Stichting Onderzoek Navigatiesystemen heeft testen uitgevoerd met verschillende navigatiesystemen, en geconcludeerd dat het grootste gedeelte zeer onveilig is. Maar hoe betrouwbaar is deze mening?

Stichting Onderzoek Navigatiesystemen bestaat o.a. uit Ir. J.P. van der Ende (voorzitter) en Drs. G.J.M. Dijkstra (secretaris). Zij hebben in een rapport beschreven, waarom zij vinden dat navigatiesystemen niet aan bepaalde veiligheidscriteria voldoen. Zo wordt er gesteld dat navigatiesystemen woonerven moeten mijden, en bijvoorbeeld op doorgaande routes zo veel mogelijk op snelwegen moet blijven.

Een korte blik op de website geeft al het gevoel dat de onderzoekers het niet zo op navigatiesystemen hebben. De gehele tendens van de website is negatief, en er worden benamingen gebruikt die op het gevoel inspelen. Zo worden navigatiesystemen die routes door woonerven uitstippelen “Kidkillers” genoemd, zo blijkt uit de volgende passage:

“In de volksmond wordt een systeem dat onnodig over de speelplaats van kinderen leidt een “kidkiller” genoemd. Roekelozer kan het niet! De navigator brengt de rijder bewust in een situatie van onaanvaardbaar sociaal gedrag. “

De onderzoekers spreken van ‘ontoelaatbare softwarefouten’ in de meeste pakketten, op de software van Nav4All na. Ze willen dat de overheid ingrijpt om dit soort adviezen van navigatiesystemen te voorkomen.

Verder stellen de onderzoekers een aantal criteria samen waaraan de navigatiesystemen qua (gesproken) aanwijzingen moeten voldoen. Opvallend is, dat de meeste systemen – inclusief Tomtom – op dit punt grandioos de mist in gaan, behalve wederom Nav4All. De onderzoeker spelen wederom in op het gevoel van de lezer, en smijten met krachttermen als “KILLING ERROR” wanneer een navigatiesysteem bijvoorbeeld een binnenweg kiest terwijl het technisch gesproken beter op een snelweg had kunnen blijven.

Wellicht is het niet op z’n plaats om het rapport direct niet serieus te nemen, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het niet het meest professioneel opgezette rapport is die ik ooit heb gelezen. Lees het rapport hier zelf: wat is jullie indruk?

Navigatiesystemen: handig, maar onveilig?

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *