GPS ontvangers worden steeds kleiner. De Qstarz BT-Q1300 is de eerste in de categorie sleutelbos GPS onvangers die ook een datalogger functie heeft. Dit model uit de “nano” serie is voorzien van de nieuwste 66 kanaals MTK chipset en 4Mb aan intern geheugen voor het continu opslaan van je positie.

In de verpakking

In de doos treffen we de volgende items aan:
– de BT-Q1300
– een USB kabel
– een 12-24V autolader
– een engelstalige gebruiksaanwijzing
– een CD met drivers, software en een meertalige Quick start PDF (helaas geen Nederlands)

Een 220V lader ontbreekt dus, maar dat is tegenwoordig niet een groot probleem. Opladen via de PC gaat snel genoeg (1 uur volgens de handleiding), en vanwege de datalog functie zal je deze GPS ontvanger toch regelmatig aan je PC willen hangen.

De specificaties

De belangrijkste kenmerken zijn als volgt:
– afmetingen: 62 x 38 x 7mm, met een gewicht van slecht 21 gram
– 66 kanaals MTK chipset (MTK3329) met een zeer hoge gevoeligheid van -165dBm
– 4Mb geheugen: voldoende voor tot wel 200.000 coordinaten.
– 5 Hz functie: 5 maal per seconde een locatie fix doorgeven
– tot 12 uur accu duur
– auto On-Off functie
– combi mogelijkheden: datalogging en bluetooth GPS dataverkeer of USB en bluetooth GPS data overdracht tegelijk
– Point of Interest knop
– Geotagging van digitale foto’s mogelijk via meegeleverde software, deze software bevat tevens ingebouwde ondersteuning voor Google Maps

              

Het design

De BT-Q1300 is een opvallende verschijning, mede door zijn kleine afmetingen en zeer lage gewicht. Goudkleurig met zwart en voorzien van een fraaie afbeelding op de voorzijde, met daaraan een sleutelbos ring aan een leren bandje. Verder nog een klein bedieningsknopje aan de zijkant en een netjes met rubber flapje afgedekte mini-USB ingang. De batterij is niet verwijderbaar, de achterkant heeft dus geen klepje en is net zo glad als de voorkant. Een strak en mooi uiterlijk naar mijn mening.

De ontvanger in gebruik

Na het opladen van de ontvanger hebben we deze uitvoerig getest, pairen met mijn telefoon verliep zonder problemen, de pincode is de gebruikelijke 0000. De eerste fix is snel verkregen in de open lucht, de ontvanger ziet regelmatig 10 satellieten bij gebruik in OziExplorerCE. Ook tijdens navigeren met de ontvanger hangend aan de autosleutel (niet de meest optimale plek voor een GPS ontvanger) zijn er nog voldoende satellieten in zicht om een goede fix te houden. Hij is voorzien van Smart Power control waarbij de ontvanger na 30 seconden in een standbye modus komt als de bluetooth verbinding verbroken wordt. Je kunt hem dus gedurende de dag aan laten staan, ook wanneer je even niet aan het navigeren bent, zonder dat de batterij extra snel leegloopt. In datalogger modus wordt er verder geen onnodige data opgeslagen als er geen fix is. De batterij hield er na 10 uur mee op in de datalogger modus liggend op een vast plaats, een paar uur minder dan de opgegeven 12 uur, maar misschien dat de accu nog niet optimaal geconditioneerd was. De batterij duur zal bij bluetooth en datalogger gebruik tegelijk wel wat minder zijn, maar voor een normale dag zou het wel voldoende moeten zijn.

De ontvanger kan ook in de datalogger modus gebruikt worden voor navigatie, je kunt dan gewoon verbinding maken via bluetooth. Handig op vakantie, je kunt dat zowel een complete log maken van je trips als navigeren. Het is tevens mogelijk om de BT-Q1300 aan je PC/laptop te hangen via USB als GPS ontvanger en tegelijkertijd via bluetooth een dataconnectie te maken. Aan gebruiks mogelijkheden geen gebrek dus.

Als vergelijkings materiaal heb ik mijn Holux 236 gebruikt, met zijn SirfIII ontvanger al tijden een van de beste GPS ontvangers op de markt. De BT-Q1300 doet daar met deze MTK chipset niet voor onder, nauwkeurigheid is zowel rijdend als lopend vergelijkbaar. Lopend in de stad was de afwijking maximaal een paar meter, mijn Holux doet het niet beter. Zoals je ziet is de BT-Q1300 een stuk kleiner, rechts de accu van de Holux 236, qua dikte en grootte bijna gelijk aan deze Qstarz GPS ontvanger.

De bediening is door de enkele knop even wennen. Na 4 seconden indrukken gaat de ontvanger aan of uit, als hij aanstaat kun je door die knop 2 seconden in te drukken switchen naar de datalogger mode. Door de knop 1 keer in te drukken wordt er een PIO (Point of Interest) aangemaakt. De 4 ledjes branden als in onderstaande tabel, soms een beetje tegenstrijdig aan mijn gevoel. Het bluetooth lampjes brand niet als de ontvanger in datalogger modus is, maar is dan wel benaderbaar via bluetooth. Het GPS lampje brand continu als er geen fix is, en flashed bij het aanwezig zijn van een fix, andersom lijkt logischer. Het zal allemaal wel weer een klein beetje schelen in de accu duur.

Software

De bijgeleverde software is met de nieuwe versie van Travel Recorder PC Utility (versie 4.2) volwassen geworden. Het programma is overzichtelijk en door de geintegreerde Google Maps versie kun je direct op een kaart zien waar je opgenomen routes hebben plaatsgevonden. De software is trouwens ook in het Nederlands in te stellen. Je log bestanden zijn eenvoudig in te lezen, de dataoverdracht gaat snel (USB 2.0). Je kunt aangeven welke opgenomen tracks je allemaal wilt inlezen. Een  project met ingelezen log bestanden kan ook bewaard worden op je PC om later verdere bewerkingen op te doen. De Google Earth button laad de aanwezige tracks direct in dat programma als het op je PC aanwezig is, er is ook de mogelijkheid een los KMZ bestand daarvoor te exporteren. Een andere export optie is het algemene gpx formaat voor je GPS data en een html/mht export optie voor je  routekaart (en eventueel locatie getagde foto’s). Verder is er de mogelijkheid een track aan te passen door datapunten te wijzigen.

De geotagging optie ziet er goed uit, maar kreeg ik helaas niet meteen goed werkend. De foto’s die ik tijdens een fietstochtje met mijn telefoon (Samsung i780) gemaakt had, werden geimporteerd met als datum 1 januari 1601. Een foto van een gewone digitale fotocamera werd wel correct geimporteerd en van mijn laatste GPS positie voorzien. Omdat het niet om een hele serie foto’s ging heb ik deze functie dus niet echt uitvoerig kunnen testen, maar het lijkt (mits de foto’s compatibel zijn met de software) te werken. Vanuit het programma is het ook mogelijk om je foto’s met locatie informatie te uploaden naar Flickr. Voor degenen die daar gebruik van maken een handige optie, dit werkte prima, je moet wel even de applicatie via Flickr toestemming geven om aan je account te komen.

De datalogger opties kun je ook instellen via de Travel Recorder PC Utility software, daarbij kun je aangeven hoe vaak per seconde, meter of km/uur je een GPS locatie wilt opslaan.

Net als de BT-Q818 eXtreme heeft de BT-Q1300 ook een 5Hz optie, dit houdt in dat je maar liefst 5 maal per seconde je positie kunt vastleggen, in plaats van maximaal 1 maal per seconde. Met name bij hoge snelheden een nuttige functie. Deze kan ingesteld worden met het op de Qstarz website te downloaden GPSView programma. Voor meer informatie daarover kun je de review van de BT-Q818 nog eens nalezen.

Conclusie

De BT-Q1300 is een uitstekende GPS ontvanger, klein en met veel functies. De gevoeligheid van de gebruikte MTK chipset is prima, hij is makkelijk mee te nemen en de accu duur is voldoende voor een dag normaal gebruik. De mogelijkheid om tegelijk je locatie te loggen en te navigeren is een groot voordeel. De bijgeleverde PC software heeft een toegevoegde waarde en is eenvoudig genoeg te gebruiken. Nadelen zijn er niet echt, al zal de ontvanger vast wel een paar krassen oplopen als je hem echt aan je sleutelbos hangt, het rubberen afdekdopje van de mini-USB poort kan daarbij wellicht ook wat schade oplopen. Een verbeter punt zou uiteraard de accu duur en misschien het opslag geheugen kunnen zijn, al is dat voldoende voor normaal dagelijks gebruik. De BT-Q1300 is nog maar kort op de markt, de prijs ligt op het moment tussen de 100-120 euro. Niet veel hoger dan van zijn grotere broers met vergelijkbare functies. Er is ook nog een versie zonder de datalogger functies verschenen (de zilverkleurige BT-Q890), deze is wat goedkoper, misschien een aanrader voor degenen die alleen op zoek zijn naar een kleine stijlvolle gps ontvanger.

Pluspunten

  • formaat, design en gewicht
  • goede ontvangst
  • dataloggen en navigatie via bluetooth kan tegelijkertijd plaatsvinden
  • usb en bluetooth GPS ontvangst mogelijk

Verbeterpunten

  • batterij vermogen

Informatie
Model: BT-Q1300
Producent: Qstarz
Prijs: 100-120 euro

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

1 reactie

  1. JE
    16 augustus 2017 op 09:28 — Beantwoorden

    Werkt deze ontvanger ook in combinatie met de Strava app?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *