Twee dagen na de officiele release of de HTC Diamond in Londen was het de beurt aan de locale Nederlandse markt. In twee delen zal ik uitgebreid verslag doen van deze meeting.

Als locatie is er door HTC gekozen voor het Mediplaza in de jaarbeushallen van het centraalgelegen Utrecht. Via de oostingang loop ik het gebouw binnen, en na een korte uitleg van de portier loop ik tegen een groot bewegwijzeringsbord aan:

Figuur 1: Op weg naar … de HTC Touch Diamond launch.

Op de goede weg vervolg ik de “zoektocht” naar de mediaplaza. Via een glazen loopbrug en dito deur loop ik een futuristisch ogende ruimte binnen. Vriendelijk word ik aan de receptie verwelkomt en ontvang mijn naambadge en perskit. In de ontvangstruimte zijn collega-redacteuren aanwezig van mobile communities (o.a. mobile cowboys, gsmhelpdesk en letsgodigital) maar ook computertijdschriften als de computer idee. Na wat bijgekletst te hebben worden we naar de Round Control room geleid. Zoals de naam zegt, een ronde kamer voorzien van meerdere schermen, draaistoelen zodat de toeschouwer met de spreker kan meedraaien. Persoonlijk een toplocatie om een technisch hoogstandje als de HTC Diamond te aanschouwen.

Mark Moons, Country Manager van HTC in de Benelux zal de (product)presentatie houden. Na een kort welkomswoord, zal er eerst even worden stilgestaan bij de (strategische) positie van HTC in Nederland.

Het mag geen verrasing opleveren dat de mobiele markt verder groeit en aan verandering onderhevig is. Ten opzicht van afgelopen jaar heeft HTC zijn nummer positie in marktaandeel verstevigd achter de bekende Finse vrienden. Echter opmerkelijk is dat HTC door slimme segmentering en diversificatie als groeimiddel winnaars op de markt zet:

 • De HTC s710 als echt messaging device, met zowel een T9 als full qwerty keyboard.
 • De HTC Touch in de lijn van Touch devices en met miljoenen verkochte exemplaren zeker een topper, en dat geldt ook voor Nederland.
 • Tenslotte in de mobile office range heeft HTC met de TyTN II ook een echte powerhouse neergezet.

De HTC Touch was het best verkochte device van 2007, en heeft tevens de tweede prijs gehaald bij de Red Dot Design Awards. Tevens zijn er met de Touch Dual en de Touch Cruise een lijn aan Touch apparaten neergezet. Kortom door de slimme segmentering en goed te luisteren naar de markt, vervult HTC een van de leidende rollen in de mobiele industrie.
Terugblikkend op de Touch devices, zijn het kleinere formaat en eenhandsbediening uitgangspunten geweest bij de ontwikkeling. De vraag is of deze ontwikkeling verder wordt doorgezet ? Alvorens antwoord te geven op deze vraag, wil ik jullie alvast voor de begripsvorming de specificaties HTC Touch Diamond meegeven.

 • Afmetingen: 102 x 51 x 11.33 mm
 • Gewicht: 110 g
 • Netwerken: WCDMA / HSPA : 900/2100Mhs. HSDPA 7,2 Mbps en HSUPA
 • Besturingssysteem: Windows Mobile 6.1 Professional
 • Scherm: 2.8-inch VGA touch screen
 • Camera: 3.2 MP met video-oproepfunctie
 • Intern geheugen: 4GB intern geheugen, 256 MB flash geheugen, 192 MB RAM
 • Bluetooth: 2.0 met EDR
 • Wireless: WiFi 802.11b/g
 • GPS: GPS/AGPS
 • Interface: HTC ExtUSB (gelijktijdig mini-USB en audio jack; USB 2.0 High Speed)
 • Batterij: 900 mAh
 • Gesprekstijd: GSM: tot 4 uur
 • Standby-tijd: GSM: tot 300 uur / tot 100 uur met push e-mail
 • Chipset: Qualcomm MSM 7201A 528Mhz
Tellen bij al dit moois een flinke portie gedurfd maar strak design op, dan resulteerd dit in onderstaand beeld.

Figuur 2: Schematisch overzicht met verschillende aanzichten van de HTC Touch Diamond

Spannend: De product launch
De lichten zijn inmiddels gedoofd, en het scherm is zwart getekend, de muziek zwelt langzaam aan, het HTC logo verschijnt in beeld, en ja hoor de HTC Touch Diamond is een feit. In een gelikte promo-video wordt het design van het apparaat mooi weergegeven en worden de verschillende facetten van de TouchFLO 3D interface weergegeven. [ref01] [ref02] Als techniek liefhebber was dit toch een momentje waar je hartslag even omhoog gaat. De lichten gaan weer aan en Mark Moons heeft een “echte” versie in handen.

Mijn eerste reactie is, verdorie wel een klein apparaat en bijna de breedte van een candybar gsm, maar dan wel met een heel strak design. Het is het eerste toestel op de markt waar vanuit de fabriek Windows Mobile 6.1 Professional geleverd is. In het navolgende deel van de presentatie zal de HTC Touch Diamond verder onder de loep genomen worden, deels zelfs met live demo’s. En dit laatste aspect staat mij zeer aan, immers zien is geloven.

Alvorens ik de userinterface zal behandelen, zijn er nog een aantal innovatieve aspecten over de HTC Touch Diamond noemenswaardig. Zo is de Diamond met een opvallend hoekig design (analoog aan een diamant) opgebouwd uit een metalen frame in uiterst compacte afmetingen. Zo compact zelfs dat de inhoud slechts 59 cm3 bedraagt, en hier meer laat HTC de concurrentie in de smartphone en feature phone markt ver achter zich. Tevens heb ik jullie al eens in mijn Mobius 2007 verslag medegedeeld dat het besparen van een 0,1 mm in afmetingen al een overwinning opzich is. Tevens is het de eerste fabrikant die gebruik maakt van een 2,8” VGA touchscreen. Kortom in formaat en materiaalkeuze wederom baanbrekend.

Aangekomen bij de userinterface, beter bekend onder TouchFLO 3D. Door het gebruik van de HTC Touch Dual en de eerste Touch heb ik wel enige ervaring met de interface. Terugkomend op de vraag of de ontwikkelingen op het gebied van eenhandsbediening en formaat hebben doorgezet kan ik volmondig ja antwoorden, want de userinterface is simpelweg verbluffend.

Figuur 3: De HTC Home-screen met onderaan de navigatiebalk met 9 buttons.

In tegenstelling tot de oudere TouchFLO versies telt de homescreen tien buttons in plaats van de vijf of zes buttons van de huidige toestellen. Tevens zijn de buttons in een balk gepositioneerd aan de onderzijde van het scherm. Anderzijds zijn het vertrouwde startmenu en de bekende gsm-iconen te vinden in bovenste takenblak. Evenzo voor de softkey’s aan de onderzijde van het scherm. Daarmee blijven bekende Windows Mobile aspecten behouden. [ref01] [ref05]

Op de homescreen zijn groot een klok en uiteraard de afspraken weergegeven. De achterliggende logica is wederom in het Mobius verslag te lezen. Onderzoek heeft uitgewezen dat even kijken hoe laat het is toch een van de meest gebruikte functies is van een telefoon. De klok kan simpelweg met een verticale veeg-beweging worden verborgen zodat er meer ruimte vrijkomt voor de agenda.

Figuur 4: Het people-tabblad, met rechts de snelkeuze balk.

Om naar het volgende tabblad te gaan, voeren we een horizontale sleepbeweging uit. De filosofie achter het tabblad “people” is het bladeren door de visitekaartjes van je rolodex. Door wederom een verticale veegbeweging te maken, gaat men door naar de volgende contact persoon en de “animatie in het hoofdscherm” beweegt mee. Tevens is er aan de rechter zijkant een balk zichtbaar met snelkoppelingen (foto’s) van contact personen. Deze zijn ook sleepbaar, en onder de foto van de contact persoon wordt het laatst gebelde nummer weergegeven (mobiel, werk of vast nummer).
Het volgende tabblad is messaging oftewel SMS. Ondanks dat dit een account is binnen Windows Mobile heeft HTC, terecht besloten om dit in een apart tabblad te verwerken. SMS is een enorm veel gebruikt medium, en derhalve niet handig om het verder een onderdeel van het tabblad e-mail te maken. Dit komt het overzicht ook niet ten goedde, waarbij ook niet vergeten mag worden dat SMS een enorm snel medium is. Met Windows Mobile 6.1 aan boord, worden SMSjes in een thread weergegeven (zoals Palm Treo 750 gebruikers dit al gewend waren). Aan de rechterzijde van het scherm is een tellertje te vinden die het navigeren door je sms folders vergemakkelijkt. [ref01] [ref05]

Een aangrenzende core functionaliteit van sms, is e-mailen en zoals hierboven genoemd ondergebracht in een apart tabblad. In de navigatiebalk (onderaan het scherm) is het totaal aantal ongelezen e-mails reeds te zien. Deze functionaliteit is voor het overzicht erg belangrijk en is, zonder een al oude vergelijking te maken, te zien op de iphone. Tevens wordt aan de rechterzijde een uitsplitsing van de verschillende accounts weergegeven, die ook snelle navigatie mogelijk maakt. In het hoofdvenster is een grote enveloppe te zien, met erin een brief die langzaam uitschuift. Daarop is een preview van het email-bericht haarscherp te lezen, dankzij het toegepaste VGA scherm. [ref01] [ref05]

Helaas was de foto van het e-mail tabblad onscherp, echter dit wordt goed weergegeven in de product video. [ref03] Tot zover de 4 hoofdfuncties, die ik persoonlijk het meest gebruik (ook op mijn HTC S620). In het volgende deel zullen de multimedia aspecten van de HTC Touch Diamond worden behandeld, alsmede het vraag en anwoord deel van de sessie.

Lees hier deel twee van het verslag!

Referenties:

 1. HTC Touch Diamond Product Website
 2. HTC Touch Diamond Event
 3. HTC Touch Diamond tour (+ additional feature videos!)
 4. HTC Press Event
 5. VIDEOVIEW: HTC TouchFLO 3D User Interface for Windows Mobile Professional
 6. PHOTOVIEW: O2 Xda diamond Windows Mobile Professional Smartphone
 7. CONFIRMED: O2 Germany announces the launch of O2 Xda diamond Windows Mobile Smartphone [UPDATE]
 8. Opera unleashes innovative technology in latest mobile Web browser — Opera Mobile 9.5
Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *