Logo
Venster sluiten
InSided MediaBlog


Van Android naar Windows Phone 7 - Een week later

HTC-Trophy.jpgSinds mijn eerste Android toestel ben ik erg groot fan van het platform van Google. In totaal heb ik 2 Android toestellen versleten, heb ik een HTC HD2 voorzien van Android en ben ik sinds vorige week in het trotse bezit van een Android tablet.

Als auteur voor Mobilyz was dat geen probleem, maar nu we ons als Pocketinfo weer meer richten op Windows Phone 7 kan ik toch niet achterblijven. Sinds vorige week heb ik afscheid genomen van mijn HTC Desire Z en loop ik rond met een HTC Trophy met Windows Phone 7 Mango. Met dit artikel wil ik jullie meenemen in mijn ervaringen van de afgelopen week en de aanloop daar naar toe.

Alle begin is moeilijk

Mijn eerste ervaring met Windows Phone 7 was ruim een maand geleden toen ik de HTC Trophy opgestuurd kreeg. Toen stond er nog de standaard WP7 installatie op. Iedereen zat met smart op Mango te wachten... Toch maar eens proberen dacht ik.

Powerknop gevonden en aangezet. Gelijk onder de indruk van het opstarten. Dat ging erg snel...

Ook de interface had wel iets. Minimalistisch, clean, overzichtelijk... anders? Kan er het juiste woord niet voor vinden, maar het spreekt me wel aan. Anders dan bij Android lijkt het een geheel in plaats van een apparaat met apps die bij elkaar gehouden worden door een OS (ik hou nog steeds van je Android!).

Accounts toevoegen ging ook heel simpel, Google, Facebook en natuurlijk het vereiste Live account waren snel ingesteld. Snel apps downloaden! En daar ging het mis...

Voor de komst van Mango was het voor ons Nederlanders niet mogelijk (legaal tenminste) om rechtstreeks via de telefoon apps te zoeken en te installeren. Middels een Amerikaans Live account was het toch mogelijk om via de Zune desktop app apps uit de Marketplace te installeren op het toestel. Wat een omweg! Doet me denken aan vroeger, heeft niets met 2011 te maken!

En geen Whatsapp... In korte tijd toch redelijk verslaafd aan die app en deze was toen nog niet beschikbaar voor WP7. Redenen genoeg om het toestel nog even aan de kant te leggen en te wachten op Mango.

Mango maakt toch het verschil

Volgens geruchten komt Mango op 1 september beschikbaar. Ik schreef het zelf... Helaas het bleef bij een gerucht en ik moest toch nog tot 27 september! wachten... Bijna een maand later dus. Ik had al gelezen dat Mango niet de major update zou zijn waar iedereen op aan het wachten was en dat er eigenlijk maar kleine dingen verbeterd waren. Toch was ik heel benieuwd wat WP7 nu voor mij zou doen. Zou het mij nu wel kunnen overtuigen?

Al heel snel kreeg ik de melding dat de update voor mij beschikbaar was. Gelijk installeren dus, SIM kaart uit mij Desire Z en overstappen naar WP7.

Accounts waren gelukkig allemaal al ingesteld. Enige wat ik nog moest hebben was Whatsapp en ik was voor iedereen weer bereikbaar! Gelukkig is deze voor Mango wel beschikbaar dus deze was snel gedownload en geinstalleerd.

Back to Basic

Back to basic, zo voelt het allemaal wel een beetje. "Designed to get you in and out and back to live." Zo eindigt de commercial van WP7 en gelijk hebben ze. Met mijn Android telefoon had ik zo in de eerst 50 seconden van de commercial mee kunnen spelen, met WP7 is dat heel anders.

Ik vind het moeilijk om onder woorden te brengen waarom dit zo is. Het aanbod van apps is nog in de verste verte niet te vergelijken met het aanbod van Android, maar ik mis ze ook niet. Ook krijg ik geen notificaties van Twitter en Facebook. Boeien! Lekker rustig: In and out and back to live, en belangrijker nog: wanneer ik dat wil!

Wat ik heel mooi vind aan de apps is dat ze op gaan in het geheel. Het zijn geen apps meer, maar lijken meer op add-ons voor het platform. Door aanvullingen te downloaden en te installeren krijgt WP7 meer functionaliteiten.

Mijn apps

Het bescheiden lijstje aan apps dat ik op de HTC Trophy heb staan (in volgorde van belangrijkheid):

  • Facebook: Standaard Facebook app, met de standaard functionaliteiten van Facebook.
  • Whatsapp: Gratis berichtjes versturen. Nadeel van de app is dat deze heel traag is.
  • Evernote: Notities maken en crossplatform beheren.
  • Foursquare: Laat je vrienden zien waar je bent. Design van deze WP7 app spreekt me wel aan.
  • Twitter: Standaard Twitter app.
  • IMDB: Snel even een film opzoeken die op TV komt, reviews lezen of de nieuwste trailer bekijken.
  • mijnTVgids: Mooie tvgids app. Zender overzicht niet altijd even handig, maar het voldoet.
  • Seesmic: Updates tegelijkertijd op zowel Twitter & Facebook delen.
  • Buienradar: Blijf ik droog als ik nu op de fiets de stad in ga?

Tekortkomingen

Tot nu toe ben positief over WP7, ik heb er plezier aan doordat ik er niet veel tijd mee kwijt ben. Maar één ding zit me toch wel erg dwars. Waarom is het zo moeilijk voor Microsoft om de feedback van de hardwarebuttons op de Trophy uit te schakelen? Er moeten daar toch genoeg knappe koppen zitten die dat snel kunnen fixen? Wat ik verder niet snap is dat het niet mogelijk is om zelf ringtones in te stellen. Niet echt meer van deze tijd lijkt me...

Conclusie

Ben ik tevreden met WP7? Ja! Is het beter dan Android? Nee, maar ook zeker niet slechter. Het is anders, het dwingt je om je telefoon op een andere manier te gebruiken. Er is minder mogelijk, dus je bent ook minder tijd kwijt met dingen uitzoeken.

Ik ga nog even verder met het gebruik van WP7 en kom over drie weken terug om mijn ervaringen na een maand met jullie te delen.

 Gerelateerde artikelen


Ex-Nokia luxemerk Vertu kiest Android over Windows Phone voor 'simpliciteit'

Vertu, het voormalige luxemerk dat onder de paraplu van Nokia opereerde, heeft na de afstoting een doorstart gemaakt met Android-telefoons. Hiermee neemt het bedrijf afstand van voormalig moederbedrijf Nokia, dat duidelijk voor Windows Phone gekozen heeft. Vertu legt uit dat het wat hen betreft veel makkelijker was voor Android te kiezen, en dat Windows Phone hun zaken veel complexer had gemaakt.

'Windows Phone 8 binnen drie maanden vaker gebruikt dan Windows Phone 7 in de VS'

Hoe snel een introductie van een nieuw platform kan gaan, bewijst Windows Phone 8. Drie maanden na de introductie van deze nieuwe versie zijn er in de VS al meer geactiveerde Windows Phone 8-toestellen dan Windows Phone 7-toestellen te vinden, volgens marktonderzoeksbureau Strategy Analytics. Nu zegt dat ook veel over de trage adoptie van Windows Phone 7 de afgelopen jaren, maar het is bemoedigend voor Windows Phone 8.


Reacties


Jazzamataz
Community Contactgroep 3222 reacties
08-10-2011 15:19

Ringtones kan je gewoon op je pc maken en in Zune zetten. Daarna syncen en ze staan op je device. Zijn wel wat regels aan verbonden (file type, length, etc)

In the Peoplehub zit facebook, twitter, linked in geintegreerd dus waarom seesmic?


ktsang
Redacteur 5450 reacties
08-10-2011 15:45

Omdat Seesmic de boel anders integreert. Ik hou er niet van om alles door elkaar te zien, heb liever losse kolommen van Facebook, Twitter etc. zoals Tweetdeck. Dat is geen optie in de People Hub.
Gouden Kooien zijn mooi, maar je moet er wel in willen wonen.

Zelf kan ik sinds Mango ook met een WP7 toestel rondlopen zonder echt grote tekortkomingen vergeleken met iOS of Android te ervaren. Het is voornamelijk 'anders' dan 'heul veul beter'.

En 'anders' is best goed, want dat betekent ook keuze voor consumenten.


psbb
Weet de weg 1307 reacties
08-10-2011 19:13

Toevallig (of juist niet) heb ik dezelfde combinatie: Desire Z en de Trophy. In het begin erg positief over Mango. Later wat minder. Loop nu een paar dagen met de Disere Z rond en dan weer een paar dagen met de Trophy. (wel steeds opnieuw Whatsapp installeren) Nog steeds weet ik niet waar ik het meest plezier aan beleef: het simpele WP7 of het (op dit moment nog) veel completere Android. Of is het gewoon het toetsenbord wat ik mis. Denk dat het laatste een groot punt is. Evenals het zeer trage Whatsapp. Ondertussen wel een groot aantal bekenden ook aan KiK kunnen helpen. Gewoon een paar keer op Facebook of Twitter mensen attenderen op KiK. WP7 is natuurlijk wel erg snel en nog steeds geen vastlopers gehad. Maar al 2 weken is de stand 1-1. Ben echt benieuwd wie er gaat winnen. Met een snelle Whatsapp, Navigon en een toestel met fysiek toetsenbord of de Titan zal waarschijnlijk WP7 winnen. Maar eenvoud is ook weer zo saai.........

Schiet me nu te binnen. Wat ik wel mis is het kunnen vergroten van de tekst. Sommige aplicatities zijn bijna onleesbaar qua tekst. NU.nl is erg klein en de zoomfunctie werkt niet. Daar zou ik graag een grotere tekst willen instellen.


ktsang
Redacteur 5450 reacties
08-10-2011 19:44

De kleine letters van nu.nl is ook een irritatiepunt bij mij. Ook ontwikkelaars moeten even 'inkomen' bij het ontwikkelen voor een nieuw platform...


aevries
Member for Life 2929 reacties
08-10-2011 21:34

Ik heb de LG in moeten leveren, maar als ik het goed heb kon ik met nodo de teksten vergroten van nu.nl, dmv de vinger beweging. Wat mij tegenviel is de vele vastlopers. Dit had ik op wm6.5 niet.


hoekstras
Is al aardig op weg 192 reacties
08-10-2011 22:31

Als je vastlopers hebt, heb je defecte hardware. WP7 is per definitie zeer stabiel. Ik heb na bijna een jaar geen enkele vastloper gehad.


hoekstras
Is al aardig op weg 192 reacties
08-10-2011 22:39

Leuk stuk martijn. Dat dingen nog missen, zal voor sommigen nog bepalend zijn voor de ervaring. Gelukkig komt Navigon spoedig, wordt er hard verder gewerkt aan WhatsApp en dan is WP7 (pas) compleet voor mij. Dat zeggende kan ik mezelf niet meer met een Android of iPhone voorstellen. En wordt alleen nog maar beter met verder "integratie" met Windows 8, Xbox en andere MS produkten.


Jazzamataz
Community Contactgroep 3222 reacties
09-10-2011 15:42

Ik heb de LG in moeten leveren, maar als ik het goed heb kon ik met nodo de teksten vergroten van nu.nl, dmv de vinger beweging.


Dit kon inderdaad onder NoDo. Sinds Mango is de tekst van NU.nl heel erg klein. Hier moeten de ontwikkelaars echt wat aan doen.


JvanEkris
Pocketinfo Guru 15228 reacties
10-10-2011 09:19

Oorspronkelijk geplaatst door hoekstras

Als je vastlopers hebt, heb je defecte hardware. WP7 is per definitie zeer stabiel. Ik heb na bijna een jaar geen enkele vastloper gehad.


Of het per definitie stabiel is weet ik niet, maar ik deel je mening dat dit stabieler is dan wat ik ooit in mijn handen heb gehad. Symbians resetten bij mij altijd "to optimize performance" (i.e. OS was gecrasht), iPad's resetten ook spontaan als je maar genoeg apps open hebt, zelfs Nokia S60 kreeg ik gek, maar dit blijft lopen. En ik ben er niet echt voorzichtig mee qua OS. En als ik eerlijk mag zijn: er is nu een hele hoop zooi op geinstalleerd en hij wordt niet eens trager.

Jaap


bushman
Is al aardig op weg 227 reacties
10-10-2011 09:37

Sinds Mango is de tekst van NU.nl heel erg klein. Hier moeten de ontwikkelaars echt wat aan doen.
Ik tik 2 x snel achter elkaar op het scherm van mijn Trophy, en de tekst is beeldvullend én leesbaar...!


MellieMusic
Schrijft lekker mee 432 reacties
10-10-2011 13:15

Zou het mogelijk zijn om Mango (legaal) op een HTC HD2 te installeren?


JvanEkris
Pocketinfo Guru 15228 reacties
10-10-2011 14:32

Oorspronkelijk geplaatst door MellieMusic

Zou het mogelijk zijn om Mango (legaal) op een HTC HD2 te installeren?


Dat is niet legaal mogelijk: de HD2 voldoet niet aan het reference framework voor WP7 en er is dan ook geen legale update voorhanden.

JaapJe moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Profiel aanmaken?