Het is alweer 2 jaar geleden dat de uiterst succesvolle Palm Treo 750 uit werd gebracht en vandaag is het de beurt aan zijn opvolger, de Palm Treo Pro (Treo 850). In deze review kijken we hoe deze jongste loot aan de Palm”boom” zich tot de concurrentie verhoudt in de inmiddels door HTC gedomineerde markt.

Inleiding

Ik had deze periode veel gelegenheid om de nieuwe Palm Treo eens flink onder de loep te nemen. Net verhuisd, kindje op komst, dus veel thuiswerken. Mijn ADSL provider had de boel verknoeid en mijn verbinding zou pas 21 werkdagen later opgeleverd worden dus ik was erg afhankelijk van de mobiele alternatieven.

Geen probleem dacht ik, twee T-Mobile verbindingen, een Vodafone verbinding en een enorm scala aan HSDPA-capabele devices (HTC Touch Pro, iPaq 914C en Palm Treo Pro, met daarnaast een T-Mobile broadband card en een Bandluxe 7.2Mbps expresscard). Welnu, zo makkelijk als dat dit klonk, zo moeilijk bleek het te zijn, en de Palm Treo Pro bleek te midden van deze concurrerende devices al snel de held van de dag. Maar daarover later meer.

Oudgedienden kennen de firma Palm al langer. Palm is de pionier op het vlak van PDA’s en handhelds, en lang keken de Windows Mobile enthousiasten dan ook uit naar het eerste Palm toestel dat op Windows Mobile zou draaien. De Palm Treo 700w was er al eerste (USA) gevolgd door de Treo 750 (rest van de wereld) en deze Treo 750 is bovendien ondanks het HTC geweld uiteindelijk succesvoller gebleken dan werd verwacht. Van alle devices die ik ooit in huis heb gehad is de Treo 750 met duidelijke afstand het aller-langst gebleven. Ook bleek regelmatig op Pocketinfo bijeenkomsten dat de Treo 750 binnen de Pocketinfo staf bovengemiddeld vaak voorkwam. Mijn review uit september 2006 (http://www.pocketinfo.nl/artikel/6520) was dan ook erg positief over de Treo 750.

Maar goed, vandaag gaan we het over de Treo Pro hebben. Dat er een nieuwe zou komen zong al redelijk lang rond op internet en ook over het modelnummer werd flink gespeculeerd. Treo 800, Treo 850, die modelnummers waren logisch, maar uiteindelijk is het de HTC Touch Pro geweest die denk ik uiteindelijk Palm de inspiratie heeft gegeven om op het laatst mogelijk moment met de term Palm Treo Pro te komen. Niet bijster origineel, maar wel toepasselijk want niet alleen zijn Treo’s van oudsher al erg succesvol geweest in de zakelijke markt, mijn eerste indruk van deze nieuwe Treo is dat van een erg degelijk, robuust en stabiel toestel. Koppel daaraan specificaties die op high-end niveau liggen vergelijkbaar met TyTN II, Touch Diamond en Touch Pro en je krijgt een eerste beeld van dit toestel.

Wederom gefabriceerd door HTC -(goh, zijn er eigenlijk überhaupt nog andere fabrikanten?)- is er nu de nieuwste Palm Treo met de volgende specificaties:

Specificaties

 • Besturingssysteem Windows Mobile 6.1 Professional[/*]
 • Qualcomm MSM7200 processor 400 MHz
 • Geheugen 128Mb RAM, 256Mb ROM
 • Touch screen beeldscherm 2.4″ “Flush”
 • Resolutie 320×320 pixels
 • GSM/GPRS/EDGE Quad-band GSM 850/900/1800/1900
 • UMTS Tri-Band 850/1900/2100 met 3.6Mbps HSDPA
 • Camera 2,0 Megapixels “Fixed Focus”
 • USB 2.0 aansluiting (microUSB)
 • Overige connectiviteit: Wifi, Bluetooth V2.0 + EDR, Infrarood, (A)GPS
 • Afmetingen: 114mm(H) x 60mm(B) x 13,5mm(D)
 • Gewicht: 130g met batterij
 • Bediening: Keyboard, 5-way D-pad met ENTER knop, stylus
 • Knoppen: Volume en functietoets (linkerkant), Wifi on/off (rechterkant) en
 • Power en Vibrate (bovenkant)
 • Geheugenuitbreiding: microSD geheugenkaart slot onder de batterijklep
 • Batterij: 1500mAh Lithium-Ion verwijderbare oplaadbare batterij
 • Gespreksduur: >5 uur, Standby tijd >10 dagen

In de doos

 • Palm Treo Pro
 • Batterij (1500mAh)
 • Oplader met wereldpluggen (US, UK, EU etc)
 • USB synchronisatiekabel
 • Stereo headset
 • Quickstart handleiding

Pocketinfo heeft de beschikking gekregen over deze PDA en op deze en de volgende pagina’s wordt diep ingegaan op het functioneren van dit toestel.

Eerste indruk

Omdat ik vreselijk veel plezier heb gehad van de Treo 750 was ik uiteraard razend benieuwd naar zijn opvolger. Ik had echter op zijn minst mijn bedenkingen toen ik het afgelopen jaar de Treo 500 en de Centro voorbij zag komen. Bezat de Treo 750 nog een bepaalde (zakelijke) stijl, bij de 500 en de Centro leek Palm toch wel een beetje het spoor bijster. Met de Treo Pro is denk ik de goede weg weer teruggevonden. De Treo Pro oogt strak, zakelijk en sophisticated.

Ten opzichte van de Treo 750 is de Pro met name dunner en lichter geworden en is het meest opvallende dat het scherm nu niet meer verzonken ligt maar van het zogenaamde “Flush” type is dat we inmiddels ook kennen van de HTC Diamond en Diamond Pro. Daarnaast heeft de Treo Pro eindelijk de resolutie die we al een tijdje kenden van de Treo’s gebaseerd op PalmOS en waarvan de afwezigheid bij de Treo 750 al tot aardig wat kritiek leidde. Het scherm heeft nu 320×320 pixels en staat daarmee gelijk aan de Samsung i780. Het scherm oogt dan ook duidelijk scherper en aangenamer dan dat van zijn voorganger. Wat meteen opvalt, is dat Palm goed om zich heen heeft gekeken en een screensaver heeft geïntroduceerd die lijkt op wat Nokia al een tijdje doet, namelijk het weergeven van tijd en datum.

Ook valt op dat ondanks het lichte gewicht de Palm toch zwaar en degelijk aanvoelt. Alles aan dit toestel ademt degelijkheid uit. Iets dat me helaas iets minder bevalt (maar dat is persoonlijk) is de materiaalkeuze. Net als de Diamond en de Touch Pro is dit toestel een enorme vingerafdrukken magneet.

Ook valt op dat er geen hardwarematige soft-keys meer zijn. De afstand tussen de toetsen en de onderste rand van het scherm is bovendien zo groot dat deze toetsen er prima tussen hadden gepast. Dit is een ontwerpkeuze die ik niet zo goed begrijp want nu voelt de handeling onnatuurlijk aan. Het qwerty toetsenbord is ook (aanzienlijk) veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Het zijn nu zachtere toetsen geworden die bovendien gevoelsmatig iets minder goed van elkaar te onderscheiden zijn. Ook zijn ze iets kleiner geworden waardoor ik denk dat gebruikers met iets grotere vingers hier wat minder makkelijk mee uit de voeten kunnen.

De overige toetsen zijn allemaal prima vormgegeven; ook de vier membraantoetsen rondom de D-Pad zijn goed op de tast en het gevoel te vinden en de groene en rode toets zijn helemaal prima.

Tenslotte moet me van het hart dat ik erg blij ben dat eindelijk het tijdperk is gekomen van de complete universele communicator. De meest recente toestellen doen niet moeilijk meer en zijn gewoon Quad-band waardoor je niet meer na hoeft te denken over de vraag of je in de Verenigde Staten nu wel of niet bereikbaar bent. Ik riep het jaren geleden al. Zakelijk georiënteerde toestellen dienen heden ten dage gewoon simpelweg overal goed te werken zonder allerhande kunstgrepen toe te moeten passen. In een tijdperk waarin de wereld kleiner is dan ooit moet je niet meer na hoeven te denken over waar en hoe je wel of niet bereikbaar bent, punt. Deze Palm Treo Pro voldoet hieraan. Quad-band GSM en voor data GPRS, tri-band UMTS/HSDPA en WIFI. Prima dus. (Japan ga ik toch niet naartoe ;))

De Treo Pro ligt overigens echt geweldig in de hand, en is door zijn vormgeving en gewichtsverdeling prima met één hand te bedienen.

Hier kan alleen maar aan toegevoegd worden dat iedereen die wel eens een Treo in zijn handen heeft gehad zal merken dat dit gevoel bij de 850 wederom des Palms is. Een knappe prestatie gezien het feit dat de buitenkant dit keer volledige anders is dan dat van zijn voorganger.

Uiterlijk

Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik (op die paar puntjes na) erg tevreden ben over het uiterlijk van deze Smartphone. De Treo generatie van toestellen heeft zich al jaren mogen verheugen op een ongekende populariteit, eerst in de Verenigde staten, en de laatste jaren ook in de rest van de wereld. Hoewel het duidelijk is dat dit toestel zich eigenlijk richt op het zakelijke marktsegment waar bijvoorbeeld Blackberry erg populair is, denk ik dat dit toestel door het compacte formaat en de desondanks prima doordachte functionaliteit ook wel eens bij de particuliere gebruiker erg populair zou kunnen worden. Ditmaal echter niet eens zozeer gebaseerd op de formfactor maar ditmaal ook en misschien zelfs voornamelijk vanwege de puike prestaties en configuratie.

Laten we eens inzoomen op de verschillende uiterlijke aspecten van dit toestel. Zoals reeds eerder gezegd is het toestel vrijwel geheel van kunststof, maar dan wel in een uiterst verzorgde stijlvolle hoogglans uitvoering. De Treo Pro is ergonomisch gezien erg prettig te hanteren en leent zich uitermate goed voor (instant) messaging, toch iets waar de consument heden ten dage erg veel geld aan uitgeeft.

De omkasting is glad en glanzend en de lijnen zijn afgeronder dan ooit. Het scherm is klein (2,4”) en is voorzien van een laagje dat het op hetzelfde niveau brengt als de rest van het toestel. De naar verhouding te dikke zwarte randen om het scherm die we kennen van de Treo 750 zijn verdwenen. Gelukkig maar.

Hieronder tref je een aantal opmerkingen over het uiterlijk van de Treo Pro. De achterzijde met de camera komt op de volgende pagina aan bod.

Bovenkant

Aan de bovenkant valt wederom de klassieke Treo feature op. Met een schuif schakelaar is het toestel in één keer om te schakelen van geluid naar trilstand. Je hoeft het toestel niet eens aan te zetten om dit te bewerkstelligen. Gewoon simpel de schakelaar verschuiven en stil is de Treo. Nooit aan iets morrelen dat goed is, en Palm heeft dat dan ook gelukkig niet gedaan.

Voorkant

Aan de voorkant bevindt zich boven het scherm alleen nog de speaker. Het Palm logo is naar de action toets verschoven, met daarboven prominent het Treo logo. Ook zit de Led nog steeds boven het scherm. Onderaan het scherm zijn dus zoals reeds eerder gemeld de functietoetsen verdwenen. Persoonlijk vind ik dat erg jammer. Alle overig toetsen zijn voorzien van een witte achtergrondverlichting met uitzondering van de action toets in het midden van de D-pad. Hoewel makkelijk te vinden in het donker toch jammer dat daar een zilver Palmlogo zit in plaats van een backlit Palmlogo. Zoals ik al eerder meldde is het toetsenbord dan weliswaar niet wezenlijk van lay-out veranderd, het materiaal en de vorm van de toetsen zijn dat wel en ik denk dat dat voornamelijk een kwestie van zelf voelen is. De een zal het geweldig vinden, de ander er niet mee uit de voeten kunnen. Ik zou het zelf nog net kunnen denk ik.

Het keyboard heeft een achtergrond verlichting die erg duidelijk zichtbaar is. De cijfers, letters en symbolen worden van achter verlicht, en geven hetzij een goed duidelijk zwart op wit contrast (numerieke gedeelte), hetzij een goed duidelijk wit op zwart contrast (overige toetsen)

Het scherm is erg helder en ondanks dat het geen VGA is toch van erg goede kwaliteit. De resolutie is 320×320 en hier als zodanig vergelijkbaar met de Samsung i780. Hoewel het gemis hiervan een kritiekpunt was bij de Treo 750 is het nu andersom. Prima resolutie, alleen moeten nu de softwareleveranciers nog komen met hun aanpassingen van software. Hoe goed het scherm overigens binnenskamers ook is, het is niet zo goed leesbaar in vol daglicht als de HTC Diamond en Touch Pro. Hier zijn het duidelijk de HTC Diamond en touch Pro die de referentie zijn. Overigens moet ik hier wel de kanttekening maken dat ook deze twee laatste twee ruimschoots verbleken bij het aanzien van het iPhone scherm. Dat scherm staat qua kwaliteit simpelweg op duizelingwekkende hoogte en het zal nog even duren voor dit ook bij Windows Mobile toestellen een feit zal zijn.

Ik heb in ieder geval persoonlijk geen moeite met dit scherm. Het voelt prima aan, de resolutie en helderheid zijn prima en wat mij betreft geen reden tot kritiek. Wel raad ik iedereen aan om een goede ontspiegelende screen protector te kopen, zeker wanneer je het toestel in de auto gaat gebruiken voor GPS navigatie. Dit geldt echter voor elke PDA in de markt, dus dat is verder een niet zo heel bijzonder gegeven.

Een nadeel van de Treo Pro dat overigens verholpen is, is het feit dat de helderheid voor gebruik op batterij en gebruik op stroom eindelijk apart in te stellen zijn van elkaar. Ik heb dat in mijn review van de 750 al geroepen, en het ziet er naar uit dat Palm geluisterd heeft.

Dan de D-Pad. Niets op aan te merken. Erg goed uitgevoerd, werkt prima, reageert vlot, en past mooi in de vormgeving van het toestel. Door de licht opstaande rand en de afstand tot de overigen toetsen loop je niet of nauwelijks het risico naastliggende knoppen te raken en kun je hem bovendien in het donker prima vinden.

Zijkanten

Geheel in de lijn van de strakke maar elegante vormgeving is de kleurstelling naar de zijkanten en achterkant toe doorgetrokken, in tegenstelling tot de 750. De grijze strips bij de 750 waren initieel wel mooi, maar gaven uiteindelijk toch een wat gedateerd effect. De knoppen aan beide zijden liggen mooi verzonken in de omkasting zonder dat ze daardoor slecht te vinden zijn. De twee bovenste knoppen aan de linkerkant zijn de volumetoetsen, de onderste knop is een (programmeerbare) functietoets waaraan standaard de Mediaplayer functionaliteit gekoppeld is. Je zou er echter evengoed de Voicedialer aan kunnen koppelen. Aan de rechterkant zitten de infrarood poort en de wifi aan/uit knop dicht bij elkaar.

Het microSD slot is verhuisd naar de binnenkant en zit nu onder de batterijklep. Gelukkig zit het slot overigens niet onder de batterij zelf en is het prima bruikbaar. Het voordeel is dat ook wanneer het toestel een keer zou vallen je het microSD kaatje in ieder geval niet zult verliezen. De resetknop was wel even zoeken geblazen. Deze is verhuisd van de rechterkant onder het toenmalige memorycard klepje naar de binnenkant onder de batterijklep. Je vind de resetknop bovendien pas nadat je de stylus eruit gehaald hebt want hij bevindt onder de bovenkant van de stylus.

Onderkant

Aan de onderkant bevinden zich de 3,5mm koptelefoon aansluiting, de aansluiting voor de datakabel/stroomaansluiting en de microfoon. Hier hebben we meteen een (klein) kritiekpunt te pakken. MicroUSB. Ze zeggen wel eens “iemand moet de eerste zijn” maar waarom Palm? Nu hebben ze eindelijk een kans om de ongelukkige Palmspecifieke aansluiting vaarwel te zeggen, slaan ze er vervolgens in door, jongens toch. Ik had een miniUSB aansluiting makkelijker gevonden, ik hoef (nog) niet zo nodig naar microUSB. Bovendien had ik de indruk dat de aansluiting wat loszat en raakte ik de verbinding af en toe kwijt. Maar goed, dat kan mogelijkerwijs een exemplarisch defect zijn.

Specificaties en Software

Niet alleen de buitenkant is af. Ook de binnenkant is niet mis. 400Mhz Qualcomm CPU, Wifi, Bluetooth, GPS, HSDPA, alles dat je van een goede communicator mag verwachten. De 1500mAh batterij staat garant voor een goede levensduur (zonder overigens spectaculair te zijn). Voeg daar Windows Mobile 6.1 aan toe en je hebt een toestel dat in alle opzichten compleet is. Naast 128Mb RAM geheugen ook nog 105Mb van de 256Mb flash over voor eigen gebruik. Completeer het geheel vervolgens met de Palmspecifieke oplossingen zoals Keyguard en je kunt niet anders dan bewondering hebben voor Palm. Vergeet niet dat ze pas 2 jaar geleden hun entree maakten in de Windows Mobile markt maakten en eigenlijk al van meet af aan toestellen ontwierpen die zeker tot de top behoren.

Na de ingebruikname van de Treo Pro had ik overigens een bijzonder aangename ervaring. Zoals ik al eerder meldde zijn we recentelijk verhuisd en had Tele2 het overzetten van de internet en telefonie faciliteiten verknald, en dat juist in een periode waarin ik door de geboorte van onze dochter veel thuis diende te werken. Ik liep al weken te hannesen met mijn T-Mobile Internet Totaal Plus (3,6Mbps) verbinding die maar niet lekker wilde lopen, ongeacht welk device ik gebruikte. HP iPaq, HTC Touch Pro maar ook dedicated HSDPA kaarten van Option (niet de minste), T-Mobile (ook Option) en Bandluxe, bij allemaal had ik last van verstopping, wegvallende datadoorvoer etc …. Ik kon niet eens fatsoenlijk het concert van Midlake in Paradiso bekijken dat via Fabchannel beschikbaar is. Ook daar ging de datadoorvoer heel erg met horten en stoten waardoor het beeld elke keer wegviel. Ik was die weken dus continu bezig om de verbinding iedere keer maar weer te stoppen en te starten om maar een beetje fatsoenlijk te kunnen werken.

Wie schetst mijn verbazing dat vanaf het moment dat de Treo Pro als modem ging dienen voor mijn laptop alle bovenstaande problemen ineens als sneeuw voor de zon weg waren. Het is nu alweer een kleine week dat ik de Treo pro als modem gebruik om te kunnen mailen, surfen en downloaden en er is werkelijk waar geen vuiltje aan de lucht. Zelfs de Fabchannel video’s lopen soepel, zelfs op full screen. En dat terwijl zeker de helft van de overige devices diezelfde 3.6Mbps en zelfs meer zouden moeten kunnen leveren. Aangezien ik even dacht dat ik gek aan het worden was ben ik uiteraard ook af en toe de overige devices opnieuw gaan proberen, maar het fenomeen bleef hetzelfde. Heel duidelijk Palm Treo Pro versus rest van de wereld 1-0!! Een heel dik compliment hier!

Als GSM is dit toestel overigens ook helemaal af. De Treo Pro is een Quad-band EDGE/GSM 850/900/1800/1900 toestel, en je kunt hier dus fatsoenlijk mee de hele wereld over. De Treo Pro beschikt naast de Quad band GSM ook zoals eerder al vermeld over Tri-band UMTS/HSDPA, GPRS, EDGE, Bluetooth en Infrarood en is daarmee met recht een volwaardige Communicator te noemen. Dit laatste geldt al helemaal wanneer je ziet dat eigenlijk overal waar ik de Treo Pro getest heb de ontvangstkwaliteit bovendien gewoon goed te noemen was, zowel op GSM als op UMTS vlak. Ook niet onbelangrijk in het licht van mijn bijzondere ervaring tijdens het thuiswerken: de handover tussen GPRS, UMTS en HSDPA gaat erg soepeltjes en daar waar ik andere devices regelmatig moet soft-resetten (ik zit nu eenmaal vaak in regio’s waar de UMTS signaalsterkte op het randje zit) heb ik dat bij de Treo Pro tot nu toe nog geen enkele keer hoeven doen ….

Besturingssysteem

Als besturingssysteem is gekozen voor Windows Mobile 6.1. Logische keuze en daarmee volledige op niveau met de overige fabrikanten. De Treo Pro is voorzien van maar liefst 105Mb interne opslag, dat bovendien redelijk snel aanvoelt. Overigens is dit tegenwoordig weinig gezien het feit dat je tegenwoordig bijna geen PDA meer vindt zonder GPS. Hierdoor is de opslag behoefte ook een stuk groter geworden door de beschikbaarheid van kaarten die heel Europa of Amerika beslaan. Dit soort zaken installeer je dan ook meestal toch op (micro)SD kaartjes en bij de Treo Pro is het al niet anders. Ik gebruik dit interne geheugen overigens al jaren voor software applicaties die aan het volgende criterium voldoen: Heb ik de applicatie nodig indien ik de geheugenkaart zou wisselen? Indien ja dan intern, indien nee dan op een SD kaart. Lekker straightforward en werkt voor mij ar jaren prima.

Ik zei het al in mijn review van de Treo 750: Palm is meer op gebruiksgemak en (doordachte) functionaliteit gericht dan op features. Natuurlijk haalt dit toestel de vergelijking niet wanneer je hier qua technische specificaties een HTC Touch Pro tegenover stelt, maar toch, het zijn weer die kleine dingetjes die het hem doen.

Hoewel in vergelijking met de Treo 750 een aantal door Palm geïntroduceerde handigheidjes inmiddels weer gesneuveld is kan ik melden dat (gelukkig) de fantastische Keyguard is gebleven zowel als de ALT toets waarmee minder gebruikte symbolen in 1 keer op het scherm staan. Ook is Palm erg slim geweest door de groene beltoets te koppelen aan de history (in volledig scherm modus) en niet aan de dialer zelf. Wat mij betreft de enige juiste optie. Het meest belt men in de praktijk immers toch met recent gebelde nummers of contacten uit de contactenlijst. Bovendien kun je tegenwoordig in Windows Mobile 6.1 een nummer (of contact) toch direct van het home screen bellen, dus dat andere tooltje was niet echt nodig meer. Neemt niet weg dat het van mij de originele Palm applicatie had mogen blijven.

Tenslotte de threaded SMS functionaliteit die Palm twee jaar geleden introduceerde is simpelweg door Microsoft overgenomen “by popular demand” en nu standaard ingebouwd. Laten we echter niet vergeten dat het Palm is geweest die dit geïntroduceerd heeft in Windows Mobile. Kortom, Palm geeft nog steeds blijk te begrijpen hoe een Smartphone moet functioneren vanuit het perspectief van de gebruiker.

Processor

De snelheid van het device voelt prima aan. Qualcomm processoren zijn op hun beurt weer sneller en energiezuiniger dan hun Samsung equivalenten en zaken zoals VoIP en Videotelefonie zouden dan ook prima door de Palm Treo afgehandeld kunnen worden. Waarom Palm heeft besloten om de Treo Pro niet te voorzien van een camera aan de voorkant is mij dan ook een raadsel. Telefoniegebruikers krijgen immers steeds meer bandbreedte en beschikking over flatfee internetbundels, en je ziet daar met mediastreaming etc ook steeds meer gebruik van gemaakt worden. Waarom dan niet videotelefonie? Ik gebruik het zelf inmiddels redelijk frequent tussen collega’s onderling en ik zou dan ook denken dat hiermee videotelefonie steeds meer kans heeft populairder te gaan worden.

Palm heeft in ieder geval door de modificaties in het OS toch wederom bewerkstelligd dat het toestel in zijn totaliteit erg compleet en soepel aanvoelt.

Geheugen

Grappig genoeg is hier eigenlijk niet veel bijzonders meer over te melden. 128Mb RAM en dus plenty. Met niet veel bijzonders bedoel ik dan ook dat er tegenwoordig geen enkele fabrikant meer is die het riskeert een toestel met te weinig geheugen uit te brengen, en in dat opzicht is dit dus eigenlijk niet zo heel bijzonder. Ook het interne opslaggeheugen (105Mb) in combinatie met de microSD uitbreidingsmogelijkheid is prima. Je kunt in dit uitbreidingsslot kaarten kwijt in capaciteiten die lopen tot 32GB(!) dus opslag is geen enkel issue meer.

Connectivity:

Bluetooth

Bluetooth is tegenwoordig absoluut onmisbaar op elk device. Niet alleen Headsets, Carkits, GPS muizen worden door middel van Bluetooth verbonden, ook synchronisatie en Internetsharing wordt in toenemende mate via Bluetooth gedaan dus de aanwezigheid van Bluetooth is voorspelbaar. Ook hier is het weer de traditionele Microsoft Bluetooth stack. In dit verband is het overigens interessant op te merken dat ondanks het feit dat er in het verleden vaak werd geroepen dat de Broadcom stack zoveel beter was, inmiddels kan men constateren dat deze eigenlijk door geen enkele fabrikant meer wordt toegepast. Hoewel een vergelijking met de VHS – Video2000 discussie hier gemaakt zou kunnen worden moet ik zeggen dat ik eigenlijk altijd bijzonder tevreden ben geweest over de Microsoft stack. Lekker stabiel en robuust.

Ik heb de implementatie getest met een Sony Bluetooth headset (HBH-GV435a) en een Bury Carkit (9060cc). Alle verbindingen waren zeer eenvoudig op te zetten en zijn tijdens de test periode nimmer uitgevallen. Niks op aan te merken. Ook las de Bury carkit de adressenlijst vlekkeloos uit en was de gesprekskwaliteit meer dan prima.

Infrarood
Een oude bekende is toch weer terug, de infrarood poort. Ten tijde van de Treo 750 werd de tendens ingezet dat infrarood weg werd gelaten maar het bleek toen dat veel gebruikers de mogelijkheid misten om te synchroniseren met hun oudere laptops en PDA’s die niet over BT kunnen beschikken. Ondanks het feit dat er steeds minder PDA’s op de markt uitkomen die voorzien zijn van infrarood doet Palm hier dus met de Treo Pro het tegenovergestelde. Enfin, het zit niet in de weg dus wie weet waar je het nog voor kunt gebruiken. Het gedoe met het recht uitlijnen van de poorten kan dus weer beginnen.

GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA
Met de hedendaagse mogelijkheden van mobiel internet en push e-mail was de GPRS verbinding als concept al helemaal tot z’n recht gekomen. In een later stadium werd mobile internet voor de laptop ook steeds meer een gangbaar alternatief en zag je zowel UMTS/HSDPA modems uitkomen als Internet Sharing faciliteiten via conttected PDA’s. De Treo Pro ondersteunt zowel GPRS, EGDE, UMTS als HSDPA en is daardoor goed bruikbaar op alle netwerken in Nederland en buitenland. Voor de USA ben je nog afhankelijk van EDGE maar ook daar zijn UMTS en HSDPA in opkomst. De ontvangst is goed te noemen, en de automatische omschakeling (handover) tussen GPRS, UMTS en HSDPA verloopt erg goed. Uiteraard geldt hier dat in volgorde van toenemend batterijverbruik eerst GPRS, dan UMTS en tot slot HSDPA komen. Eigenlijk erg voorspelbaar maar wil je snelheid? Dan kost het energie. Het vreemde is hier overigens dat deze handover beter loopt dan bij de HTC toestellen die ik ken, ondanks dat de Treo PRO ook door HTC wordt gefabriceerd. Een aardig detail dat dit illustreert is het feit dat de HTC Task Manager deel uitmaakt van de standaard software op de Treo Pro.

Camera
De camera is een 2 MegaPixel variant met Fixed Focus. Zoals men inmiddels gewend is, zijn fotocamera’s op PDA’s over het algemeen een sluitpost, en ook de Palm Treo Pro is hier geen uitzondering op. De foto’s zijn op zich best aardig, maar alleen wanneer ze overdag genomen worden en dan bij voorkeur buiten. Bovendien valt op dat daar waar HTC en andere fabrikanten inmiddels al Autofocus functionaliteit bieden Palm dit zelf weg heeft gelaten. Ook de functionaliteit is beperkt. Geen ISO instelling, geen flits, geen witbalans, enkel resolutie en zoom zijn in te stellen, en daarmee houdt het op.

Accu
De accu is een 1500mAh variant en dat is prima, zeker in combinatie met de Qualcomm chipset die erg zuinig is. De capaciteit van 1500mAh en de daaruit voortvloeiende gebruiksduur zijn dan ook bovengemiddeld goed. Ik heb oveirgens nooit begrepen hoe sommige fabrikanten het vaak presteerden om een pracht toestel te ontwerpen dat vervolgens gehandicapt raakte door de keuze voor een (te) kleine batterij. Zie bijvoorbeeld de Qtek 8500, maar recentelijk ook de HTC Diamond.

Bij de PDA’s en Smartphones van de afgelopen twee jaar ben ik van mening dat een 1500mAh batterij botweg het minimum is om een fatsoenlijke gebruiksduur te kunnen garanderen. Liever zelfs wordt 1800mAh de absolute minimumeis. Fabrikanten zoals Mugen Power laten met hun OEM batterijen bovendien zien dat dit technisch mogelijk is en bovendien kosteneffectief. Palm laat in ieder geval zien met 1500mAh een fatsoenlijke gebruiksduur te kunnen garanderen.

Overigens om de Nokia en Blackberry adepten even terug in de realiteit te brengen, ook voor deze platforms geldt dat naarmate de processoren sneller worden, er meer geheugen in dit soort toestellen wordt gestopt, aanraakschermen om de hoek komen kijken en steeds snellere internetverbindingen tot het standaardpakket gaan behoren deze toestellen ook inherent meer energie gaan verbruiken. Ik wil daarom liefhebbers uit alle kampen op het hart drukken om vooral geen appels met peren te gaan vergelijken wanneer het gaat om zaken zoals energieverbruik.

Gebruik in de praktijk

Software/overige features
Was het bij de Treo 750 nog zo dat voor het eerst een fabrikant zich werkelijk onderscheidde van andere fabrikanten, bij de Treo Pro is het verschil wat minder groot en vooral genuanceerder. De zaken die Palm hier heeft aangepast beperken zich tot een paar kleine maar cruciale dingen.

Algemeen
Het Today scherm geeft in ieder geval al een indicatie van wat er zich onder de motorkap bevindt. Zo zie je op de eerste balk de status van netwerk en bluetooth. Op de tweede balk heeft de instant dial functie die gecombineerd was met een zoekfunctie in het adresboek plaatsgemaakt voor de standaard Quicktour uit Windows Mobile 6.1. Persoonlijk vind ik dit erg jammer, ik vond de Palm implementatie op de Treo 750 echt weergaloos. Het wil niet zeggen dat de functionaliteit weg is, integendeel, maar de manier waarop Palm het op de Treo 750 presenteerde was super.

De derde balk is voor iedereen bekend, Pocket Outlook, en ik zou daar niet veel over gezegd hebben ware het niet dat bij de Treo Pro de messaging functie weer terug is opgenomen in de standaard Microsoft interface. Wat blijkt nu? Microsoft heeft goed gekeken en geluisterd naar de reacties van gebruikers op de innovatieve manier waarop Palm Threaded SMS introduceerde in de Treo 750 en heeft het vervolgens gewoon zelf geïmplementeerd. Beter goed gejat dan slecht bedacht zullen we maar zeggen. Het maakt echter wel duidelijk dat Palm met z’n gebruikersgericht denken in het verleden de de spijker vaak recht op de kop sloeg. Laten we hopen dat niet alleen Palm (en inmiddels ook HTC moet ik eerlijkheidshalve toegeven) dat blijft doen, maar ook dat alle andere fabrikanten hierin mee (blijven) gaan.

Als hekkensluiters vinden we tenslotte de calender balk en de Google search balk.

Bellen en gebeld worden
Normaal gezien zou je verwachten dat je door het drukken op de groene (send) knop rechtstreeks in de dialer terecht zou komen, maar ook hier heeft Palm de zaken anders aangepakt. De groene knop roept namelijk niet de dialer op maar de belgeschiedenis. Een erg logische keuze en wat mij betreft mag dat de standaard keuze zijn bij elke fabrikant. Toch kijk ik met heimwee terug naar de Palm plugin van de Treo 750 die bovendien heel slim toegang gaf tot de overige nummers van een recent gebeld contact. Die oplossing stak met kop en schouders boven de huidige implementatie uit. Ondanks het eerder pluspuntje toch een minpuntje dus, sorry.

Zoals ik al eerder zei gaf de tweede balk op het Today scherm bij de Treo 750 een instant dial functie weer gecombineerd met een zoekfunctie in het adresboek. Wanneer je bij ingave alleen de toetsen van het numerieke gedeelte gebruikte interpreteerde de Treo 750 dit al snel correct als nummeringave, waardoor je eigenlijk al niet eens meer eerst naar de dialer toe hoefde. Dit is dan ook de reden dat ik ondanks de toegenomen functionaliteit binnen Windows Mobile 6.1 het weglaten van deze functionaliteit uiteindelijk toch als een gemis beschouw. (Palm, het blijkt dat je dus soms ook teveel weg kunt laten)

Belkwaliteit, speaker en headset
De belkwaliteit is wederom conform de Palm standaards. Deze is eenvoudigweg super te noemen. Hierbij kun je duidelijk merken dat de Treo dan weliswaar door Palm uitgebracht is, HTC heeft als ODM (original device manufacturer) ook een significante groei meegemaakt de laatste jaren en is in staat om puike hardware af te leveren, onafhankelijk of dit voor zichzelf is of voor anderen.

In dit gedeelte van de review bespreken we vier aspecten: de telefoon speaker bij gewoon bellen, speaker voor handsfree bellen, de reguliere headset en bellen via een Bluetooth headset. We beginnen met de telefoon speaker. De geluidskwaliteit is zoals eerder vermeld helemaal prima. Gewoon weer vertrouwd Palm.

De speaker voor handsfree bellen (aan de achterkant van het toestel) is ook goed, maar is daarbij niet noemenswaardig beter dan andere Pocket PC’s en Smartphones. Prima bruikbaar zonder briljant te zijn, en is wat blikkerig. Ik heb zelfs een beetje het idee dat de kwaliteit zelfs iets minder goed is dan die van de Treo 750, maar aangezien ik die nog ergens in een verhuisdoos heb liggen is het moeilijk te vergelijken. Maar goed, wel prima bruikbaar dus.

“De meegeleverde headset is voldoende, niet erg indrukwekkend en in mijn optiek kun je dit toestel beter gebruiken met een echte Bluetooth headset. Ik heb dan ook het vermoeden dat heden te dage 75% van de meegeleverde headsets in de regel niet eens meer uitgepakt wordt, en ik zou eigenlijk geneigd zijn de heren en dames fabrikanten met klem te verzoeken in de toekomst met dit soort devices hetzij een bluetooth headset mee te leveren hetzij helemaal geen headset”

Hier citeer ik mijzelf. Deze tekst komt rechtsreeks uit mijn review van de Treo 750 van 2 jaar geleden en bevestigd eigenlijk mijn toenmalige mening.

Bij de wat grotere devices zoals de HTC X75x0 werkt voor bellen en gebeld worden een Bluetooth headset in mijn ogen het best. De Treo Pro ligt echter zo goed in de hand, stukken beter dan de zijn voorganger zelfs, en is daarmee perfect geschikt om gewoon tegen je oor houden tijdens het bellen. Dit neemt niet weg dat de Bluetooth ondersteuning prima is. De verbinding wordt snel opgebouwd, de kwaliteit is erg goed te noemen, en bovendien ondersteunt de Treo Pro zelfs voicedialing over de Bluetooth headset.

De gesprekskwaliteit is uiteraard wèl afhankelijk van welk merk en in welke prijsklasse de Bluetooth headset zit, want hierin zit veel kwaliteitsverschil. Met mijn Sony Ericsson HBH-GV435a en Bury 9060cc carkit (ook een super apparaat) is de belkwaliteit van de Treo Pro in ieder geval subliem. Zeer goede kwaliteit en erg duidelijk verstaanbaar aan beide kanten van de lijn. De verbinding is betrouwbaar en valt niet weg. Zelfs de incidentele echo die je bij zijn voorganger nog wel eens tegenkwam is tot nu toe niet meer voorgekomen.

Overige functionaliteit en Palm specifieke zaken
Gelukkig heeft Palm zijn geweldige implementatie van de keyguard gewoon meegenomen naar de Treo Pro. Zoals de meesten onder jullie wel zullen weten hebben veel GSM’s een toetscombinatie waarmee het toestel vergrendeld wordt. Hiermee wordt het fenomeen “vanuit je broekzak iemand opbellen” verhinderd. Het is maar goed dat dit soort vergrendelingen bestaat want het aantal keer dat ik al vanuit iemands broekzak heb mee mogen genieten van gesprekken die in alle onschuld gevoerd werden zonder dat men wist dat er iemand meeluisterde is niet meer op twee handen te tellen.

De functie die Palm hiervoor heeft toegevoegd doet op een bijzonder simpele maar efficiënte manier z’n werk. Bij het aanzetten van het toestel verscheen op de Treo 750, mits je dat instelde, de vergrendeling al meteen, maar die was simpelweg op te heffen door de entertoets in het midden van de D-Pad in te drukken. Nu met de Treo Pro is daar nog een element aan toegevoegd, namelijk de al eerder genoemde screensaver. Bovenstaande handeling wordt op de Treo Pro dan ook voorafgegaan door een korte druk op de roede toets. De screensaver verdwijnt dan en de Keyguard verschijnt.

Nu snap je meteen waarom de entertoets toets verzonken is en lager ligt dan de randen van de D-Pad zelf. Simpel en doeltreffend. Daarnaast is het zo dat de Keyguard automatisch activeert wanneer je een gesprek aan het voeren bent zodat je oor niet continue allerlei menu’s aan het openen is of zaken aan het opstarten is. Zodra je ophangt verdwijnt de keyguard weer. Complimenten Palm, een wijs besluit!

Als laatste verbetering kan ik melden dat de vertraging bij het beëindigen van een gesprek vrijwel verdwenen is. Je loopt dus niet meer het risico dat iemand nog net informatie meekrijgt die niet voor hun oren bestemd was.

GPS
De Treo Pro is in het bezit van een (A)GPS receiver en is dus in beginsel geschikt om applicaties zoals TomTom en Navigon te hosten. Ook aanwezig is de QuickGPS applicatie die ervoor zorgt dat satelliet informatie van te voren van internet geplukt wordt en ervoor zorgt dat de eerste fix sneller plaatsvindt. Hoewel ik op zich altijd mijn twijfels heb gehad bij dit soort oplossingen (eigenlijk verdoezel je het gebrek aan ontvangstgevoeligheid een beetje) ben ik blij dat deze implementatie van QuickGPS tenminste automatisch zijn werk doet en gewoon netjes autonoom en regelmatig de benodigde data ophaalt.

Het klinkt raar, maar hoezeer men dit ook als een basisfunctionaliteit beschouwt, recentelijk heeft HP het toch weer gepresteerd om op de iPaq 914c iets vergelijkbaars mee te leveren dat vervolgens niet in staat bleek volledig autonoom deze data op te halen. Je moet er continu aan denken en het handmatig gaan zitten ophalen en dat werkt dus niet.

Over het navigeren met de Treo Pro kan ik kort zijn. Werkt prima. Als officieel TomTom tester had ik al de gelegenheid om een en ander te testen en de Palm Treo Pro geeft dan ook een goede en snelle ontvangst en is met de highres versie van TomTom7 prima bruikbaar. Erg slim dat de microUSB en audio aansluitingen onderop zitten want dat biedt perspectieven voor autohouders, al dan niet actief. Wel blijft het kleine scherm ondanks de hogere TomTom resolutie een beetje een nadeel ten opzichte van echte navigatie devices, maar goed, daar kun je weer niet mee bellen nietwaar?

Conclusie
Doordat de Treo 750 al zo’n succesnummer was waren mijn verwachtingen erg hoog gespannen. Voeg daarbij de continue Buzz van de afgelopen maanden gecombineerd met het recente HTC geweld en je zou zeggen dat je daarmee een “recipe for disaster” zou hebben. Uiteindelijk moet ik zeggen dat de Treo Pro me (wederom) 100% is meegevallen. Na het enige tijd in gebruik gehad te hebben is het toestel me gaandeweg zelfs steeds meer plezier gaan doen, zeker toen bleek dat het in mijn nieuwe huis het enige apparaat bleek te zijn dat mij een fatsoenlijke internet verbinding kon garanderen. In het Engels zeggen ze wel eens “It grows on you”, en ik moet zeggen dat absoluut het geval is. Palm heeft hier duidelijk wederom een erg goed, solide en robuust toestel uitgebracht met prima specificaties.

Hoewel helaas een aantal superhandige functies na introductie vervolgens weer het loodje heeft moeten leggen is de Treo Pro desondanks een lekker compacte en degelijke topper geworden. Het rare daarbij is dat ik, ondanks de minder specificaties ten opzichte van de HTC Touch Pro die ik ook heb liggen, tot nu toe meer plezier heb gehad met de Treo Pro. Sterker nog, voordat ik er erg in had was het toestel al mijn laptop tas in verdwenen als mijn standaard toestel, iets dat tot dat moment voorbehouden was aan de HP iPaq 914c. Ik moet daarbij wel eerlijk aangeven dat het wel kantje boord is. De iPaq wordt in dit geval ondanks het geweldige toetsenbord toch voorbij gestreefd door de Treo Pro. Dit komt doordat ondanks de erg dikke batterij (1920mAH!) de HP kennelijk last heeft van slechte (basis)instellingen waardoor de uiteindelijke gebruiksduur niet wezenlijk beter is dan die van de Treo Pro met z’n 1500mAh. Wellicht dat de oudere PXA270 processor van de iPaq daar ook debet aan is, maar dat kan ik verder niet beoordelen.

Als Smartphone beoordeeld is het apparaat eigenlijk gewoon af. Mijn belangrijkste kanttekeningen bij dit apparaat zijn de missende functietoetsen, de iets kleinere qwerty toetsen en de microUSB poort. De toetsen op de Treo 750 werkten voor mij een stuk beter en ook het toetsenbord op de iPaq 914c is stukken beter. De Treo Pro is daarnetegen wel een stuk kleiner dan beide andere genoemde apparaten, en is dus eigenlijk veel comfortabeler meet te nemen als Smartphone.

Mijn eindconclusie is dan ook dat ik de Treo Pro ondanks de minpuntjes toch een dikke plus geef. Ik zou jullie eigenlijk willen verwijzen naar een artikel dat Jon Westfall recentelijk publiceerde op zijn website, getiteld “Windows Mobile: Bring The Excitement Back” Op http://jonwestfall.com/PPCT/Windows-Mobile-Bring-The-Excitement-Back.html valt te lezen hoe we een punt hebben bereikt dat de specificaties van PDA’s steeds waanzinniger worden en de plugins in de Windows Mobile GUI steeds vernieuwender en hij toch niet meer zo warmloopt voor een nieuwe device als voorheen.

Ik moet Jon daarin een beetje gelijk geven maar tegelijkertijd merk ik dat hoewel een toestel zoals de Touch Pro zonder dat ik er erg in heb inmiddels alweer een week onaangeroerd ligt op mijn werktafel, de Palm Treo Pro ondertussen zonder dat ik er erg in had het omgekeerde heeft gedaan en stiekem de plaats in heeft genomen van mijn standaard device. Dat is knap want het geeft aan dat, ondanks specificaties die op papier de mindere zijn van bijvoorbeeld een Touch Pro, dit toestel duidelijk goed is in waar het voor ontworpen is. Extraatjes zoals het bijgeleverde Sprite Backup zijn dan de kersen op de taart.

Eindoordeel

Pluspunten

 • Compact, steekt makkelijk weg en neemt makkelijk mee
 • Kwalitatief goede robuuste constructie
 • Klein maar helder en duidelijk scherm
 • Strakke en elegante look & feel
 • Goede geluidskwaliteit
 • Bediening is heel slim verbeterd met oog op eenhandig gebruik, zeker rond bellen en gebeld worden
 • Quad-band GSM, GPRS, EDGE, tri-band UMTS/HSDPA, Bluetooth, Wifi en GPS
 • Stabiele dataverbinding, goede handover
 • Goede ontvangst
 • Voice dialing, ook over Bluetooth headset

Verbeterpunten

 • Te korte stylus
 • microUSB
 • Missende functietoetsen
 • Magneet voor vingerafdrukken
 • SD card standaard niet als removable disk onder Windows te gebruiken
 • Toetsenbord is net iets kleiner geworden, kan voor sommigen niet meer werkbaar zijn
 • Geen cradle, geen case
 • Doorsnee camera
 • Geen camera voor videobellen[/*]

Score

 • Gebruik: uitstekend
 • Design: uitstekend
 • Functionaliteit: uitstekend
 • Connectiviteit: Alleskunner!
 • Meest geschikt als: Bussiness Communicator, Blackberry alternatief
 • Totaal oordeel: uitstekend

Informatie

Link naar de fabrikant: http://www.palm.com/uk/en/products/smartphones/treopro

Nederlandse distributie door: http://www.now-mobile.nl/

Prijs: 499 euro inclusief BTW

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *