Wouter schreef er al eerder over: de Slingbox. Hij werd er zelfs televisieverslaafd van. Maar wat is nu precies een Slingbox en hoe werkt het precies ?

De Slingbox.

Wat is nu precies een Slingbox ? Een Slingbox is een apparaat welke je aansluit op het antennesignaal van je televisieaansluiting thuis (of ergens anders) en waarmee je vervolgens overal ter wereld via internet naar "je eigen televisie" kunt kijken. Ook kun je via internet of je eigen netwerk nog een ander apparaat aansturen zoals een DVDspeler of harddiskrecorder. Ik zal hieronder gaan beschrijven hoe het allemaal precies werkt, wat je allemaal geleverd krijgt bij je Slingbox en hoe je via internet, je eigen netwerk of zelfs via UMTS naar je eigen televisie kunt kijken.

Slingbox hardware

 

Wat zit er allemaal in de doos

Als je de Slingbox geleverd krijgt kun je direct aan de slag. Voor bijna elke opstelling zit het aansluitmateriaal erbij, zodat je niet eerst naar de electronicawinkel moet omdat je nog een kabeltje of connector mist. In de doos vindt je de volgende items:

 • Slingbox hardware
 • 220V UK adapter met verloopstekker voor NL
 • Antennekabel
 • Netwerkkabel
 • S-Videokabel
 • Scart adapter
 • 2 stuks RCA Composite audio-videokabel (met de bekende tulpstekkers)
 • Infraroodzender
 • Snelstartgids

 

Hoe sluit je de Slingbox aan ?

Het aansluiten is het bekende fluitje van een cent. Zorg er wel voor dat je een Ethernet aansluiting in de buurt hebt, anders is het een heel mooi kastje waar je verder weinig aan hebt.
Als eerste verbindt je de Slingbox aan je Harddiskrecorder of box voor digitale televisie. Voor de beste kwaliteit van het signaal gebruik je hiervoor de S-Video kabel voor het beeld en de RCA kabel voor het geluid. Kies hier bij de Slingbox voor AV-in voor het geluid en S-Video In voor het beeld. Op de aan te sluiten bron kies je uiteraard voor de uitgangen. Mocht je geen S-Video uitgang hebben, dan kun je altijd de RCA kabel gebruiken of zelfs de Scart adapter.
Hierna sluit je de antennekabel aan. Je kunt deze net als bij je TV of Harddiskrecorder gewoon "doorlussen". Het antennesignaal is nodig voor de Slingbox omdat deze een eigen tuner heeft, waardoor je je TV niet aan hoeft te hebben staan om toch televisie te kunnen kijken.
Daarna sluit je de infrarood zender aan. Het mooie hiervan is, dat je op afstand je box voor digitale televisie of Harddiskrecorder kunt bedienen. Alle mogelijkheden die je op je afstandbediening hebt, kun je nu vanaf je PC gewoon uitvoeren. De infraroodzender plaats je voor het "infrarood-oog" van de aangesloten bron.
Als je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd is de Slingbox aangesloten en kunnen we de software gaan installeren om de Slingbox via het netwerk of internet te kunnen bekijken.

Installatie Slingplayer

Om de Slingbox te kunnen gebruiken moet je gebruik maken van de Slingplayer. Er wordt geen software bij de Slingbox geleverd, maar je kunt altijd de laatste versie van de Slingplayer downloaden op de site van Slingmedia. Als je de Slingplayer for Windows (of voor de Mac) hebt gedownload, kun je de installatie starten. Voordat de Slingplayer geïnstalleerd wordt, controleert de software of je Slingbox is voorzien van de laatste firmware. In mijn geval was dat niet zo, dus ik kreeg een scherm waarin de laatste firmware werd gedownload en direct geïnstalleerd.

De rest van de installatie is simpel. De software wordt geïnstalleerd en na de installatie wordt de Slingplayer automatisch gestart om de verdere installatie af te ronden.

Je krijgt hier nog de keuze om de Slingbox zelf een IP adres te geven als het standaard adres niet voldoet. Hierna wordt de optimalisatiewizard gestart, waarmee je kunt selecteren wat de beste beeldkwaliteit is.

Hierna wordt de Slingplayer opgestart en kun je een Slingbox toevoegen.

Of je kunt met de Edit-knop het IP adres of het Finder-ID van je Slingbox ingeven:

Als je op afstand, dus via het internet of via UMTS/HSDPA naar je Slingbox wilt kijken, voer je bij Direct Connection het IP adres of de hostnaam van de Slingbox in. Zorg er wel voor dat in je router poort 5001 open staat. Als je klaar bent configureren druk je op de knop Watch en kan het kijken beginnen.

 

Helaas laat de screenshot niet de werkelijke kwaliteit zien, het beeld is normaliter een stuk scherper. De Slingplayer kun je zelf ook indelen qua zenderindeling. Ik heb wat plaatjes gemaakt voor de voorkeuzezenders en vervolgens is 1 klik voldoende om de betreffende zender in beeld te krijgen.

Als je via de Slingplayer kijkt in dezelfde ruimte waar ook de televisie staat, zie je dat er een kleine vertraging optreedt van 2 a 3 seconden. Dit wordt veroorzaakt door het omzetten van het TV signaal en het distribueren via je lokale netwerk. Het is in elk geval niet hinderlijk en hoe vaak gebruik je de Slingplayer in dezelfde ruimte als waar de TV staat ?

Slingplayer via Internet of mobiele verbinding

Het is ook mogelijk om je Slingbox via je netwerk of via een mobiele verbinding te bekijken. Hiervoor heb je Slingplayer Mobile nodig. Dit programma kost wel 29,95 dollar. Er is wel een probeerversie voor 30 dagen en je dus kunt kijken of het werkt op je PDA of Smartphone. Helaas is (T-Mobile) GPRS te traag voor de Slingplayer Mobile en zul je minimaal UMTS snelheid moeten hebben, wil je de Slingbox mobiel kunnen bekijken. Het gaat wel prima via een draadloze netwerkverbinding.
Onderstaande screenshots zijn gemaakt op een HTC TyTN die via WiFi verbonden was met mijn netwerk. De gebruikte player is de Slingplayer voor Windows Mobile 6 die nu ook geschikt is voor WM6 getuige dit nieuwsbericht van Jean Paul Horn.

 

Het beeld is zeer scherp en je kunt het beeld ook kantelen zodat de volledige breedte van je scherm gebruikt wordt.


Conclusie

Wouter schreef al eerder over de Slingbox en ik denk er precies hetzelfde over: Je hebt binnen zeer korte tijd alles aangesloten en het werkt gewoon ! Je kunt overal naar je eigen televisie kijken. Ik heb zelfs mijn harddiskrecorder op de Slingbox aangesloten, zodat als ik vergeten ben wat te programmeren, eenvoudig via de Slingbox mijn gewenste programma kan instellen. Ook kun je via de Slingbox alles bekijken wat op de harddisk staat. Ideaal ! Ik was vooral verrast door alle extra’s die bij de Slingbox geleverd werden. Alle benodigde bekabeling zat er bij om direct aan de slag te kunnen. Echte nadelen heeft de Slingbox niet, alleen dat je verplicht bent de Slingplayer te gebruiken en dat je niet rechtstreeks via een URL kunt kijken. Aan de andere kant ook wel prettig, want zo kunnen anderen niet gemakkelijk op je Slingbox "inbreken" en de verbinding gebruiken. Dat je voor de mobiele speler betalen moet is wel jammer, maar de ontwikkelaars hiervan willen natuurlijk blijven doorontwikkelen wat ook geld kost. Ik vind de Slingbox echt een aanrader en kan me ook wel een beetje voorstellen dat je er televisieverslaafd van kan raken.


Pluspunten

 • Overal via internet of mobiele verbinding naar je eigen TV kijken !
 • Eenvoudige installatie
 • Zeer compleet geleverd. Je kunt direct aan de slag.
 • Software geschikt voor Windows en MAC.


Verbeterpunten

 • Slingplayer is vereist. De Slingbox is dus niet bruikbaar als je in een internetcafe zit o.i.d.
 • Volgorde van zenders op afstandbediening niet te veranderen.


Waar verkrijgbaar ?

De Slingbox is verkrijgbaar bij TOFO

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *