De Asus M930 is een nieuw type Windows Mobile telefoon, met zowel een extern scherm met numeriek keypad als intern scherm met een volledig toetsenbord. Pocketinfo kreeg de gelegenheid om deze aan de tand te voelen.

Inleiding

Recentelijk is Asus begonnen met het verkopen van Windows Mobile telefoons en ze brengen ook meteen de nodige interessante modellen op de markt. De M930 is de eerste WM6 standaard telefoon met twee volledig bruikbare schermen erop. Het externe scherm is te bedienen met een numeriek toetsenbord, het interne extra brede landscape scherm met een volledig Qwerty toetsenbord. De Asus M930 heeft daarmee veel weg van de Nokia E90, en dus een veelbelovend toestel voor een review.


Specificaties

 • Processor: Texas Instruments OMAP™ 2431 450 MHz
 • Besturingssysteem: Microsoft Windows® Mobile 6™ Standard
 • ROM-geheugen: 256MB
 • RAM-geheugen: 64MB SDRAM
 • Afmetingen: 113 mm (L) X 54 mm (B) X 18.7 mm (D)
 • Gewicht: 158 gram (inclusief batterij)
 • Scherm Extern: 2.0" TFT-LCD QVGA (240×320)
 • Scherm Intern: 2.6" TFT-LCD WQVGA (400×240)
 • Extern numeriek keypad met D-pad
 • Intern Qwerty toetsenbord met D-pad


Connectiviteit

 • HSDPA 3.6Mbps
 • UMTS 2100Mhz
 • GSM/GPRS/EDGE: Tri-band 900, 1800, and 1900 MHz; Class 10
 • Wifi 802.11b/g
 • Bluetooth® 2.0 + EDR
 • mini-USB (USB 2.0 met active sync/mass storage/webcam optie)
 • 2.5mm audio jack

In de doos

De Asus M930 wordt geleverd in een nette zwarte doos. Deze bevat het toestel, een leren tasje, een compacte mini-USB oplader en een headset. Opvallend is het ontbreken van een mini-USB synchronisatie kabel in het ons ter beschikking gestelde exemplaar, maar de retail versie bevat deze uiteraard wel.

Eerste indruk

Het toestel voelt zeer solide aan en ligt lekker in de hand, ook het het scharnier mechanisme geeft een geruststellende degelijke indruk. De gebruikte kleuren zijn niet helemaal naar mijn smaak, maar daarover verschillen de meningen natuurlijk altijd.


Design en uiterlijk

Ook in dit review bekijken we weer het uiterlijk aan alle kanten. De linker en bovenzijde hebben geen extra functies en worden dus verder niet in detail besproken.

De voorkant

De Asus M930 heeft een rechthoekig design met een prettige afronding op de hoeken. Het haarscherpe externe scherm is niet erg groot, maar voor meer schermoppervlak is natuurlijk het interne scherm aanwezig, de beeldkwaliteit is uitstekend. Opvallend is de aan/uit knop met led functie die zich links boven op de voorzijde bevind, misschien een wat onlogische keuze maar het werkt toch wel prettig. Onder het scherm bevinden zich de gebruikelijke softkeys, met daaronder de beltoetsen, home/back toetsen en het rechthoekige D-pad. Tenslotte zien we het numerieke toetsenbord waarvan de toetsen een beetje schuin uitsteken en niet helemaal vlak zijn, daardoor zijn deze prima te bedienen ook al zijn ze niet erg groot en dicht tegen elkaar geplaatst.

De rechter zijkant en de achterkant

Hier zien we een bevestiging’s oogje voor een draagkoord, De volume toetsen en een knop om de camera applicatie te starten. Ook vinden we hier het klepje met daarachter het microSD slot, het is dus eenvoudig om een geheugenkaartje te verwisselen. De achterkant is ook goed te zien op deze foto en erg fraai is die niet. Te zien zijn de 2 megapixel camera en het klepje voor de batterij. Verder zijn er twee uitstekende rubber nopjes aanwezig bij de onderrand van het toestel om het een beetje op zijn plaats houden tijdens het gebruik van de trilfunctie. De drie rechthoekjes rond de camera hebben een voor mij onduidelijk functie en maken het toestel er niet mooier op.

Onder de batterij bevind ze het slot voor de sim kaart. Eenmaal geplaatst is deze wat lastig te verwijderen aangezien er geen mechanisme aanwezig is om de simkaart er weer uit te trekken. Deze dien je dus via het kleine randje dat nog uitsteekt te verwijderen, geen toestel dus om vaak je simkaart in te verwisselen.

De onderkant

Naast een mini-USB synchronisatie en laadpoort bevind zich hier een 2.5mm hoofdtelefoon aansluiting.

In open toestand

Dit is uiteraard het meeste interessantste aan dit toestel. Bij het openklappen van het toestel zien we een Qwerty toetsenbord met een volledige cijfer rij en daarnaast wederom een D-pad en beltoetsen. Tevens is dit toetsenbord voorzien van de nodige sneltoetsen voor het home scherm, en de email, webbrowser en een programma switcher. De toetsen zijn vierkant maar niet vlak, er is een lichte bolling aanwezig, vergelijkbaar met die op de Qtek 9000/HTC Universal. Het interne scherm met een 400×240 resolutie is helaas van een mindere kwaliteit dan het uitstekende externe scherm. De extra resolutie is wel zeer prettig om mee te werken. Verder is nog een extra camera aanwezig voor videobellen. Het toetsenbord is in het donker netjes zwak wit verlicht, niet overdadig fel dus. De bediening is wat minder optimaal, helaas reageert het toetsenbord niet altijd even snel, de toetsen zijn vrij stijf. Het helpt wel de toetsen goed in te drukken, maar soms moet je een tweede keer indrukken om het gewenste karakter te krijgen. Op andere momenten reageerde het toetsenbord echter wel zoals je zou verwachten, hopelijk wordt dit probleem dan ook met een toekomstige firmware update opgelost. Een oorzaak heb ik in ieder geval niet kunnen vinden. De functie toets dient ingedrukt gehouden te worden voor gebruik, het zou handiger zijn indien deze sticky blijft na eenmalig indrukken en totdat je je tweede toets hebt ingedrukt.

Na het volledig openklappen van het toestel kun je zien dat het toetsenbord niet makkelijk plat op een tafel te gebruiken is. Maar het ligt wel lekker in de hand, met je duimen op het toetsenbord, wijsvingers op het buiten scherm en de middelvingers onder het scharnier en op de achterzijde van het toestel. De gewichtsverdeling is prima en zonder veel problemen kun je het toestel balanceren op je beide middelvingers. De vergelijking wordt in de pers vaak gemaakt met de Nokia E90, een toestel waar ik niet echt bekend mee ben, maar een vergelijking laat zien dat deze een breder scherm heeft met een hogere resolutie. Aangezien ook hier nog de nodige ruimte aanwezig is voor een breder scherm is het jammer dat Asus daar geen gebruik van gemaakt heeft. Mogelijkerwijs ondersteund WM6 dit niet meer, maar in het verleden heeft Windows CE bij de handheld PC’s wel gebruik gemaakt van een resolutie van 640×240 wat op een toestel als deze nog beter zou werken door je meer informatie op het scherm te kunnen geven.

Besturingssysteem en extra software

De M930 maakt gebruik van Windows Mobile 6 Standard besturingssysteem met de gebruikelijke applicaties en inclusief MSN messenger. Uitzondering is Microsoft Pocket Office dat wel op meer WM6 Standard telefoons afwezig is, op dit toestel gezien het aanwezige Qwerty toeysenbord wel jammer. Hoewel niemand een uitgebreid document op een smartphone zal gaan schrijven is de mogelijkheid tot het bewerken van een bestaand document of creeren van een simpele brief soms wel erg handig. Misschien dat Pocket Office de resolutie van het 400×240 niet ondersteund, volgens Handango niet, maar aangezien er geen trial versie is hebben we het niet kunnen testen. Het alternatief Documents to Go werkt in ieder geval wel. De M930 ondersteund 8 talen waaronder Nederlands. Het aanwezige xT9 ondersteund 17 talen en werkt ook met het Qwerty toetsenbord. De helderheid (brightness) van het scherm is in 10 stappen in te stellen, en het is uitgebreid mogelijk om de sneltoetsen te gebruiken voor het opstarten van je favoriete applicaties zoals je in onderstaande screenshots kunt zien.

Asus heeft zelf de nodige (zakelijke) applicaties toegevoegd. Belangrijkste is Remote Presenter waarmee je via bluetooth je Powerpoint presentatie op je laptop kunt besturen. Je kunt eenvoudig een presentatie openen en van slide wisselen met de M930, tegelijkertijd kun je de aantekeningen bij de slide zien. Met Voicecommander kun je via je stem een aantal commando’s aan het toestel geven, een aantal ervan staan in het onderstaande screenshot. ClearVue Document Viewers zijn er voor het weergeven van Word, Excel, Powerpoint en PDF bestanden. Het zijn al wat oudere versies die de nieuwe Office 2007 bestandsformaten niet ondersteunen. My Secrets maakt een paswoord beveiligde subfolder aan in My Documents, handig om bestanden enigzins te beveiligen. Verder vinden we nog Spb ZIP en 3gp ondersteuning in Windows Mediaplayer aan, dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om via de mobiele versie van de YouTube website naar video’s te kijken. Het is dee eerste keer dat ik deze ondersteuning in Microsoft’s Mediaplayer tegenkom.

Een custom home screen applicatie vinden we niet op de M930, dit is waarschijnlijk ook lastig vanwege het extra brede interne scherm. Na het installeren van SBSH Facade bleek als snel dat deze de overgang tussen de beide schermen niet aan kon, en daardoor bleven er oude afbeeldingen zichtbaar op het scherm bij het switchen tussen de schermen. Asus heeft wel een drietal kleuren themes erbij gezet waaruit je een keuze kunt maken naast de standaard WM themes. Met andere software hebben we vrijwel geen problemen gezien, ook niet op het interne 400×240 scherm. Van Ilium Software, Phatware, Webis en Resco zijn meerdere applicaties getest zonder problemen tegen te komen. Verder zijn de applicaties Evernote, Opera Mobile (een echte aanrader op het interne scherm), Newsgator Go en Google Maps dagelijks veelvuldig gebruikt zonder complicaties.

Met onderstaande screenshots wil ik duidelijk maken dat het brede interne scherm het mogelijk maakt om meer informatie op je scherm te zien. Outlook web access is niet erg overzichtelijk op het externe portrait scherm, maar op het 400×240 scherm zie je in een oogopslag veel meer informatie. Pocket Informant maakt zeer goed gebruikt van de extra ruimte. Naast het maandoverzicht links kun je van de geselecteerde dag in het rechter panel zien welke afspraken/taken je op die dag in je agenda hebt staan.

Tenslotte heeft Microsoft bij de aankondiging van Windows Mobile 6.1 aangegeven dat voor dit toestel een upgrade naar deze nieuwste versie beschikbaar gesteld zal worden, dat is natuurlijk wel prettig om te weten bij aanschaf van dit toestel!

Processor

Deze CPU zijn we nog niet eerder tegengekomen, maar de eerste ervaringen zijn zeer positief. De TI OMAP™ met 450 MHz werkt snel en is een stuk krachtiger dan de 200 MHz versie die eerder in toestellen als de HTC Wizard werd gebruikt. De M930 voelt daardoor zeker niet traag aan en reageert snel.

Geheugen

Hoewel het geheugen tegenwoordig gelukkig ruimer wordt -wat we ook op dit toestel zien- kan het nog een stapje beter. Het ROM geheugen is ruim voldoende met 256MB totaal (135 MB vrij na een hard reset) , maar het werkgeheugen is met zijn 64Mb (23 MB vrij na een reset) aan de matige kant. Dit levert echter geen directe problemen op zolang je maar niet te veel applicaties te gelijk wilt gebruiken. Het opslag geheugen is verder uit te breiden met een MicroSD kaartje waarbij ondersteuning voor de SDHC standaard aanwezig is. Via de mass storage functie is de telefoon te gebruiken als een geheugenkaart lezer, je kunt dan via de mini-USB kabel direct toegang krijgen tot je geheugenkaart. Dit kan erg handig zijn op computers die de Microsoft synchronisatie software niet ondersteunen zoals OS X of Linux.

Camera

De foto camera op de achterzijde is een 2 mega-pixel kleuren CMOS camera, zoals op de meeste WM toestellen is de kwaliteit niet uitzonderlijk goed, maar altijd handig om even snel een foto te kunnen maken. De camera software is wel goed te configureren, tevens is een burst mode aanwezig waarmee je tot 9 foto’s achter elkaar kunt maken. Het toestel reageert daarbij snel, waarschijnlijk dankzij de snelle processor. De camera op de binnenzijde is een CIF CMOS kleuren camera die gebruikt kan worden voor videobellen. De kwaliteit daarvan is prima en in een kamer met weinig licht aan gaf deze een beter videobeeld dan mijn Samsung i600. De interne camera kan via het instellen van de USB webcam functie via een mini-USB kabel ook gebruikt worden als een webcam. Dit werkt prima op mijn laptop in MSN messenger en kan een handige optie zijn om bij de hand te hebben, bij mijn weten uniek voor een WM toestel!

Belkwaliteit en connectiviteit

Mijn bel gedrag is waarschijnlijk wat afwijkend met gemiddeld slechts een handvol gesprekken per week. Uiteraard heb ik voor dit review wel een aantal gesprekken gevoerd en de kwaliteit daarvan was naar mijn mening prima. Bluetooth heb ik getest via de remote presenter software met mijn laptop, met een bluetooth GPS ontvanger en een bluetooth stereo hoofdtelefoon (A2DP). In alle gevallen verliep dit zonder problemen. Wifi werkte ook goed, het toestel was na het invoeren van het juiste paswoord direct in staat om verbinding te maken met mijn met WPA beveiligde router. UMTS in combinatie met een Vodafone of T-Mobile SIM kaart werkte ook prima.

Accu

 • Batterij: 1100mAh rechargeable Lithium batterij
 • Standby-tijd: 150 tot 200 uur
 • Spreektijd: 4 tot 5 uur voor 2G gebruik en 2 tot 3 uur voor 3G gebruik

Accuduur was voldoende voor mijn dagelijks gebruik met HSDPA/UMTS aan, ik ben gewend om mijn toestellen elke nacht bij te laden en heb dus niet met een lege accu gestaan. Maar aan de batterij indicatie te zien zal deze geen 2 dagen meegaan bij 3G gebruik. HSDPA is helaas niet apart uit te schakelen via de aanwezige software. Erg jammer, want dit zou nog wel eens positief uit kunnen pakken voor de accu duur. Het toestel is wel op GPRS alleen in te stellen, daarbij gaat de batterij uiteraard een stuk langer mee.

Conclusies en opmerkingen

De Asus M930 is me gedurende de afgelopen twee weken prima bevallen. Het is een degelijk toestel met goede specificaties, en het extra brede interne scherm maakt het mogelijk om veel informatie tegelijk op je scherm te zien. Het toestel is dan ook zeker geschikt voor de (zakelijke) markt en bied een interessante keuze voor diegenen die naast een numeriek keypad voor het bellen ook de optie van het interne hoge resolutie scherm met Qwerty toetsenbord willen. De firmware kan nog wel wat verbeterd worden, maar met de aangekondigde upgrade naar WM 6.1 is die mogelijkheid gelukkig wel aanwezig.

Positieve punten:

 • Stevig functioneel toestel
 • Uitstekend extern scherm
 • Veel bruikbare scherm ruimte met het hoge resolutie scherm intern
 • Qwerty toetsenbord met cijfer rij
 • Snel toestel met voldoende opslag mogelijkheden

Verbeterpunten:

 • Een nog breder intern scherm met hogere resolutie
 • Groter werkgeheugen (RAM)
 • Beter reagerend Qwerty toetsenbord
 • Software om Office bestanden te bewerken toevoegen (nu alleen document viewers aanwezig)
Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *