Twee dagen na de officiele release of de HTC Diamond in Londen was het de beurt aan de locale Nederlandse markt. In het tweede deel van het verslag van dit evenement zullen de multimediale aspecten aan de orde komen.

Echter nu over naar de live demo’s voor de internet functionaliteit.

“De belofte van Internet in de palm van je hand en de wereld aan je vingers, is tot nu toe een valse geweest” – Peter Chou, President & CEO HTC

[ref09]

De HTC Touch Diamond heeft Opera 9.5 onboard geinstalleerd, en is keurig verwerkt in de TouchFLO 3D userinterface. Met een snelle HSDPA dekking wordt de pagina van topgear moeiteloos en snel geladen. Vingerbediening is uiterst eenvoudig door de webpagina “op te pakken” en te verplaatsen naar de plek die je wil bekijken. Scrollen wordt daarmee echt overbodig, en navigatie en controle is ernom snel. Tevens is het opvallend dat de browser weet of met op de hoofdpagina is, of men een artikel wil lezen. Bij de selectie van een artikel wordt namelijk textwrap toegepast, zodat de content over de schermbreedte wordt weergegeven. Geen naar links- en rechts scrollen dus meer. Het inzoomen is identiek aan de Touch Dual en wordt bewerkstelligd door een cirkelvormige beweging te maken. Achterliggende gedachte is wederom de eenhandsbediening. [ref08]

Figuur 5: Een live demo van de HTC-made YouTube-client, hier getoond met overzichtsweergave.

Google maps is eveneens voorgeinstalleerd op de HTC Touch Diamond, en een korte demo laat snel de mogelijkheden zien. Naast tekst en plaatjes bestaat het internet ook uit video en een van de meest bekende video sites is youtube. HTC heeft een eigen youtube viewer ontwikkeld, en op een mobiel device echt de beste ervaring die ik gezien heb. Enige minpuntje is dat de lijst verticaal (portrait) weergegeven wordt en het bekijken van het filmpje in landscape dient te gebeuren. Uiteraard heeft dit te maken met het benutten van het scherm oppervlak, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat het VGA scherm zijn werk voortreffelijk doet. Gedurende de live-demo met HSDPA-dekking was de snelheid van deze ervaring erg snel te noemen. [ref01] [ref05]

Figuur 6: Weergave van het foto-tabblad, een doorontwikkeling van de vorige Touch foto-software.

Een aantal resterende tabbladen zal ik iets sneller afhandelen, aangezien deze vooral optisch veranderd zijn ten opzichte van de vorige TouchFLO versie. De fototab is feitelijk te vergelijken met de fotoapplicatie op de HTC Touch Dual. Door wederom een veegbeweging te maken bladert men door naar de volgende foto. Ook de zoomfunctie is reeds eerder besproken. De filosofie achter de weerapplicatie in het weertabblad is “alsof je uit het raam kijkt”. De weergave is dan ook in animatie EN in tegenstelling tot de vorige versies kunnen meerdere plaatsen ingeverd worden. Tevens kan er snel tussen deze plaatsen geswitched worden en zijn er voldoende beelden (ca. 100) om het weer te visualiseren. Het muziek tabblad is vergelijkbaar met de fotoapplicatie. Dit wil zeggen dat men met de inmiddels bekende veegbeweging door de albums kan bladeren (in de foto applicatie zijn het foto’s ipv de albumcovers). [ref01] [ref05] Erg goed doordacht van HTC is het feit dat de HTC Touch Diamond ook als mass storage device herkend wordt als men muziek wil kopieren van pc naar mobiel apparaat. Dit komt de overdrachtssnelheid ten goedde, alleen de vraag is of dit pc-applicatie gedreven is (bijvoorbeeld de integratie met media player en het kopieeren van hieruit). Echter dit lijkt me een mooi punt mee te nemen in de review.

Figuur 7: Album-weergave in het tabblad music.

Tenslotte nog een erg gave, maar uiterst nuttige functionaliteit, is het uitschakkelen van je ringer volume door het apparaat om te draaien. Indien het toestel op zijn rug ligt, draai je het toestel discreet om met het scherm op tafel, en de ringer wordt direct uitgeschakeld. In het volgende filmpje wordt dit gedemonstreerd door Horac Luke himself. Tevens is er een game toegevoegd, waarbij je een kogeltje een aantal gaatjes moet laten ontwijken om vervolgens in het eindpunt uit te komen. Uiteraard is de besturing door middel van het kantelen van het device. Indien het kogeltje de wand raakt, wordt de trilmotor ingeschakeld, waardoor je echt het levende gevoel krijgt dat het kogeltje een wand raakt. [ref10]

Mark Moons besluit de presentatie met de beschikbaarheid van de HTC Touch Diamond. Deze is volgende maand verkrijgbaar in Nederland, en ook de gelokaliseerde versie (lees voorzien van een Nederlandse ROM) wordt als een van de vijf eerste landen uitgeleverd. Dit alles geeft aan hoe snel dat we dit geweldige product kunnen verwachten.

Vraag en antwoord:
Als redacteuren worden we in de gelegenheid gesteld om aan Mark Mons vragen te stellen.

Zowel op de perspresentatie in London als in Utrecht is er geen woord gerept over de GPS functionaliteit. Op de getoonde devices is TomTom niet standaard meegeleverd, en dit heeft enigszins te maken met positionering en prijs. Mogelijk krijgt het toestel dan ook de stempel navigatie device, terwijl de nadruk hierop onterecht is. Misschien zal TomTom nog een versie uitbrengen voor dit apparaat, maar zonder een officieel persbericht blijven het geruchten. Er zit dus niets anders op dan afwachten.

Wederom wordt er een vergelijking gemaakt met de iphone en dit keer over de scherm technologie. De iphone schijnt ook op warmte te reageren, terwijl de HTC Touch varianten alleen op touch reageren. In de context van het verhaal blijkt ook dat er ruim 200 pattenten gemoeid zijn met de HTC Touch Diamond, dus er is toch veel vernuft in dit compacte toestel gestopt. Persoonlijk vind ik de constante vergelijking met de iphone onterecht, immers de 3 generaties TouchFLO apparaten worden tot in den treuren vergeleken met de iphone. Het zijn gewoon verschillende producten, en deze dienen als zodanig behandeld te worden vind ik.

Als extended battery liefhebber de vraag waarom er gekozen is voor een 900 mAh batterij, met HSDPA connectiviteits mogelijkheden, een VGA scherm en een snelle processor lijkt dit wat aan de krappe kant. De HTC Diamond heeft echter een beter energiebeheer, en de oorzaak hiervoor ligt enerzijds in de chipset (zie ook het qualcom verhaal in het Mobius verslag) en anderzijds levert Windows Mbile 6.1 een zuiniger verbruik van 8 – 21% op. Feitelijk zijn de verbeteringen dus met name onder de motorkap en kan de HTC Touch Diamond klaarblijkelijk 1 werkdag mee. Uit ervaring gaat dit niet lukken als je de gehele dag op HSDPA snelheid werkt, maar dat zal geen enkele pocketpc phone edition of smartphone lukken.

Een referentie naar de drivers van de HTC TyTN II snijdt het onderwerp grafische performance aan. De snelheid van de userinterface is erg snel te noemen, althans ik was onder de indruk. Echt stukken sneller dan de oude TouchFLO varianten. In lijn hiermee is ook te denken aan de mass market release en addaptatie van mobile tv. Het VGA-scherm levert dus hiervoor ook een significante bijdrage alsmede de HSDPA connectiviteit. Voor wat betreft de TyTN II is medegedeeld dat er binnenkort een upgrade zal verschijnen.

Op het Pocketinfo–forum werd al direct opgemerkt dat er mooie accessoires beschikbaar komen voor de HTC Diamond, o.a. de bureauhouder. Door de snelle levering van de gelokaliseerde versie (Nederlandse ROM), is de keerzijde helaas dat de accessoires iets langer op zich laten wachten en een specifieke termijn is niet te noemen. Wel erg leuk is te vermelden dat veel accessoires ook een (gedeeltelijk) Diamond design meegekregen hebben. Wat ik mij persoonlijk afvroeg is de stabiliteit van de HTC Touch Diamond door het hoekige design van de back-cover. In de praktijk valt het relief heel erg mee en is de ligging op een tafel uiterst stabiel.

Postscript
Mijn complimenten aan HTC Benelux en WhizPR voor de uitstekende organisatie van het evenement op een zeer goede locatie. Naast een to the point verhaal, waren de live demo’s erg sterk. Zoals gezegd zien is geloven, en in een woord indrukwekkend.

De informele setting om aansluitend aan de productpresentatie met het device te "rommelen" was erg gezellig. De HTC medewerkers hebben prima uitleg verschaft, ook met technische diepgang.

In dit verslag zijn reeds veel zaken van het apparaat besproken maar ook genoeg zaken niet zoals het vernieuwde in-lijn-met-het-oppervlak liggende scherm, andere toegevoegde software zoals een rss reader, en de vernieuwde touch keyboards. Dit zijn mooie zaken om in een review mee te nemen.

Samenvattend denk ik dat de HTC Diamond een groot potentieel heeft, om een hit te worden. Gevoelsmatig vergelijk ik het toestel qua impact met de HTC Touch, waarbij het toestel dus geschikt is van tiener, tot maatpak. De snelheid en wow factor van het interface gecombineerd met een compact design, maken dit wederom een winnaar !! En deze is nog eens snel te verkrijgen ook !

Referenties:

  1. HTC Diamond Product Website
  2. HTC Touch Diamond Event
  3. HTC Touch Diamond tour (+ additional feature videos!)
  4. HTC Press Event
  5. VIDEOVIEW: HTC TouchFLO 3D User Interface for Windows Mobile Professional
  6. PHOTOVIEW: O2 Xda diamond Windows Mobile Professional Smartphone
  7. CONFIRMED: O2 Germany announces the launch of O2 Xda diamond Windows Mobile Smartphone [UPDATE]
  8. Opera unleashes innovative technology in latest mobile Web browser — Opera Mobile 9.5
  9. HTC Diamond Benelux Product Presentatie
  10. HTC Touch Diamond briefing with HTC Chief Innovation Officer
Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *