Om te voorkomen dat rustige dorpjes en woonwijken teveel worden opgeschikt door TomTom-rijders, heeft Rijkswaterstaat spraken gemaakt over de routes die TomTom uitstippelt.

Het navigatiesysteem stuurt automobilisten straks niet meer onnodig door straten met spelende kinderen en andere lokale wegen, die niet berekend zijn op druk verkeer. De gemeente Delfzijl klaagde als eerste: daar denderden steeds meer vrachtwagens over de kleine weggetjes. Tweede Kamerleden Lia Roefs (PvdA) en Arda Gerkens (SP) drongen in september al samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan op maatregelen. Zij wilden dat minister Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat) afspraken met Tom Tom zou gaan maken, omdat ze zich vooral zorgen maken over vrachtverkeer dat door dorpskernen wordt geleid. Daardoor komt de verkeersveiligheid in gevaar en ontstaan er door de trillingen van langsrijdende vrachtauto’s scheuren in de woningen. De bedoeling is dat er een zwarte lijst met dorpskernen en woonwijken komt, die zoveel mogelijk wordt gemeden door TomTom.

Of TomTom al een afspraak met de minister heeft gemaakt, weten we niet. Wel heeft TomTom bevestigd dat ze al met Rijkswaterstaat in gesprek zijn. Ook Rijkswaterstaat bevestigt dat ze in gesprek zijn. Als TomTom een snelle route van A naar B berekent, hoeft dat niet altijd de veiligste route te zijn. Op provinciale wegen is geen middenscheiding en er zijn grotere snelheidsverschillen. Daarom zijn provinciale wegen minder veilig dan snelwegen. Toch komt Rijkswaterstaat nu niet in actie omdat het aantal ongelukken concreet is toegenomen, maar omdat ze geluiden over overlast uit de media heeft vernomen. Rijkswaterstaat heeft nog geen datum afgesproken waarop de routebepaling moet zijn aangepast.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *