Mobile Point heeft ons een Adapt MX1200 ter review opgestuurd. Hier hebben we in de afgelopen twee weken mee mogen spelen.

In deze review bespreken we de nieuwste UMPC van Adapt: de MX1200. Deze UMPC heeft een krachtige 1.2 VIA-processor en bevat 1GB intern geheugen. Op de 60 GB harde schijf kunnen alle muziek-, Office-, en andere bestanden opgeslagen worden. Meer specificaties bespreken we verderop in de review, zoals gewoonlijk beginnen we bij de verpakking.

Wat zit er in de verpakking?

In de verpakking zit uiteraard de MX1200. Daarnaast vinden we in de verpakking verder nog de 3-cell accu, een AC-oplader, een handleiding in het Engels, een

Quick Start Guide

, een poetsdoekje om het scherm schoon te maken, een CD waar drivers en de handleiding op staat, een stereo headset met microfoon en een bureaustandaard.

Zowel de “Quick Start Guide” en de handleiding zijn beide in het Engels maar ik vond ze beide erg duidelijk, met veel beeldmateriaal. De handleiding bevat informatie over zowel de buitenkant van de UMPC (zoals knopfuncties en aansluitmogelijkheden) als ook de programma’s die speciaal voor de UMPC gemaakt zijn (zoals bijvoorbeeld Origami Experience). Op de CD staat de handleiding (wederom in het Engels) en verschillende drivers voor de UMPC. Ik had eigenlijk verwacht dat er ook iets van een beschermtas of iets wat het apparaat bij vervoer kan beschermen bij zou zitten, maar helaas is deze niet standaard bij deze UMPC inbegrepen.

Het uiterlijk:

De MX1200 ligt qua formaat voor mijn gevoel precies tussen een PDA en een laptop. Het is een met zijn hoogte van 15 cm en lengte van 23 cm is hij goed te vergelijken met een dubbelgevouwen A4-tje alleen dan 2,7 cm dikker. Het 7” scherm kan in 3 verschillende resoluties ingesteld worden (1024 X 600, 800 X 600 en 800 X 480). In 800 X 480 is de tekst erg duidelijk te lezen, maar persoonlijk is deze resolutie te laag voor mij omdat ik dan te grote iconen krijg. Ik heb de MX1200 vooral gebruikt in de hoogste resolutie. Dit had wel het nadelig effect dat verschillende lettertypen wat moeilijker te lezen waren, maar het voordeel van de overzichtelijkheid op het scherm had wat mij betreft toch de bovenhand. Het scherm is scherp genoeg, ook als er van een grote invalshoek gekeken wordt. Naar mijn mening had het scherm qua formaat wat groter mogen zijn en hadden het aantal knoppen op de UMPC wat minder mogen zijn. Als de MX1200 namelijk met de stylus gebruikt wordt (wat naar mijn mening het handigste is) zijn de knoppen op het apparaat volledig overbodig.

Een overzicht van de knoppen en aansluitmogelijkheden op de MX1200.

Voorkant:

 • Linkermuisknop
 • Rechtermuisknop
 • D-Pad (4 richtingen)
 • Enterknop
 • Origamiknop (Om de Origamiapplicatie te openen)
 • Toetsenbordknop (om het toetsenbord op het beeldscherm weer te geven)
 • Links en rechts onder speakers
 • In het midden bevindt zich onder een microfoon
 • Een 1.3 Megapixel camera
 • “Stick Point” (knop om de muis te bewegen)
 • Pageup
 • Pagedown
 • A-menu (Voor helderheid, schermresolutie, geluidssterkte en het geluid te dempen)
 • Resolution Selection (Om snel van schermresolutie te wisselen)
 • Verschillende status LED’s (WLAN, HDD activiteit, Batterij en power LED)

Linkerkant:

 • DC-In Jack (stroom)
 • SD-kaartlezer
 • USB Poort
 • WLAN aan/uit schakelaar

Rechterkant:

 • Secure Attention Sequence (SAS) knop (dit is vergelijkbaar met Ctrl + Alt + Delete combinatie)
 • Power knop
 • USB poort
 • Volume harder/zachter
 • Audio In/Uit

Onderkant:

 • Docking port
 • Pen Compartement (om de stylus in op te bergen)

Invoermogelijkheden
De invoermogelijkheden op de MX1200 zijn zeer uitgebreid. Zo bestaat de mogelijkheid om met behulp van de stylus de invoer te regelen. Klikken, dubbelklikken en rechtsklikken kan allemaal met de stylus. Het probleem ligt zich echter in het invoeren van teksten. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.
Een mogelijkheid is om de stylus aan de kant te leggen en in de linker en rechter onderhoeken van het scherm een virtueel toetenbord weer te laten geven. Zelf heb ik redelijk lange vingers en was het lastig om bij de middelste toetsen te komen met mijn duimen.

De andere mogelijkheid is om de stylus te gebruiken. Tekstinvoer via de stylus kan via een virtueel toetsenbord of met de stylus op een bepaald invoervak de tekst schrijven. Hierbij is het virtuele toetsenbord wat mij betreft de minst slechte optie. In eerste instantie was ik van plan deze review op de MX1200 te schrijven, maar zonder een extern toetsenbord is het schrijven van lange lappen tekst gewoonweg niet handig.

Tegenwoordig zien we bij een hele hoop PDA’s een uitschuifbaar toetsenbord, wat de tekstinvoer van deze PDA’s een stuk makkelijker maakt. Vooral bij een UMPC zie ik persoonlijk toch graag een hardware-toetsenbord.

Batterijduur


Bij normaal gebruik kan je er vanuit gaan dat de MX1200 het anderhalf tot twee uur uithoudt, afhankelijk van de programma’s waarmee je werkt. Bij grote berekeningen en als geavanceerder programma’s uitgevoerd worden is de batterijduur uiteraard korter. Wat niet vergeten mag worden is dat het toch een computer is waar volledig Windows Vista op staat.

Performance & Gebruiksgemak
Het zal me niet verbazen als je direct doorgescrollt hebt naar dit kopje. Hier gaat het namelijk allemaal om de performance en het gebruiksgemak. Daarom zal ik dit zo uitvoerig mogelijk proberen te beschrijven.
Toen ik de eerste keer de UMPC opstartte zag ik het Windows Vista-opstartscherm en dacht gelijk bij mijzelf Vista?! Hoe kan op zo een kleine PC Windows Vista draaien? Ik was dus vanaf het begin af aan redelijk sceptisch over de performance van deze UMPC. Nu ik hem ongeveer 2 weken getest heb voor deze review kom ik tot de conclusie dat de performance van deze UMPC helemaal niet zo slecht is als ik in eerste instantie had gedacht. De 1.2 GHz VIA-processor in combinatie met de 1GB geheugen werkt redelijk rap. Windows Vista beschikt zelf over een tool waarmee de prestaties van de computer geclassificeerd kunnen worden. De MX1200 behaalde bij mij een score van 1 en dat is niet zo best. Dit komt vooral door de grafische kaart. Deze levert niet de prestaties die een ingebouwde grafische kaart van een PC of laptop levert. Het spelen van grafisch hoogwaardige spellen is dus niet aan te bevelen op deze UMPC, maar voor deze doelgroep is de MX1200 ook niet bedoeld.

Een overzicht van de specificaties van de MX1200:

Besturingssysteem Windows Vista Home Premium
Afmetingen 230mm x 150mm x 25mm (B x H x D)
Gewicht 850 Gram met de 3-cell Accu
Processor VIA 1.2 GHz C7M NaNo (BGA onboard)
Intern Geheugen 1GB 533MHz DDR
Harde Schijf 2.5" 9.5mm, 60GB UDMA 133, 5,400rpm
Display Ultra Slim 7 " Wide-Angle View TFT LCD
Display Resolutie 800×480 Native, Zoom display 800×600, 1024×600 @ 800×480
Wi-Fi QCOM 802.11b/g WLAN
Bluetooth Bluetooth 2.0 Class 1

Over het gebruiksgemak heb ik het voorheen al gedeeltelijk gehad. Kort samengevat: voor het klikwerk met de muis is de UMPC goed te gebruiken, wil je echter lange teksten gaan invoeren dan is dit geen goed apparaat door het gemis van een hardware toetsenbord. Het scherm is naar mijn mening te klein en er zijn te veel knoppen aan de voorkant van het apparaat.
De aansluitmogelijkheden zijn wat mij betreft positief, alleen mis ik één belangrijke aansluiting en dat is de netwerkaansluiting voor een bekabeld netwerk. Wat mij betreft hadden ze een USB poort eruit mogen laten en een netwerkkaart ervoor in de plaats mogen stoppen. Uiteraard is het een draagbaar apparaat en niet bedoeld om aan kabeltjes te hangen, maar er zijn nog genoeg plekken waar geen draadloos internet beschikbaar is en dan heb je met aan geheel draadloos apparaat weinig mogelijkheid om op het internet te komen.

Qua draagbaarheid zit het met de MX1200 wel goed. Hij is eenvoudig op te bergen in een aktekoffer of zelfs naast een laptop in een laptoptas.
Een zeer hinderlijk probleem aan het testexemplaar was dat de microfoon en de speakers fysiek te dicht bij elkaar geplaatst zijn. Dit houdt dus in dat het geluid niet harder ingesteld kan worden dan 50%, want anders komt er een zeer irritante hoge toon. Ik wil specifiek benadrukken dat dit bij het testexemplaar het geval was. Het probleem was een hardwareprobleem en is volgens Aapt inmiddels verholpen.

Restore-mogelijkheid van de MX1200
Tot slot wil ik het nog even hebben over de restore-mogelijkheid die de Adapt MX1200 heeft. Het is te vergelijken met een harde reset op een PDA. Als bij het opstaren een bepaalde toetsencombinatie gedrukt wordt, worden alle instellingen naar de fabrieksinstellingen teruggezet. Dit is handig voor als het systeem niet meer zo stabiel werkt, of als er een virus op zit. Deze functie werkt verbazingwekkend goed, maar neemt wel redelijk veel harde schijfruimte in beslag. Bestanden die op de tweede partitie staan (D:) worden overigens niet verwijderd. Het is dus mogelijk om bestanden die je nog nodig hebt op deze partitie op te slaan voordat je de restore uitvoert.

Conclusie
Ik heb de MX1200 twee weken mogen testen en al hoewel ik niet echt binnen de doelgroep val ben over het algemeen positief over het apparaat. De grootste minpunten zijn het gemis van een hardwarematig ingebouwd toetsenbord, de grootte van het scherm (gecombineerd met het grote aantal overbodige knoppen) en de batterijduur had voor mij langer mogen zijn. De sterkste punten van de MX1200 zijn wat mij betreft de draagbaarheid, de performance die mij positief verrastte en de aansluitmogelijkheden.

De Adapt MX1200 is onder meer te koop bij: www.mobilitystore.nl/ en kost ongeveer €789,-

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *