HTC-Trophy.jpgSinds mijn eerste Android toestel ben ik erg groot fan van het platform van Google. In totaal heb ik 2 Android toestellen versleten, heb ik een HTC HD2 voorzien van Android en ben ik sinds vorige week in het trotse bezit van een Android tablet.

Als auteur voor Mobilyz was dat geen probleem, maar nu we ons als Pocketinfo weer meer richten op Windows Phone 7 kan ik toch niet achterblijven. Sinds vorige week heb ik afscheid genomen van mijn HTC Desire Z en loop ik rond met een HTC Trophy met Windows Phone 7 Mango. Met dit artikel wil ik jullie meenemen in mijn ervaringen van de afgelopen week en de aanloop daar naar toe.

Alle begin is moeilijk

Mijn eerste ervaring met Windows Phone 7 was ruim een maand geleden toen ik de HTC Trophy opgestuurd kreeg. Toen stond er nog de standaard WP7 installatie op. Iedereen zat met smart op Mango te wachten… Toch maar eens proberen dacht ik.

Powerknop gevonden en aangezet. Gelijk onder de indruk van het opstarten. Dat ging erg snel…

Ook de interface had wel iets. Minimalistisch, clean, overzichtelijk… anders? Kan er het juiste woord niet voor vinden, maar het spreekt me wel aan. Anders dan bij Android lijkt het een geheel in plaats van een apparaat met apps die bij elkaar gehouden worden door een OS (ik hou nog steeds van je Android!).

Accounts toevoegen ging ook heel simpel, Google, Facebook en natuurlijk het vereiste Live account waren snel ingesteld. Snel apps downloaden! En daar ging het mis…

Voor de komst van Mango was het voor ons Nederlanders niet mogelijk (legaal tenminste) om rechtstreeks via de telefoon apps te zoeken en te installeren. Middels een Amerikaans Live account was het toch mogelijk om via de Zune desktop app apps uit de Marketplace te installeren op het toestel. Wat een omweg! Doet me denken aan vroeger, heeft niets met 2011 te maken!

En geen Whatsapp… In korte tijd toch redelijk verslaafd aan die app en deze was toen nog niet beschikbaar voor WP7. Redenen genoeg om het toestel nog even aan de kant te leggen en te wachten op Mango.

Mango maakt toch het verschil

Volgens geruchten komt Mango op 1 september beschikbaar. Ik schreef het zelf... Helaas het bleef bij een gerucht en ik moest toch nog tot 27 september! wachten… Bijna een maand later dus. Ik had al gelezen dat Mango niet de major update zou zijn waar iedereen op aan het wachten was en dat er eigenlijk maar kleine dingen verbeterd waren. Toch was ik heel benieuwd wat WP7 nu voor mij zou doen. Zou het mij nu wel kunnen overtuigen?

Al heel snel kreeg ik de melding dat de update voor mij beschikbaar was. Gelijk installeren dus, SIM kaart uit mij Desire Z en overstappen naar WP7.

Accounts waren gelukkig allemaal al ingesteld. Enige wat ik nog moest hebben was Whatsapp en ik was voor iedereen weer bereikbaar! Gelukkig is deze voor Mango wel beschikbaar dus deze was snel gedownload en geinstalleerd.

Back to Basic

Back to basic, zo voelt het allemaal wel een beetje. "Designed to get you in and out and back to live." Zo eindigt de commercial van WP7 en gelijk hebben ze. Met mijn Android telefoon had ik zo in de eerst 50 seconden van de commercial mee kunnen spelen, met WP7 is dat heel anders.

Ik vind het moeilijk om onder woorden te brengen waarom dit zo is. Het aanbod van apps is nog in de verste verte niet te vergelijken met het aanbod van Android, maar ik mis ze ook niet. Ook krijg ik geen notificaties van Twitter en Facebook. Boeien! Lekker rustig: In and out and back to live, en belangrijker nog: wanneer ik dat wil!

Wat ik heel mooi vind aan de apps is dat ze op gaan in het geheel. Het zijn geen apps meer, maar lijken meer op add-ons voor het platform. Door aanvullingen te downloaden en te installeren krijgt WP7 meer functionaliteiten.

Mijn apps

Het bescheiden lijstje aan apps dat ik op de HTC Trophy heb staan (in volgorde van belangrijkheid):

  • Facebook: Standaard Facebook app, met de standaard functionaliteiten van Facebook.
  • Whatsapp: Gratis berichtjes versturen. Nadeel van de app is dat deze heel traag is.
  • Evernote: Notities maken en crossplatform beheren.
  • Foursquare: Laat je vrienden zien waar je bent. Design van deze WP7 app spreekt me wel aan.
  • Twitter: Standaard Twitter app.
  • IMDB: Snel even een film opzoeken die op TV komt, reviews lezen of de nieuwste trailer bekijken.
  • mijnTVgids: Mooie tvgids app. Zender overzicht niet altijd even handig, maar het voldoet.
  • Seesmic: Updates tegelijkertijd op zowel Twitter & Facebook delen.
  • Buienradar: Blijf ik droog als ik nu op de fiets de stad in ga?

Tekortkomingen

Tot nu toe ben positief over WP7, ik heb er plezier aan doordat ik er niet veel tijd mee kwijt ben. Maar één ding zit me toch wel erg dwars. Waarom is het zo moeilijk voor Microsoft om de feedback van de hardwarebuttons op de Trophy uit te schakelen? Er moeten daar toch genoeg knappe koppen zitten die dat snel kunnen fixen? Wat ik verder niet snap is dat het niet mogelijk is om zelf ringtones in te stellen. Niet echt meer van deze tijd lijkt me…

Conclusie

Ben ik tevreden met WP7? Ja! Is het beter dan Android? Nee, maar ook zeker niet slechter. Het is anders, het dwingt je om je telefoon op een andere manier te gebruiken. Er is minder mogelijk, dus je bent ook minder tijd kwijt met dingen uitzoeken.

Ik ga nog even verder met het gebruik van WP7 en kom over drie weken terug om mijn ervaringen na een maand met jullie te delen.

 

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *