Sinds bekend is geworden dat KPN Telfort heeft overgenomen is er veel discussie geweest over het EDGE netwerk van Telfort. Nu blijkt dat Telfort dit netwerk op zal gaan doeken en dat ze haar klanten in de kou laat staan. Wat is hier precies aan de hand?

Update:

Naar aanleiding van deze post even een update van mijn blogpost. Tonie geeft aan dat hij in zijn Radio 1 programma zowel Telfort als de Consumentenbond aan het woord laat over het onderwerp. Luisteren dus vanavond rond half 9 op Radio Online.

Stel je voor: je hebt een 10Megabit internet aansluiting bij aanbieder A. Opeens krijg je een brief waarin staat dat aanbieder A is overgenomen door aanbieder B. Echter, aanbieder B heeft geen 10Megabit aansluiting beschikbaar en daarom krijg je twee keuzes:

  • 1) Je doet niets en je wordt automatisch gedowngrade naar een 5Megabit verbinding terwijl je min of meer hetzelfde betaald.
  • 2) Je sluit een nieuw contract (welliswaar zonder verlening) waardoor je gebruik kan maken van een hogere snelheid maar wel een nieuw breedband modem moet aanschaffen. Ook zal het internet maar in 75% van de gevallen werken.

Een lastige keuze? Inderdaad! Dit is nu precies de keuze die de huidige EDGE klanten van Telfort moeten maken. Wat is er namelijk aan de hand?

Telfort is overgenomen voor KPN. Heel erg leuk voor de aandeelhouders die met z’n allen lekker naar Vodafone of T-Mobile zijn overgestapt en zich een ongeluk UMTS’en vanuit het vakantiehuis aan de Costa (ze zagen dit debakel al aankomen?). Maar voor gebruikers van de EDGE dienst van Telfort is deze overname minder prettig. KPN en Telfort hebben namelijk besloten het EDGE netwerk te fuseren met KPN’s UMTS netwerk. Dit betekent dat mensen die een Telfort EDGE aansluiting hebben een keuze moeten maken: het maken van kosten voor een nieuw toestel bij Telfort/KPN met daarin een sneller, maar op dit moment nog niet optimaal dekkende UMTS netwerk of niets doen en genoegen nemen met een downgrade naar het GPRS netwerk.

Ook leuk om te weten is dat er inmiddels veel gebruikers naar het KPN GPRS netwerk zijn overgezet zonder dat ze hier officieel van op de hoogte zijn gesteld. GPRS is een stuk trager dan EDGE dus iedere gebruiker merkt een dergelijke overstap vrijwel direct. Vreemd is wel dat sommige gebruikers op ons forum aan hebben gegeven nog wel over een EDGE aansluiting te beschikken.

Als men voor de eerste optie zou kiezen betekent dat dus dat de EDGE telefoons die de gebruikers hebben aan moeten schaffen waardeloos zijn. Telfort had daarom het fantastische idee om iedereen een UMTS telefoon aan te bieden. Gratis? Natuurlijk niet. Daar moet flink voor betaald worden. Dit zijn de keuzes:

  • Samsung i600
Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *