Een tijdje geleden heb ik de “gewone” BT-Q818 gereviewed die zeer goed beoordeeld werd. Inmiddels is de opvolger de BT-Q818 eXtreme verkrijgbaar. Wat zijn de verschillen tussen deze twee ontvangers en welke kun je het beste nemen?

De verpakking

In de verpakking van de eXtreme tref je het volgende aan:
De BT-Q818 eXtreme, een accu, een 220V thuislader, een 12V autolader, een USB kabel, een gedrukte handleiding in het engels, een snelstart gids in diverse talen en een cd met drivers. Alles zit erbij om er direct mee aan de slag te kunnen.

Specificaties

Over de specificaties kan ik kort zijn. Die zijn exact hetzelfde als van de "gewone" BT-Q818, met een paar verschillen die ik hier zal noemen. Je kunt de specificaties van de BT-Q818 hier vinden.

Het grootste verschil ten opzichte van de "gewone" BT-Q818 is de USB aansluiting waarmee je kunt opladen, maar ook de ontvanger als bedrade GPS ontvanger kunt gebruiken als je bijvoorbeeld geen Bluetooth op je (UM)PC of laptop hebt.
Het andere verschil is de 5 HZ update mogelijkheid, waarmee je 5 coördinaten per seconde kunt opslaan, terwijl je er normaal maar 1 per seconde kunt opslaan. Dit is natuurlijk zeer bruikbaar bij "snelle" sporten, waarbij een accurate logging belangrijk is.
Daarnaast zijn de cold start/warm start en hot start tijden ietsje verbeterd, waardoor de ontvanger wat sneller opstart. Ook ondersteund deze ontvanger in tegenstelling tot zijn "gewone" broer ook MSAS.

Een kort overzicht van de specificaties:

 • Uitgerust met de 51 kanaals MTK chipset high sensitivity to -158dBm
 • Afmetingen: 72,2 X 46,5 X 20 mm
 • Toepassingen: Personal/Portable Navigatie (PDA, Pocket PC, Laptop), Normaal weggebruik, Racerij
 • Combo Function: Bluetooth en USB navigatie
 • Tot 32 uur operationele tijd voor GPS navigatie
 • 51-Channel all-in-view tracking voor snelle acquisition en reacquisition
 • Zeer snelle Positie Fix: Cold start 36s, Warme start 33s,Hot start<1s
 • WAAS+EGNOS+MSAS Ondersteuning
 • Smart power control – Auto On-Off functionaliteit
 • Compatible met Bluetooth Serial Port Profile (SPP) 15m draadloos bereik

De BT-Q818 eXtreme als USB GPS ontvanger

Het installeren van de USB driver kan op twee manieren:
Je kunt eerst de ontvanger aansluiten en vervolgens als Windows om een driver vraagt, verwijzen naar de locatie waar de drivers staan en vervolgens de beide drivers installeren.
Of je kunt eerst de CP210xVCPinstaller draaien waardoor de drivers alvast gekopieerd worden en na het aansluiten van de ontvanger worden deze dan automatisch geinstalleerd.


Na installatie krijgt de ontvanger automatisch een COM-poort toegewezen en kun je je GPS applicatie configureren met deze COM-poort. Deze aansluitmethode bespaard je in elk geval een hoop configuratiewerk en heeft als bijkomend voordeel dat de ontvanger, terwijl deze in gebruik is, ook gelijk opgeladen wordt.

De BT-Q818 eXtreme in 5 Hz update mode

Wat is nu het voordeel van de 5 Hz update mode ? Voor een accurate logging van bijvoorbeeld een race over een bepaald circuit met veel bochten is het nodig om vaak de positie op te slaan. Rijdt een auto met een snelheid van 100 km/h over een bochtig circuit, dan krijg je als je 1 keer per seconde logt elke 27,7 meter een positie in je loggingprogramma. Als je daarna je logfile over een kaart heen zou leggen, worden alle posties met elkaar verbonden en zie je dat het er allemaal erg rechtlijnig uitziet en dat er waarschijnlijk bochten worden "afgesneden". Verhoog je nu je update naar 5 Hz, dan wordt je positie bij diezelfde 100 km/h ongeveer elke 5,5 meter vastgelegd en zul je dus veel beter het verloop van het circuit kunnen volgen.

Met het bijgeleverde GPSView programma kun je heel gemakkelijk de update mode instellen van 1 naar 5 keer per seconde.

Stel je de update in op 1 Hz (1 keer per seconde positie loggen), dan zie je ook direct dat je dit 4,2% van de bandbreedte van je seriële interface kost.

Na het verhogen van de update mode naar 5 keer per seconde, zie je dat er 21%, dus maar 1/5 van de totale bandbreedte van de seriële interface in beslag wordt genomen. De ontvanger wordt hiermee dus niet echt heel erg mee "belast".

[fieldset=Conclusie]
Als ik de eXtreme vergelijk met de "gewone" BT-Q818 is de conclusie redelijk voorspelbaar. De eXtreme verenigt de goede kwaliteiten van de BT-Q818 met de extra’s om deze als bedrade USB ontvanger te gebruiken en de update mode te wijzigen van 1 keer per seconde, naar 5 keer per seconde, zorgt ervoor dat de eXtreme zeker als winnaar over de streep gaat. Daarnaast is het prijsverschil tussen beide ontvangers slechts 5 euro (prijsvergelijk www.gpsshop.nl). Kortom, de BT-Q818 eXtreme wint op alle fronten !
[/fieldset]

[fieldset=Positieve punten]

 • Zeer compleet geleverd met alle denkbare accessoires
 • Zeer lang standby
 • Goede ontvangst door MTK chipset
 • Automatisch in- en uitschakelen
 • Te gebruiken als USB GPS
 • Update mode is aan te passen[/fieldset]

[fieldset=Verbeterpunten]

 • Geen[/fieldset]

[fieldset=Informatie]
Getest product: Qstarz BT-Q818 eXtreme
Producent: Qstarz
Prijs: ca. € 75 – 85 (Diverse webwinkels)
Verkrijgbaar via: Diverse webwinkels
[/fieldset]

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *