Logo
Venster sluiten
InSided MediaBlog


Waar gaan die Nokia's toch allemaal heen?

Ik denk dat velen met mij zich vaak afgevraagd hebben hoe het komt dat iedereen het steeds over Apple, Android en Windows Mobile lijkt te hebben, maar dat bij cijfers over marktaandelen Nokia altijd fier bovenaan staat. Specifieke cijfers geven hier wellicht antwoord op.

Tussen de regels door merk je wel vaker dan Nokia het relatief vaak heeft over 'emerging markets' en ontwikkelingslanden. Nokia kan daar met wat simpelere, goedkopere Symbian smartphones de bevolking voorzien van communicatiemiddelen. Als het gaat om absolute aantallen, zoals afgelopen vrijdag hier ook al te lezen was, staat Nokia met bijna 40% van alle smartphone soeverein bovenaan. Android, Blackberry en Windows Mobile hobbelen daar qua cijfers wat achteraan. Delen we echter de cijfers geografisch wat op, dan zien we enkele hele interessante ontdekkingen, en dat is wat AdMob met hun metingen heeft gedaan voor december 2009. Wat opvalt, is dat Symbian ontzettend populair is in de wat minder ver ontwikkelde gebieden op de wereld: Afrika, Azië en Oost-Europa - ofwel de 'emerging markets' waar Nokia het graag over heeft. Niet waar cutting-edge applicaties of nieuwtjes worden gecreëerd of gebruikt, maar gewoon veel mensen die een Nokia-toestel hebben. Verder valt het me op, dat de iPhone in Oceanië (Australië, Nieuw-Zeeland) relatief veel data genereert, en dat dat hetzelfde geldt voor West-Europa. Traditioneel zou Windows Mobile het hier goed moeten doen, maar blijkbaar wordt er op de Windows Phones een stuk minder gesurft op webpagina's dan op concurrerende platformen. Wat zijn jullie gedachtes over deze grafieken?Gerelateerde artikelen


Nokia brengt goedkoop Lumia 620 Windows Phone 8-toestel naar Nederland voor 259 EUR

Naast de high-end Windows Phone 8-toestellen die reeds beschikbaar zijn in Nederland, zal Nokia ook de goedkopere Lumia 620 uitbrengen. Dit goedkopere toestel, met een richtprijs van 259 EUR, zal in maart in de Nederlandse schappen liggen. Met dit toestel kan Nokia ook de onderkant van de markt bedienen, voor mensen die niet het budget hebben voor een Lumia 820 of 920.

Ex-Nokia luxemerk Vertu kiest Android over Windows Phone voor 'simpliciteit'

Vertu, het voormalige luxemerk dat onder de paraplu van Nokia opereerde, heeft na de afstoting een doorstart gemaakt met Android-telefoons. Hiermee neemt het bedrijf afstand van voormalig moederbedrijf Nokia, dat duidelijk voor Windows Phone gekozen heeft. Vertu legt uit dat het wat hen betreft veel makkelijker was voor Android te kiezen, en dat Windows Phone hun zaken veel complexer had gemaakt.


Reacties


EbOLa_ViRuS
Is al aardig op weg 209 reacties
06-02-2010 18:15

LoL in mijn zaak zie ik niet anders dan iphones en htc's die de mensen bovenhalen. Dus dacht ik precies hetzelfde van ??hm waar zijn al die nokia's
Maar die blijven meestal in de mensen hun pocket of handtas zitten.
Ik denk dat de meeste nokia mensen nog altijd het meest de gsm functie gebruiken en misschien de foto functie (ok der zijn er anderen) en vandaar dat je die dingen ook niet direct op tafel ziet liggen.
die pda dingen zijn dan ook een leuk speeltje waarmee je vaker in je hand mee rondloopt dan met een standaard gsm.


haroldv
Is al aardig op weg 223 reacties
06-02-2010 18:21

ik kom juist alleen maar Nokia's tegen...
Zakelijk worden, volgens mij, in vergelijking tot prive veel meer Nokia's gebruikt.
Een iphone is leuk, maar niet echt een zakelijk toestel. Wat kan een bedrijf nu al die app's interesseren?
Bellen, sms, email en navi (soms).
Internetten is niet een voordeel, kost alleen maar extra data.
Stabiel draaien (dan kun je WM dus vergeten).
wij hebben zakelijk alles op nokia, na jaren van WM's


dobek
Is al aardig op weg 100 reacties
06-02-2010 21:53

Na ongeveer alle PDA's te hebben geprobeerd, met als laatste de HTC HD2, is het voor mij wel duidelijk. Als je ook nog wilt bellen, dan kom je bij Nokia uit. Op al de smartphone kan ik niet eens een hele dag bellen... Batterij leeg na 6 a 7 uur, soms eerder. En altijd gedoe met het verbinden (niet dus) via BT met je auto. Ik heb dus nu een Nokia - kan een week mee bellen, en wat een verschil in gesprek (door ingebouwd anti-geluid technologie). Nu ook nog met gratis Navi - Nee ik snap het wel inmiddels. De toekomst: een Nokia telefoon, een Ipad voor onderweg en een dikke Mac thuis. Dat gaat het worden denk ik.


haroldv
Is al aardig op weg 223 reacties
06-02-2010 22:46

Oorspronkelijk geplaatst door dobek

De toekomst: een Nokia telefoon, een Ipad voor onderweg en een dikke Mac thuis. Dat gaat het worden denk ik.


Yep, mijn idee ook.
Ik wordt er namelijk al jaren gek ervan dat een laptop moet opstarten. Zelfs van slaapstand (sluimer bij vista) duurt dit nog te lang, als ik ff snel een klant wat (bijv. foto) wil laten zien.
Ik heb ook nooit gesnapt waarom een pda een hele dag aan kan (nokia dus) en een laptop een paar (2max) uur.
Ik sta op de lijst voor een ipad, als ik op de zaak ben en met andere / zwaardere pakketten bezig ga, pak ik wel een desktop.
In 99% is alleen een toetsenbord aan de ipad voldoende.
Ook je ervaring met bellen deel ik. Er is geen toestel zo snel als een symbian ?n met 1 vinger, in plaats van al dat gescrol.


Red_book
Net begonnen 27 reacties
07-02-2010 01:26

Moesten jullie ook eens beginnen met Nokia niet te onderdrukken en te negeren zou het misschien al eens stuk beter gaan.
Kijk maar eens naar jullie header, waar staat er symbian ??? nee WM, Android & iphone wel ja maar geen Symbian of maemo. ja toegegeven als je alle types er op zet wordt het misschien wel wat veel, maar android & WM hebben ook nog steeds minder aandeel in West Europa dan Symbian, dus objectief is deze keuze zeker niet.
Het is tekenend dat elk zogezegd serieuze westerse site of onderzoek Nokia/symbian bijna compleet negeren.
Waarom is mij nog de vraag.
Zelfde met capacitief scherm tov resistief scherm, waarbij de 2e per definitie een negatieve beoordeling krijgt.
Trends & hypes zijn gerecreëerd en daar durft en mag men niet meer van afwijken ten voordele van een objectieve beoordeling.
Gelukkig trekt Nokia zich er nog niet veel van aan en maakt nog steeds goede toestellen.


montfort
Moderator 5437 reacties
07-02-2010 01:52

En ik wou net gaan klagen over die drie reviews van Nokia toestellen die er dit jaar al op Mobilyz staan.

Nokia N97 mini met Symbian series 60 review | Mobilyz.com
Nokia N900 review (Maemo OS) | Mobilyz.com
Nokia E72 review | Mobilyz.com

Maar zonder gekheid, volgens mij ligt Nokia hier ook prima op het forum, de E71/72 hebben de nodige zieltjes gewonnen. En de N900 heeft mij positief verrast.


sweatbox
Net begonnen 46 reacties
07-02-2010 09:25

Ik vraag me bij dit soort statistieken altijd af wat er onder een smartphone wordt verstaan.


huplahoi
Weet de weg 1317 reacties
07-02-2010 11:19

Statistieken zijn als bikini's... ze brengen je op ideeën maar verhullen de essentie.


ktsang
Redacteur 5450 reacties
07-02-2010 11:39

Bedankt voor je reactie Red_book.

Oorspronkelijk geplaatst door Red_book

Moesten jullie ook eens beginnen met Nokia niet te onderdrukken en te negeren zou het misschien al eens stuk beter gaan.


Onderdrukken en negeren komt er niet in bij mij, maar je hebt gelijk dat ik de header nog niet eens had gemist. Het is zo dat ik persoonlijk vind dat bij Nokia, en in mindere mate WM, qua innovatieve applicaties er vaak weinig te melden valt. Het is Android en iPhone qua applicaties wat de klok slaat tegenwoordig. En voor WM af en toe iets leuks op XDA Developers, maar mainstream buiten de grote SPB/SBSH-huizen om? Nada.

Het is tekenend dat elk zogezegd serieuze westerse site of onderzoek Nokia/symbian bijna compleet negeren.
Waarom is mij nog de vraag.


Ik denk dat je nu kip en ei aan het verwisselen bent, maar ook dit is mijn persoonlijke mening. Als je kijkt naar de grafieken van dit onderzoek, en ook wat ik om me heen zie, dan denk ik dat de gemiddelde Nokia-gebruiker wat minder fanatiek is dan de iPhone- of Android gebruiker. De Nokia-gebruiker gebruikt meer zijn smartphone om te bellen, en minder om te pielen. Kijk naar die verdeling in Afrika. Derhalve is deze markt voor ontwikkelaars wat minder interessant, en daardoor komen er minder cutting-edge applicaties uit, wat weer als gevolg heeft dat er minder Symbian-nieuwtjes komen.

Ik denk dat de gemiddelde Nokia-gebruiker, ondanks dat ze met zoveel zijn, zich veel minder roeren dan de iPhone- of Android-gebruiker, hoewel die met veel minder zijn.

Zelfde met capacitief scherm tov resistief scherm, waarbij de 2e per definitie een negatieve beoordeling krijgt.


Als je een stylus-interface hebt, hoort daar een resistief touchscreen bij. Als je een vinger touch-interface hebt, met grote knoppen/vlakken, dan werkt een capacitief scherm veel beter. Bijna per definitie.

Immers, resistieve schermen waren nooit gemaakt om met je vlakke duim/vinger bediend te worden, maar om de puntdruk van een styluspunt (of nagel) te voelen. Daarom reageren ze vaak niet zo lekker als een capacitief scherm als je toch het platte vlak van je vinger gebruikt. Een capacitief scherm kun je ook makkelijker 'aaien' voor het scrollen. Een resistief scherm pikt dat toch niet zo goed op.

Dus:

Resistief scherm: puntdruk, zoals styluspunt of nagel
Capacitief scherm: groot huidoppervlak, zoals het vlak van je duim of wijsvinger

Omdat iedereen en alles naar vingervriendelijke interfaces zonder stylus gaat, heb je daar veel meer aan met een capacitief scherm.

Trends & hypes zijn gerecreëerd en daar durft en mag men niet meer van afwijken ten voordele van een objectieve beoordeling.


Nee, ik denk dat de wat pielerende gebruikers doorgaans voorkeur hebben voor andere platformen, en dat Nokia vaker bediend wordt door een kollossaal aantal gebruikers die het ding gewoon willen gebruiken. Zoals hierboven geschreven is, 'gewoon om mee te bellen'.


jApi
Schrijft lekker mee 336 reacties
07-02-2010 16:50

Het is maar waar je begrenzing ligt . De verkoopcijfers zijn wereldwijde . Nokia's zie je steeds meer in gebieden als Latijnsamerica , Africa en Azie . In China doen ze innovaties als een onderwijsprogramma op je mobieltje , waardoor het mogelijk wordt , les te geven aan mensen , die het anders moeten ontberen . Zal net als bij ons ongetwijfeld propaganda bevatten .

Bovendien hebben ze nu ook nog gratis navigatie .

De iPhone bv zal niet gauw gekocht worden vanwege de prijs , omdat je hem niet als zaklamp kunt gebruiken en misschien ook nog wel omdat Steve de baas wil blijven over zijn (?) product .

Vr Gr jApi


renate1970
Schrijft lekker mee 859 reacties
07-02-2010 17:43

Ik heb eigenlijk altijd nokia of SE gehad af en toe uitstapjes naar Samsung en HTC maar toch weer terug bij Nokia en eerlijk gezegd ik weet ook niet waarom. Volgens mij wen je aan de structuur eigenlijk heb ik bij mijn nokia e71 en 5800 nagenoeg geen vastlopers wat ik met de HTC regelmatig had. Al weet ik natuurlijk niet wat mijn volgende toestel wordt hoor.


Red_book
Net begonnen 27 reacties
08-02-2010 00:14

de header was mij opgevallen omdat ik net op zoek was naar een nieuw toestel en ik hier moeilijk info vond over Symbian toestellen.
En toegegeven, dat stelde mij ten zeerste teleur van deze anders overigens goede site. Met de zoek functie kom je er wel natuurlijk.

Dat het een kip & ei verhaal is klopt ook wel voor een deel. Maar niet alle innovatieve dingen van Apple zijn daarom beter of gewenst voor iedereen. (naar mijn mening had Apple maar met de G3s mogen beginnen)
Neem nu het scherm om maar 1 punt te noemen, ik vind niets aan de iphone interface, dus ik zwaar op zoek naar een resistief scherm met exchange ondersteuning en liefst fysiek toetsenbordje in kleine vorm factor. een hele opgave.

Maar toegegeven het was vooral een teleurstelling in deze site en een anti hype gevoel, dat ik even opgeschreven heb.


Red_book
Net begonnen 27 reacties
08-02-2010 00:21

Oorspronkelijk geplaatst door haroldv

Ik wordt er namelijk al jaren gek ervan dat een laptop moet opstarten. Zelfs van slaapstand (sluimer bij vista) duurt dit nog te lang, als ik ff snel een klant wat (bijv. foto) wil laten zien.
Ik heb ook nooit gesnapt waarom een pda een hele dag aan kan (nokia dus) en een laptop een paar (2max) uur.


Ik heb voor het werk Win 7 getest, 35 seconden opstart tijd, dat vin ik niet mis. tot op een bepaalde dag mijn laptop niet meer vooruit te krijgen was, tergend traag, acht dat ik weer op Vista zat zonder ik het wist.
Toen zag ik het , ze hadden eindelijk 7 support voor SCCM & McAffee in orde gekregen en dat kreng had dus McA op mijn pc Ge?nstalleerd en geactiveerd , voordien had ik er zelf AVG opgezet om dat het de eerst was met 7 support.
Nu met AVG er van, gaat het gelukkig weer een stuk beter, maar toch.
Waarom een laptop maar 2a4 uur mee gaat ? Het is geen GSM h?, of je moet een driedubbele accu meezeulen.


dsb1
Nieuw Lid 3 reacties
08-02-2010 22:45

onderanderen naar de zwarte handel


haroldv
Is al aardig op weg 223 reacties
12-02-2010 18:26

Oorspronkelijk geplaatst door Red_book

Ik heb voor het werk Win 7 getest, 35 seconden opstart tijd, dat vin ik niet mis. tot op een bepaalde dag mijn laptop niet meer vooruit te krijgen was, tergend traag, acht dat ik weer op Vista zat zonder ik het wist.
Toen zag ik het , ze hadden eindelijk 7 support voor SCCM & McAffee in orde gekregen en dat kreng had dus McA op mijn pc Ge?nstalleerd en geactiveerd , voordien had ik er zelf AVG opgezet om dat het de eerst was met 7 support.
Nu met AVG er van, gaat het gelukkig weer een stuk beter, maar toch.
Waarom een laptop maar 2a4 uur mee gaat ? Het is geen GSM h?, of je moet een driedubbele accu meezeulen.


De accu van een laptop is ook 3x zo groot en je kan er niet eens me bellen.....zie daar mij 'frustratie'.
Windows 7 is niet veel sneller dan Vista, dus dat maakt niets uit.


hans.schreurs
Net begonnen 4 reacties
24-02-2010 13:39

Het gevaar van grafieken . . .
Als je goed kijkt naar wat er precies gemeten wordt in het rapport en de grafieken, dan zie je dat het hier eigenlijk gaat om het meten van het mobiele OS waarvandaan een 'request' komt voor een advertentie van AdMob om deze te tonen in mobiele webpagina's.
Het zegt dus niets over marktaandelen van toestellen, het zegt iets over het mobiele webgebruik.
Dan betekenen de grafieken dus zoiets als:
- het overgrote deel van mobiel websurfen in "welvarende"regio's gebeurt vanaf iPhones;
- het overgrote deel van (het kleine beetje..?) mobiel websurfen in "ontwikkelende" regio's gebeurt vanaf Nokia/Symbian toestellen

Dat op zich is niet wereldschokkend . ., toch?

Zou je kijken naar andere mobiele toepassingen bv. mobiele email*PIM, dan zouden het beeld er totaal anders uitzien:
- BlackBerry zou gigantisch pieken in Noord & Latijns Amerika
- Windows Mobile zou in Europa een veel groter aandeel laten zien
- Nokia zou in Europa een veel groter aandeel laten zien

Groet,
Hans Schreurs


Wouter
Pocketinfo Guru 7113 reacties
24-02-2010 15:00

Leuke discussie. Ik kan inmiddels melden dat we bezig zijn met het maken van een symbian gedeelte net zoals dat er nu is voor Android, iPhone, Windows, etc. Het kan, i.v.m. de huidige drukte, nog wel even duren voordat het live staat maar het is dus wel in de maak. Dit geld ook voor e-readers overigens.Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Profiel aanmaken?