Ditmaal wordt de QStarz BT-Q810 32 kanaals bluetooth GPS ontvanger onder de loep genomen.

[page=De verpakking]

De verpakking

Naast de ontvanger zelf zitten er 2 stroomadapters in de verpakking: een voor in de auto en een voor thuis (of op vakantie). De ontvanger heeft een mini-usb aansluiting voor het opladen, helaas is deze niet bruikbaar om via USB de ontvanger op je laptop aan te sluiten, maar het is dan ook een bluetooth ontvanger.


De verpakking


De ontvanger en meegeleverde adapters

De specificaties

De ontvanger doet qua specificaties beslist niet onder voor de SiRFStar gebaseerde ontvangers. Het is een 32 kanaals ontvanger met een zeer hoge gevoeligheid van -158dBm, wat in de praktijk betekent dat ook zeer zwakke signalen gebruikt kunnen worden om de positie te bepalen. Op dit moment zie ik het nut van 32 kanalen nog niet zo, maar ik heb hiervoor wel een theorie zoals ik dat ook beschreven heb in de review over de 16 kanaals Adapt ontvanger.

Als de ontvanger uit de doos gelijk wordt aangezet heeft deze binnen 1 minuut een duidelijke fix van zo’n 8 satellieten, een goede prestatie. De meegeleverde batterij houdt het vrij lang uit, volgens de specificaties zo’n 25 uur. Mijn eigen ervaring is dat deze tijd goed haalbaar is, mede omdat de ontvanger zichzelf in slaapstand zet als er een bepaalde tijd geen bluetooth connectie meer is.

De onderkant van de ontvanger is voorzien van een rubberen laag waardoor de ontvanger goed blijft liggen op het dashboard, alleen als je de bochten heel lomp gaat nemen wil de ontvanger gaan schuiven. Rijd je normaal dan is er niets aan de hand.

[page=De ontvanger in gebruik]

De ontvanger in gebruik

Om de ontvanger uitgebreid te testen heb ik de GPS gegevens verzameld en met behulp van GPS Visualizer omgezet in een nette grafiek. Het testtraject bestond uit een ritje van ongeveer 80km van Eindhoven naar Nijmegen. Tijdens deze rit heb ik met behulp van VisualGPSce de GPS data verzameld. Hieronder zie je het gemiddelde aantal satellieten gedurende het traject wat ik gereden heb. Rechts onderin is te zien welke kleur bij welk aantal satellieten hoort.


De gereden route

Nu een soortgelijke grafiek maar dan alleen met het aantal satellieten. In het eerste gedeelte van de route is de ontvangst van 10 a 11 satellieten bijzonder goed te noemen, naarmate we bij het eindpunt komen neemt de ontvangst wat af maar is met gemiddeld 7 satellieten nog steeds goed te noemen. De afname zal waarschijnlijk te maken hebben met de positie van de satellieten rondom de aarde. Overigens: de weersomstandigheden waren goed, geen regen en vooral redelijk zonnig weer.


Ontvangstkwaliteit

[page=Signaalkwaliteit]

Signaalkwaliteit

Via GPS Visualizer is het ook mogelijk om de GPS data te converteren naar een Google Earth bestand. Hierdoor wordt de gereden route mooi zichtbaar en vallen afwijkingen in het GPS signaal gelijk goed op. Hieronder een stukje van de route die ik heb gereden:


Stukje van de gereden route uitvergroot

Het plaatje spreekt voor zich, de ontvanger geeft netjes aan waar ik rij zonder al te veel afwijkingen. Ik heb een kleine afwijking kunnen vinden: als je de weg volgt zie je links ineens een kleine knik in het traject. Dit moet haast wel een afwijking geweest zijn want op die plek heb ik de linker baan aangehouden.

[page=Conclusie]

Conclusie

Tijdens het testen van deze ontvanger ben ik verrast door de goede kwaliteit van het signaal en de snelheid waarmee de ontvanger een fix weet te bemachtigen. De ontvanger wordt compleet geleverd met de juiste adapters om de ontvanger zowel in de auto als thuis op te laden.

Ik heb een tweetal minpuntjes kunnen ontdekken: de ontvanger is helaas niet via USB aan te sluiten. Dit zou een handige feature zijn omdat nog steeds niet alle laptops standaard van bluetooth voorzien zijn. Ik vind dit echter niet zo’n heel groot probleem omdat je met een bluetooth dongeltje op je USB poort hetzelfde kunt bereiken.

Waar ik me wel aan gestoord heb zijn de redelijke felle lampjes op de ontvanger. Ik heb geen problemen met lampjes op de ontvanger, die zijn namelijk handig om snel te zien of de ontvanger al een signaal heeft, alleen waarom moeten die altijd zo fel zijn? Overdag heb je er totaal geen last van, maar ’s avonds reflecteren die lichtjes dus steeds via je vooruit wat erg afleidend werkt wat ook de veiligheid op de weg niet ten goede komt.

Pluspunten
  • Goede ontvangst
  • Snelle fix
  • Lange batterijduur
Verbeterpunten
  • Via USB aan kunnen sluiten (niet alleen voor het opladen)
  • Ledjes zijn te fel ‘savonds.
Informatie

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *