Logo
Venster sluiten
InSided MediaBlog


Wat is een Smartphone?

Wat is nu eigenlijk een Smartphone? Op ons forum blijkt dat voor veel mensen het verschil tussen een Pocket PC en een Smartphone niet altijd even duidelijk is. Bovendien wordt de verwarring helemaal compleet, wanneer bovendien Pocket PC\'s uitkomen die vervolgens Pocket PC Phone Edition genoemd worden. Leest u even met me mee?

Ik denk dat het het beste is wanneer we dit eens in chronologische volgorde voor u op een rijtje zetten, aangezien de diversiteit die nu ontstaan is tussen deze apparaten door zowel de technische- als de marktontwikkelingen van de laatste jaren is ontstaan.


In den beginne ...

In den beginne was er namelijk de US Robotics PalmPilot. (We slaan hierbij gemakshalve maar de Apple Newton over). Het mooie van dit apparaatje, en vanuit dit opzicht eigenlijk een beetje de stamvader van alles wat we heden ten dage op de markt aantreffen, was dat de gebruiker alle functionaliteit van een goede filofax + een hele hoop meer in een klein handzaam elektronisch doosje bij zich kon hebben.

Tot zover de oorsprong. We slaan nu een hele tijd over, tot het moment dat de Palm zover ontwikkeld was dat fabrikanten en gebruikers gingen kijken naar een mogelijkheid om niet alleen contacten en agendagegevens op te slaan, maar ook e-mail binnen te halen. De GSM add-on was geboren. Parallel aan deze ontwikkelingen was Microsoft ondertussen ook al begonnen aan de ontwikkeling van Handheld - en Palmsize PC's, maar eerlijk is eerlijk, met Windows CE 2.0 en de Philips Nino 300 was het eigenlijk nog nauwelijks een concurrent te noemen. Dat zou later komen. Enfin, om een lang verhaal kort te maken, de Electronic Organizer was niet alleen geboren, maar was inmiddels een volwaardige Personal Digital Assistant (PDA) geworden, en de Pocket PC kwam om de hoek kijken.


Telefonie en Data?

Nu even een zijsprongetje: Gedurende al deze jaren was de wereld ook qua telefonie steeds mobieler en steeds handzamer aan het worden. Mobiele telefoons werden steeds mooier, kleiner, konden meer, gingen langer mee op hun batterijen, en ook daar zagen we een ontwikkeling ontstaan waarbij naarstig gezocht werd naar nieuwe toepassingen voor het mobiele telefonie platform.

Met deze twee parallelle ontwikkelingen in de telefonie en de organizers kon het gebeuren dat de wensen van de gebruikers bij elkaar opgeteld leidden naar combinaties van functionaliteiten van beide platforms. De gebruiker wilde niet zijn leven of werk organiseren, maar bovendien ook bellen en gebeld worden, e-mail ophalen, surfen, en zo verder. Dit was het moment dat je eigenlijk twee typen gebruikers kon gaan onderscheiden: zij die voornamelijk georiënteerd waren op telefonie, en daarbij een beetje PDA functionaliteit wilden hebben, en zij die eigenlijk voornamelijk PDA functionaliteit nodig hadden, en daarbij (beperkte) telefonie mogelijkheden wilden hebben.


Maar hoe zit het nu daadwerkelijk?

Nu kunnen we beginnen met de daadwerkelijke uitleg van het verschil tussen al die apparaten. Formeel gezien heeft niet alleen Microsoft het patent op de term SmartPhone. Strikt genomen staat de term SmartPhone voor een apparaat dat de kenmerken van GSM en PDA combineert, maar waarbij het accent ligt op telefonie. De officiële term hiervoor is phone- of voice-centric. Het gaat hierbij zonder uitzondering om apparaten die de vorm en grootte hebben van een alledaagse GSM, maar die zich onderscheiden door het feit dat zij in de regel een iets groter scherm hebben ten opzichte van de traditionele GSM, waardoor met deze toestellen over het algemeen op een prima toereikende manier in alle basisfunctionaliteit van een electronische organizer kan worden voorzien. Het gaat hierbij dan meestal om de functionaliteiten Agenda, E-Mail, Adressenboek. Ook internet surfen kan er tegenwoordig prima mee, zij het dat het een klein scherm blijft, en bovendien alleen de websites die hier speciaal voor zijn ontworpen echt leesbaar zijn. Bovendien blijft de bediening van dit alles te allen tijde gebaseerd op het toetsenbord van een mobiele telefoon.


En de Pocket PC dan?

Vanuit de Pocket PC was het echter ook maar een kleine stap om deze uit te breiden met GSM/GPRS mogelijkheden, alleen is daar verder nooit echt veel gedaan op het gebied van verdergaande miniaturisering van de apparatuur. Je had de Pocket PC, je plakte er gewoon een antenne aan, en voila, je had de "Connected" PDA, ofwel Pocket PC Phone Edition. Prima geschikt om mee te bellen, maar het bleef wel de spreekwoordelijke stoeptegel die je aan je oor had. In dat opzicht is er dan ook nooit echt een naam gevonden voor apparaten die GSM en PDA combineren, maar waarbij het accent ligt op data (data-centric).


Concreet

Als we voorgaande nu samenvatten komen we eigenlijk tot het volgende onderscheid. Een SmartPhone is een GSM, die daarnaast agenda, contacten en e-mail mogelijkheden biedt, met daarnaast tegenwoordig ook veel ontspanning, spelletjes, wat surfen en wat overige zaken. Al deze functionaliteit is goed te gebruiken, en voldoet in heel veel gevallen prima in de meeste basisbehoeften van de gebruiker.

Een Pocket PC voldoet eigenlijk in dezelfde behoeften, maar op een veel hoger en uitgebreider niveau voor waar het de agenda, e-mail en overige functionaliteit betreft. Door het grotere scherm en de alternatieve bedieningsmethoden (stylus, touchscreen), is niet alleen de agenda functionaliteit al bijna vergelijkbaar met een volwaardige Personal Information Manager zoals Microsoft Outlook, maar biedt het apparaat ook tal van mogelijkheden op het gebiedt van tekstverwerking, spreadsheets, presentaties, project management, tijdsregistratie, remote beheer, database management, en ga zo maar verder. Een Pocket PC Phone Edition is daar eigenlijk alleen maar een specifieke variant van, waarbij men de Pocket PC uitgebreid heeft met voice en datamogelijkheden. De bekende en overduidelijke trade-off is het feit dat een dergelijk apparaat niet echt een GSM te noemen valt, hoever je hem ook miniaturiseert, want het wordt pas een echte GSM (en dus een SmartPhone) wanneer je hem zo klein maakt dat hij niet meer fatsoenlijk te gebruiken is voor alle bovenstaande functionaliteit.

Voorbeelden van Pocket PC's zijn uiteraard de overbekende HP iPaqs, Fujitsu Siemens Looxen, MiTAC enzovoort, voorbeelden van Pocket PC Phone Edition apparaten zijn de XDA, MDA, Jornada 928, Samsung i700 en vergelijkbare devices. Deze worden, ook door het feit dat deze voornamelijk Pocket PC Phone Edition apparaten zijn, ook meestal gewoon Pocket PC's genoemd.

Vanuit dit onderscheid tussen Pocket PC's en SmartPhones geredeneerd zijn niet alleen de Sony Ericssons P800 en P900, maar ook de Treo600 en Nokia Communicator typische Smartphones, met het accent op telefonie, maar (soms heel veel en goed doordachte) PDA functionaliteit. De Nokia Communicator is heel lang het voorbeeld geweest van de bijna perfecte convergentie van deze aspecten (PDA / GSM), maar inmiddels op een aantal fronten totaal achterhaald.Reacties


ISPE
Net begonnen 25 reacties
31-01-2004 14:51

Een smartphone is een pocket pc waarmee je kan bellen.


MajorQuick
Is al aardig op weg 196 reacties
31-01-2004 15:00

Of een telefoon met een PDA-functionaliteit...


Kai
Schrijft lekker mee 263 reacties
31-01-2004 17:43

Als je het verschil wilt inzien, vergelijk je allebei de apparaten in het echt. Tja, misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat is ook het enige dat je kunt doen om werkelijk het onderscheid te maken, vind ik.


Willem O
Schrijft lekker mee 302 reacties
31-01-2004 19:51

Ik heb het weleens zo gelezen:

Een smartphone is een GSM, dus primair een telefoon, met PDA mogelijkheden, maar dan niet zo uitgebreid. Op dit apparaat ligt het accent op het GSM, dus duidelijk op het telefonie gebeuren.

Een PDA is een PocketPC met eventueel telefonie/GPRS uitbreiding erop, maar hier ligt het accent duidelijk op het PDA gebeuren.


daffyduck
Is al aardig op weg 51 reacties
31-01-2004 20:03

iS EEN

Qtek 2020, XDA,MDA XDAII

Dit zijn Smarphone's


Pleun


Wouter
Pocketinfo Guru 7113 reacties
31-01-2004 22:03

En ook de P800 en P900 niet te vergeten of de Handspring Treo(s).


Dennis5
Is al aardig op weg 148 reacties
01-02-2004 12:42

Originally posted by daffyduck
iS EEN
Qtek 2020, XDA,MDA XDAII
Dit zijn Smarphone's
Pleun


Mijn mening hierover is als volgt:

Bovengenoemde devices vallen onder de noemer PPC Phone Edition, ze kunnen alles wat een Pocket PC kan en beschikken daarnaast standaard over de mogelijkheden van een gsm. Denk meer geschikt voor de (zakelijke) gebruikers die al een PPC hadden + daarbij een losse gsm en dit willen combineren in ??n device.

Smartphones zijn o.a. de SPV's, MPx200 en P900 en naar mijn mening in beperkte mate de Siemens SX1, Nokia6600, Neonode e.d. Op 't eerste gezicht gewone gsm's, maar uitgebreidt met zaken als internet, e-mail, camera en eenvoudig te koppelen aan PC voor uitwisseling van gegevens en toevoegen van software. Denk alleen minder geschikt voor de zakelijke gebruiker maar meer voor de hobbyisten. Zie het eigenlijk meer als speelgoed voor volwassenen


Marverick
VERBANNEN GEBRUIKER 160 reacties
20-04-2004 13:27

ff een volledige lijst:

Linux OS:

Motorola A760 (niet in NL verschenen)
Motorola E680

Palm OS:

Palmone Treo 600
Samsung i500

Symbian OS:

Motorola A1000
Motorola A920 (niet in NL verschenen)
Motorola A925 (niet in NL verschenen)

Nokia 3650 (niet meer verkrijgbaar)
Nokia 3660
Nokia 6600
Nokia 7610
Nokia 7650 (niet meer verkrijgbaar)
Nokia 7700
Nokia 9210 (niet meer verkrijgbaar)
Nokia 9210i
Nokia 9500
Nokia Ngage
Nokia Ngage QD

Panasonic X700

Samsung D700 (gecancelled)
Samsung D710

Sendo X (waarschijnlijk niet naar NL)

Siemens SX1

Sony Ericsson P800
Sony Ericsson P900
Sony Ericsson R380s (niet meer verkrijgbaar)

Windows OS:

Mitac 8390
Mitac 8860

Motorola A630
Motorola MPx
Motorola MPx 100
Motorola MPx 200
Motorola MPx 220

Neonode N1

O2 XDA (niet meer verkrijgbaar)

Orange SPV (niet meer verkrijgbaar)
Orange SPV e100 (niet meer verkrijgbaar)
Orange SPV e200
Orange SPV M1000

Qtek 1010 (niet meer verkrijgbaar)
Qtek 2020
Qtek 7070 (niet meer verkrijgbaar)
Qtek 8060
Qtek 8080

Sagem MY S-7

Samsung i250
Samsung i700

Siemens SX45 (niet meer verkrijgbaar)

Sierra Wireless Voq Professional Phone

T-Mobile MDA II

Dit was het wel zo'n beetje.

De mazzel,

MR


Amien
Schrijft lekker mee 624 reacties
20-04-2004 13:37geweldige lijst!

wist trouwens niet dat er ook smartphones waren met linux en palm os..Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Profiel aanmaken?