hele verbetering is.

Uiterlijk

Al op het eerste gezicht straalt de N8 iets heel anders uit dan de voorgaande modellen in de N-serie van Nokia. Je ziet dat de design afdeling van Nokia goed bezig geweest is. Het toestel is van één stuk aluminium gemaakt, een zogenaamd Unibody design wat het toestel zeer solide laat aanvoelen. Enig puntje van kritiek is de ietwat uitstekende cameralens die het ontwerp ietwat verstoort. De lens zelf valt er echter wel wat dieper in het toestel dus zal niet zo snel krassen. Opvallend aan de N8 is dat de batterij niet zelf te vervangen is; de 1200mAh Li-ion batterij zit vast in het toestel. Nog vreemder is echter dat bij de N8 compatibel accessoire op de website gewoon een BL-4J batterij wordt vermeld alsof je deze zelf zou mogen vervangen. Dan hebben we natuurlijk her en der wat aansluitingen, knoppen en sensors verstopt zitten geef ik dus even een kleine rondleiding van de buitenkant:

De voorkant van het device is erg rustig ingericht met maar één enkel knop linksonder het display die toegang geeft tot het menu of tot taakbeheer bij lang indrukken. Rechtsbovenin een secundaire camera en een licht/nabijheidssensor. Verder natuurlijk de speaker midden bovenin het scherm en een microfoon rechtsonderin.

Bovenop  vinden we een 3,5mm plug, HDMI aansluiting en de aan/uit toets.

Op de rechterzijkant vinden we de camerknop, de toetsblokkering-schakelaar en de volume/zoom knop. En helemaal links zie je één van de weinige schroefjes die je toegang geven tot de inhoud van het apparaat.

En aan de linkerzijkant vinden we de Micro-SD sleuf en de Simkaart-sleuf. Met daarnaast een indicatie lichtje voor opladen en de Micro USB poort. Tevens een tweede schroefje.

Achterop vinden we de cameralens met Xenon flits, een secundaire microfoon voor conference calls en video opnames en de Multimedia speaker.

In de doos

In de doos treffen we de volgende items aan:

 • Een Nokia N8-00
 • 220v oplader AC-15E
 • Micro-USB naar USB datakabel CA-179
 • Micro-USB stereo Headset WH-701
 • Nokia Adapterkabel voor HDMI CA-156
 • Nokia Adapterkabel voor USB OTG CA-156
 • Snelstart handleiding voor N8 / Handleiding Ovi diensten

Twee items zal ik even verder uitlichten want die zijn niet echt standaard te noemen.

Dat is de "Nokia Adapterkabel voor HDMI waarmee het dus mogelijk is de beelden van je N8 in HD kwaliteit op je TV weer te geven. Dit om natuurlijk de kwaliteit van de camera verder te benadrukken. Zo is het dus mogelijk om met je N8 bij vrienden/familie foto's en video's te laten zien op een wat groter formaat scherm. Verder werkt YouTube bijvoorbeeld ook via de HDMI kabel. En heeft Nokia al een heuse filmvoorstelling op het grootste bioscoopscherm te wereld gegeven met een film uitgezonden door een Nokia N8 (en vier van de grootste beamers die ik ooit gezien heb).

En ook zeer onderscheidend te noemen is de "Nokia Adapterkabel voor USB OTG CA-156" waarmee het mogelijk is diverse USB-apparaten aan te sluiten. Waaronder een harde schijf, USB stick of een muis. Verdere toepassingen zullen denk ik ook nog wel toegevoegd kunnen worden, nu deze standaard erin zit hoeven alleen de diverse drivers nog maar gemaakt te worden. In combintie met de HDMI uitgang is het dus mogelijk via je N8 een video af te spelen op TV vanaf een USB stick.

Symbian 3

De Nokia N8 is het eerste toestel uitgerust met Symbian^3 uit de Nokia line-up. Symbian 3 is op 250 punten verbeterd ten opzichte van voorgaande versies van het OS. De complete lijst met punten heb ik niet kunnen vinden maar de belangrijkste in ieder geval wel.

Zo is er een nieuw Homescreen gemaakt waar widgets op te installeren zijn waarmee je in een oogopslag weer helemaal geïnformeerd bent. Ook is er Mulitpoint touch ondersteuning om je toestel sneller en gemakkelijker  te bedienen waarmee Nokia nu ook de pinch-zoom functie ondersteunt. HDMI support is één van de meest opvallende feauteres die ook in de N8 aanwezig is. Multi-Tasken is sterk verbeterd en in mijn stresstest van radio afspelen, navigeren en de TV op HDMI terwijl de mailtjes en belletjes gewoon blijven binnenkomen kan ik dit punt in ieder geval beamen.

Intelligent Networking zorgt ervoor dat je device snelheid of stabiliteit geeft naar gelang wat je nodig hebt en zorgt ervoor dat je makkelijker verbindingen kan maken dan voorheen. En ook in deze slaagt de N8 glansrijk: werd je voeger nog weleens geconfronteerd met onwilligheid van je Nokia om op Wi-Fi te komen, zo krijg ik nu op Wi-Fi netwerken thuis, op het werk en in het openbaar elke keer snel verbinding tot stand.

Verder treffen we een hele reeks functies aan in de trant van Agenda, E-mail, Wekker, Unit Converter en ga maar door. Echt onderscheidende functies zijn hierin niet aan te treffen. Net als alle andere recente Nokia Smartphones beschikt het toestel over de gratis Ovi Maps voor navigatie en een Ovi store om extra software te installeren al met al een compleet pakket software. De enige teleurstelling die ik in het toestel op dit gebied heb is dat Office documenten wel te lezen zijn maar niet te bewerken. Echter zal de doelgroep voor wie dit toestel bedoeld is hier denk ik weinig behoefte aan hebben en de mensen die er wel behoeft aan hebben zullen uiteindelijk eerder kiezen voor een E7.

Exchange mail wordt prima ondersteund, zowel Microsoft als Gmail's exchange settings worden feilloos uitgevoerd door de N8. Ook alle andere mail adressen zoals POP en Windows Live Hotmail heb ik in no time werkend gekregen op het toestel. Het enige wat absoluut niet lekker werkt is de social media applicatie welke traag werkt en niet altijd synchroniseert waardoor bijvoorbeeld mijn Twitter Tweets niet binnenkwamen. Echter zijn er in de OVI store genoeg third party apllications te vinden die dit wel goed oppakken. (tip: Gravity)

Hardware

Onder de kap zit een 680Mhz processor, wat tegenwoordig niet meer de snelste processor op de markt meer is. De Nokia N8 kan er redelijk mee uit de voeten, maar niet alles gaat even lekker snel dus een snellere processor was op zijn plaats geweest. Daarnaast beschikt het toestel over 256MB Ram/512ROM en 16GB intern geheugen en dan nog altijd de mogelijkheid om uit te breiden met een Micro-SD kaart, oftewel geheugen in overvloed.  Al met al geen schokkende specificaties in vergelijking met de directe competitie. Het klapstuk is echter de 12-megapixelcamera, de verwachtingen van de foto kwaliteit zijn dan ook hoog.

Camera

Over één ding kan iedereen het eens zijn. De foto en film-kwaliteit van de Nokia N8 is onovertroffen. Met de 12-megapixelcamera met Xenon flits en Carl Zeiss lens heb je een geweldige camera in handen. En met video-opnames in 720p met Dolby Surround sound die je via je HDMI naar je tv kan streamen is ook hier de kwaliteit overweldigend. Maar ik kan hier natuurlijk nog veel over gaan vertellen, de kwaliteit is het beste gewoon te zien in een paar voorbeeldshotjes.

En van de videocamera ook twee kleine voorbeeldjes, die in al hun kortheid al een totaal van 40MB beslaan:

Conclusie

Nokia heeft goed werk geleverd. Na een tijdje in verval geraakt te zijn met als dieptepunt de N96 krabbelde het bedrijf langzaam terug. Met de N97 en N97-mini hadden ze weer een hit te pakken een positieve wending die met de N8 en de komende E7 zeker voortgezet zal worden. De N8 op zichzelf zal ook bij het grote publiek weer zijn aftrek vinden maar of het voor mensen die opzoek zijn naar een "Smartphone" de eerste keus is vraag ik me af. In vergelijking met iOS, Android of Windows Phone 7 devices is Symbian ondanks de complete refresh een verouderd uitziend systeem. De filosofie van Nokia hierin begrijp ik wel, zij willen graag dat een Nokia N95, 96 of 97 gebruiker ook gelijk met een N8 overweg kan echter hierdoor ziet het er in mijn ogen ondertussen wat oubollig uit. Echter merk je zeker wel dat onderhuids veel veranderd is en Symbian^3 veel soepeler werkt dan zijn voorganger; een snellere processor had het geheel misschien wat soepeler kunnen laten werken. Ben je opzoek naar de ultieme camera telefoon dan is er geen beter toestel te vinden op dit moment, ben je opzoek naar een alleskunner zou ik toch even verder zoeken.

Positief

 • Camera
 • USB functionaliteit
 • HDMI uitgang
 • Goed gevulde OVI store
 • Gratis navigatie

Verbeterpunten

 • Net iets te slome processor
 • Symbian^3 is dan wel nieuw; het is niet erg vernieuwend
 • Batterij niet (gemakkelijk) zelf te vervangen
 • OVI store werkt "nog" niet feilloos


Gerelateerde artikelen


Nokia brengt goedkoop Lumia 620 Windows Phone 8-toestel naar Nederland voor 259 EUR

Naast de high-end Windows Phone 8-toestellen die reeds beschikbaar zijn in Nederland, zal Nokia ook de goedkopere Lumia 620 uitbrengen. Dit goedkopere toestel, met een richtprijs van 259 EUR, zal in maart in de Nederlandse schappen liggen. Met dit toestel kan Nokia ook de onderkant van de markt bedienen, voor mensen die niet het budget hebben voor een Lumia 820 of 920.

Ex-Nokia luxemerk Vertu kiest Android over Windows Phone voor 'simpliciteit'

Vertu, het voormalige luxemerk dat onder de paraplu van Nokia opereerde, heeft na de afstoting een doorstart gemaakt met Android-telefoons. Hiermee neemt het bedrijf afstand van voormalig moederbedrijf Nokia, dat duidelijk voor Windows Phone gekozen heeft. Vertu legt uit dat het wat hen betreft veel makkelijker was voor Android te kiezen, en dat Windows Phone hun zaken veel complexer had gemaakt.


Reacties


Gerke
Member for Life 5059 reacties
27-10-2010 10:29

Ziet er goed uit, maar Nokia is bij mij al een tijdje buiten beeld, die hebben wat mij betreft te veel lopen stuntelen de laatste jaren.

Wanneer ik de kans krijg zal ik eens spelen met zo'n toestel, maar mijn geld er aan uitgeven durf ik niet meer


moaske
Member for Life 1985 reacties
27-10-2010 13:09

Toch nog best een positieve review...
Op Gizmodo waren de geluiden toch negatiever gestemd; ze WILDEN hem niet eens reviewen...
Why We're Not Reviewing the Nokia N8


RobvT
Gevorderd Lid 1121 reacties
27-10-2010 17:13

Tja....ben absoluut geen fan van Nokia en of Symbian maar alles werkt gewoon prima het is alleen niet mijn ding en of erg vernieuwend allemaal. Camera was echt meesterlijk (-;


moaske
Member for Life 1985 reacties
28-10-2010 01:18

Die camera doen ze dan wel weer heel goed ja.

Sent from my HTC Legend using Tapatalk


SpeedDemon
Is al aardig op weg 221 reacties
28-10-2010 13:02

Heb vorige week in Oslo even gespeeld met de N8. Is wel een leuk toestel maar niet echt bijzonder.

Is nou niet het vlaggeschip dat mij weer terug bij Nokia gaat krijgen.


ktsang
Redacteur 5450 reacties
29-10-2010 14:05

Goeie review!

Maareh: negatief punt als in 'iets te slome processor' --> of kan het zijn dat het besturingssysteem niet geoptimaliseerd genoeg is?


Dikani
Is al aardig op weg 68 reacties
29-10-2010 19:23

Ik heb op dit moment ook een Nokia N8 om te reviewen voor de Nokia discoveryzone. En inderdaad de foto- en videocamera is subliem. Nog nooit waren mn foto's en filmpjes gemaakt met een telefoon zo mooi en haarscherp. En daar was de N8 natuurlijk ook voor gemaakt. Maarrrrrr...ik ondervind ook heel veel problemen met de telefoon. Zo wordt het touchscreen tijdens het bellen op de een of andere manier niet automatisch geblokkeerd, waardoor ik tijdens het bellen regelmatig met mn oor het gesprek in standby zet, het geluid demp of zelfs ophang. Echt hoogst irritant. Daarnaast wordt de verbinding bij ieder lang gesprek minimaal één keer verbroken onder de melding "Verbindingsfout". Ook valt de verbinding met internet regelmatig weg en gaat het binnenhalen van websites af en toe enorm traag en blijft de telefoon maar vragen om bevestiging van het internettoegangspunt.

Bij het gebruik van Ovi maps als gps, komt de telefoon niet verder dan "ga", "neem", "sla nu" enz. Kortom onmogelijk om te gebruiken als navigatiesysteem.

Hopelijk zijn dit punten die Nokia met een software/firmware-update kan verhelpen. Alleen nu is t hopen dat Nokia niet zo lang op zich laat wachten met een update als in het geval van de Nokia N97. Dit toestel wint t voor mij trouwens nog steeds van de N8, behalve op het gebied van de camera dan.Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Profiel aanmaken?