De opvolger van de BT-Q810 is de nieuwe BT-Q818. Is deze ontvanger nog beter dan zijn voorganger? We hebben deze muis eens onder de loep genomen.

[page=De verpakking]

De verpakking

De BT-Q818 wordt in een nette verpakking geleverd met daarin de ontvanger, accu, 220V thuislader en een 12V autolader. Ook tref je in het doosje een Engelstalige gedrukte handleiding aan en een garantieregistratiekaart.

De specificaties

De BT-Q818 is de opvolger van de BT-Q810 welke hier gereviewed werd.
De ontvanger heeft als bijnaam “Double 32” wat staat voor 32 uur gebruikstijd en de MTK 32 kanaals Chipset.
Deze ontvanger doet net als zijn voorganger de BT-Q810 echt niet onder voor de SiRFStar gebaseerde ontvangers. Het is een 32 kanaals ontvanger met een zeer hoge gevoeligheid van -158dBm, wat in de praktijk betekent dat ook zeer zwakke signalen gebruikt kunnen worden om de positie te bepalen. In de praktijk vertaald dit zich in zeer goede ontvangst, ook onder slechte weersomstandigheden. Dit komt later nog aan bod.

Na het voor de eerste keer aanzetten van de ontvanger had ik al gelijk een fix van 7 satellieten (binnen!) Als je daarna de ontvanger “vrij zicht” naar de hemel geeft loopt het aantal satellieten rap op naar 10 a 11 stuks.

Even wat korte specificaties op een rijtje:

 • Uitgerust met MTK High Sensitivity chipset
 • Afmetingen L x B x H: 72.2 x 46.5 x 20mm
 • 32 kanalen voor snelle acquisitie en re-eacquisitie
 • WAAS en EGNOS ondersteuning
 • Unieke Smart power saving functionaliteit
 • Tot 32 uur achtereenvolgend operationeel !
 • Hoge gevoeligheid (tot -158 dBm)
 • Uitstekende prestaties – Koude/Warme/Hot start tijd: 39/36/1 sec. (gemiddeld)
 • Ondersteund standaard NMEA-0183 bij 4800 ~ 38400 bps baudrate
 • Compatible met Bluetooth Serial Port Profile (SPP) 10m draadloos bereik

De verwisselbare 1100 mAh batterij houdt het dan ook zeer lang uit. Na 1 x opladen heb ik er al honderden kilometers mee afgelegd, zonder ook maar 1 keer te hoeven opladen. Deze ontvanger schakelt zichzelf dan ook na 30 seconden uit, als er geen Bluetooth verbinding meer aanwezig is. Als het Bluetooth apparaat vervolgens weer binnen bereik komt, schakelt de ontvanger automatisch weer in.

De onderkant van de ontvanger is voorzien van een rubberen laag waardoor de ontvanger goed blijft liggen op het dashboard.

De ontvanger is voorzien van een aan en uit schuifschakelaar en heeft voor het gemak ook een Mini-USB aansluiting voor het opladen. Aan de bovenzijde vind je dire leds die de status van Bluetooth, GPS en accu aangeven.
[page=De ontvanger in gebruik]

De ontvanger in gebruik

Ook hier weer een stuk van een route welke ik gereden met de 818. Via VisualGPSce zijn de gegevens verzameld en met behulp van GPS Visualizer zijn deze in onderstaand plaatje weergeven. Deze keer waren de weersomstandigheden ronduit slecht. Het was donker, het waaide behoorlijk en de regen viel met bakken uit de hemel. Toch heeft de BT-Q818 constant tussen de 8 en 9 satellieten in gebruik. Hieronder zie je het gemiddelde aantal satellieten gedurende het traject wat ik gereden heb. Rechts onderin is te zien welke kleur bij welk aantal satellieten hoort. Het uitvergrote stuk is de A2 ter hoogte van de Lucht bij Zaltbommel.

Hoewel bovenstaand plaatje anders doet vermoeden (dankzij Google Maps) heb ik geconstateerd dat de ontvanger ook onder slechtere omstandigheden uitstekend zijn werk doet. De prestaties zijn zeker vergelijkbaar met de SiRF III chipset. Op sommige punten vind ik de MTK chipset zelfs beter qua gevoeligheid en ontvangst.

[page=Signaalkwaliteit]

Signaalkwaliteit

Via GPS Visualizer is het ook mogelijk om de GPS data te converteren naar een Google Earth bestand. Hierdoor wordt de gereden route mooi zichtbaar en vallen afwijkingen in het GPS signaal gelijk goed op. Hieronder een stukje van de route die ik heb gereden:

Het bovenstaande plaatje geeft afslag Zaltbommel aan richting ‘s-Hertogenbosch. Het gereden traject komt prima overeen met de werkelijkheid. Op de rest van het traject zijn zelfs de inhaalmomenten goed te zien naar andere rijbanen. Ik kon geen enkele afwijking constateren. De ontvanger is erg nauwkeurig. Niets op aan te merken dus.

[page=Conclusie]

Conclusie

Kijkend naar de review van zijn voorganger valt er op deze ontvanger wederom niets aan te merken. De 818 wordt compleet geleverd en levert zeer goede prestaties. Ik denk dat het een waardige opvolger is voor de 810.

Het spaanse pcdemano beoordeelde de 818 met het cijfer 9,5. Ik kan niets anders doen dan deze beoordeling overnemen. Deze MTK chipset doet zeker niet onder voor de SiRF III chipset.

Pluspunten
 • Zeer goede ontvangst
 • Snelle fix
 • Zeer lange batterijduur
Verbeterpunten
 • Geen
Informatie