In dit deel van de review ga ik ook op zaken in, waar ik als nieuwe WP7 gebruiker van de HTC Radar mee te maken krijg. Voor Pocketinfo leden die al langer met een WP7 toestel werken, zal dit onderdeel misschien minder interessant zijn.

Zodra ik de HTC Radar met mijn Windows 7 PC heb verbonden, krijg ik een melding dat de installatie van de Zune software op mijn PC vereist is. Met deze software kunnen apps uit de WP7 markt (vanaf de PC) worden geïnstalleerd en media van of naar de Radar worden gekopieerd. De laatste stap die ik moet doen is het ingeven van mijn Windows Live ID bij zowel Zune als op de Radar en het toestel is klaar voor gebruik.

Wat mij als eerste opvalt is de snelheid waarmee de telefoon opstart. Snelheid blijft ook daarna een sleutelwoord bij gebruik van de telefoon. Het openen of sluiten van apps, het afspelen van (HD)-video en muziek, of het lezen van e-mail. Het toestel heeft daar totaal geen moeite mee. Daar ben ik positief verrast over, omdat de Radar volgens mij niet als een high-end toestel in de markt is gezet.

Dit is ook mijn eerste kennismaking met de Metro interface en eerlijk gezegd weet ik niet wat ik moet verwachten.  Maar na een half uurtje met het toestel gespeeld te hebben, blijkt dat die interface erg intuïtief werkt. Het bestaat uit een hoofdmenu met de bekende live tiles (in feite geanimeerde snelkoppelingen) en een submenu waar alle apps en instellingen te vinden zijn. Daar blader je doorheen door de menu’s naar boven of beneden te verplaatsen. Binnen een applicatie wordt dit aangevuld met de mogelijkheid om het scherm opzij te schuiven, waardoor je van menu of onderwerp wisselt. Verder is in een menu soms een subtiele stippellijn in de rechteronderhoek zichtbaar. Wanneer je daar met je vinger op drukt, worden extra instellingen zichtbaar.

Ook mijn vriendin heeft de Radar een aantal uur gebruikt. Zij is zeker geen gadgetfan en gebruikt haar telefoon vooral voor Facebook, internet, e-mail en spelletjes. Op mijn vraag wat zij opvallend aan het toestel vindt, geeft zij aan eveneens onder de indruk van de snelheid te zijn. Daarnaast vindt zij de helderheid en realistische kleuren van het scherm, en de scherpe foto’s die de camera maakt pluspunten. Van de metro interface is zij niet onder de indruk, met name omdat alle applicaties in een lange rij onder elkaar staan. Op dit punt geeft zij de voorkeur aan de Android homescreens, waarbij de snelkoppelingen en informatie over meerdere schermen verdeeld kunnen worden.

Contactpersonen importeren

Het importeren van mijn contactpersonen, e-mail en agenda uit de Google cloud verloopt probleemloos. Het is voldoende om bij de instellingen te kiezen voor het toevoegen van een account en vervolgens voor Google te kiezen. Na het invullen van mijn account en wachtwoord zie ik mijn contactpersonen in een paar tellen op het toestel verschijnen.

Ook het importeren van contactpersonen vanaf de sim-kaart verloopt probleemloos. Alleen moest ik even zoeken hoe ik dat moest doen. Dit onderdeel kan niet bij de algemene instellingen worden gevonden, maar is in een submenu van Contactpersonen verstopt.

Camera

De afgelopen jaren heb ik veel HTC toestellen gebruikt, maar ik ben nooit onder de indruk van de kwaliteit van de bijgeleverde camera’s geweest. Daarom was ik extra nieuwsgierig naar de prestaties van de 5-megapixel camera van de Radar. Het toestel is voorzien aan de zijkant van een knop voorzien waarmee foto’s of video-opnames kunnen worden gemaakt.  Met dezelfde knop kun je de camera snel starten, ook als het toestel standby staat.

De afgelopen week heb ik met de Radar enkele foto’s in het Legermuseum in Delft gemaakt, waar ik een afspraak had. De volgende dag waren wij op de kinderboerderij en heb ik de videocamera getest. De LED flitser van het toestel heb ik overigens op geen van de foto’s gebruikt.

Ondanks dat ik de camera niet uitgebreid getest heb, valt mij op dat er een kleine vertraging tussen het indrukken van de knop en het daadwerkelijk nemen van de foto zit. Dit maakt het lastig om een snel bewegende onderwerp scherp vast te leggen. In een gebouw maakt het toestel redelijk goede foto’s. Onder optimale omstandigheden maakt het toestel zelfs mooie foto’s, waarbij vooral de kleuren mooi uit komen. Die kleuren komen ook goed naar voren op films die met het toestel gemaakt zijn.

Ik heb de indruk dat HTC een inhaalslag heeft gemaakt en bij de Radar een camera van redelijk goede kwaliteit heeft geleverd. Voor de doorsnee gebruiker zal deze camera voldoen voor het maken van foto’s en films.

Apps

Bij de Radar worden een aantal applicaties als Office, Bing Maps, HTC Hub, notities en fotobewerkingsoftware van HTC meegeleverd. Met behulp van de Windows Phone markt kun je uiteraard andere apps op het toestel installeren.

Zelf installeer ik Facebook, Nu.nl en MijnTVgids. Bij het gebruik van deze programma’s, merk ik

hoe effectief de metro interface kan zijn. Bij bijv. Facebook kun je op eenvoudige wijze, snel tussen nieuws, foto’s of berichten wisselen. Bij de Facebook app op Android vind ik dat omslachtiger gaan, omdat het wisselen tussen categorieën uitsluitend via het hoofdmenu mogelijk is.

De Windows market valt mij eerlijk gezegd een beetje tegen. Het aanbod van (Nederlandse) apps is beperkt en voor het merendeel van de leuke of nuttige apps moet betaald worden. Ook mis ik een aantal apps die ik veel op mijn SGS gebruik. Voor een aantal apps die gratis (lees: met reclame) op Android aangeboden worden, zijn alleen in een betaalde versie in de WP markt beschikbaar.

Ik geef het direct toe. Als Androidgebruiker ben ik gewend geraakt aan een groot aanbod van gratis apps, al dan niet voorzien van reclame. Het is daarom geen eerlijke vergelijking die ik hier maak. Maar ik doe het bewust, omdat ik denk dat een groot deel van de potentiële WP7 gebruikers op dit moment over een Android toestel beschikt. Ik vraag mij af of die mensen ooit naar Windows Phone zullen overstappen, wanneer WP varianten van de apps die zij nu gebruiken, ontbreken of (opnieuw) aangeschaft moeten worden.

Een kanttekening die ik daarbij wil maken, is dat ik het vreemd vind dat applicaties opnieuw gekocht moeten worden als je als consument een ander toestel en besturingssysteem aanschaft. Als ik een licentie voor een app afneem, dan verwacht ik die app ook op een ander besturingssysteem te kunnen gebruiken, zonder daar opnieuw te hoeven betalen. De prijzen van apps liggen in de regel niet zo hoog en vormen geen belemmering om de app opnieuw aan te schaffen. Maar het gaat mij om het principe dat ik niet meerdere keren wil betalen voor dezelfde functionaliteit, omdat ik toevallig een ander besturingssysteem gebruik. Ik betaal toch ook niet extra voor het afnemen van een dienst via internet als ik de site de ene keer met Firefox en de andere keer met Opera, Chrome of Internet Explorer benader?

Film en muziek

Zoals eerder gezegd kunnen films, muziek en foto’s uitsluitend via Zune van en naar de smartphone gekopieerd worden. Ik hoop dat Microsoft de Zune software in de toekomst zal verbeteren, want er gebruikersvriendelijk vind ik het niet.

Op Windows 7 ziet Zune alle media automatisch, mits het in de bibliotheek staat. Mijn muziek staat echter op een NAS. Om muziek en films op het toestel te plaatsen moest ik de bestanden eerst naar de bibliotheek op mijn PC kopiëren. Vervolgens moest ik Zune opnieuw starten, omdat de software niet zag dat er nieuwe bestanden in de bibliotheek stonden. En pas daarna lukte het om de muziek en films op het toestel te plaatsen. Dit moet toch veel makkelijker kunnen, Microsoft!

Het toestel speelt m4a, m4b, mp3 en wma audiobestanden en 3gp, 3g2, mp4, mbr of wmv videobestanden af. Video-opnames kunnen alleen in mp4 formaat worden gemaakt. Voor het afspelen van zowel muziek als films is een mediaspeler aanwezig, die vrij standaard is uitgevoerd. De geluidskwaliteit vind ik ruim voldoende.

Ebooks

De Galaxy S was het eerste toestel waarop ik veel ebooks en documenten op lees. Uiteraard wilde ik deze functionaliteit ook op de Radar testen. En dan blijkt het kopiëren van ebooks naar de telefoon

lastiger dan ik had verwacht. Zelfs met Mango is het niet mogelijk om zelf Office documenten of Ebooks (bijv. in EPUB-formaat) op het toestel te plaatsen. Die functionaliteit ontbreekt helaas in Zune. Via Google heb ik twee methoden gevonden om Office documenten en ebooks op het toestel te plaatsen. Ik vind dit erg omslachtig en hoop dat Microsoft snel met een oplossing komt, waarmee bestanden eenvoudiger van of naar het toestel te kopiëren zijn.

1. Een e-mail naar jezelf sturen met de bestanden als bijlage, met de beperking dat de meeste mailservers maximaal 10MB aan bijlagen toestaan. Waardoor het lastig kan zijn om meerdere of grote documenten op het toestel te plaatsen.

2. Kopieren vanaf Dropbox naar de telefoon in een Ebook reader als Freda. Meerdere ebook readers beschikken over de mogelijkheid om bestanden vanaf Dropbox naar de telefoon te kopieren. Een Dropbox account is in dit geval vereist.

Voor Windows Phone zijn verschillende readers beschikbaar. De door mij gebruikte app Freda maakt het mogelijk om gratis ebooks uit verschillende bronnen te downloaden. Dit zijn in de regel klassiekers waarvan het auteursrecht verlopen is en daardoor gratis aangeboden kunnen worden. Die boeken kun je gebruiken om zelf te ervaren of het lezen van een ebook iets voor jou is.

Internet Explorer 9

Ten opzichte van de Internet Explorer versies die ik van Windows Mobile ken, is IE9 een aangename verrassing. Zonder al te diep in te willen gaan op de technische verbeteringen (o.a. ondersteuning voor HTML5 en hardwareacceleratie), valt mij op dat websites vlot geopend worden.

Inzoomen op delen van een pagina verloopt over het algemeen probleemloos en teksten worden aangepast aan het formaat van het scherm. Verder biedt IE9 tabbladen en de mogelijkheid om websites als live tile in het hoofdmenu op te slaan. Een andere wijziging is dat de adresbalk onderin het scherm is geplaatst. Dit heeft als voordeel dat er meer ruimte overblijft voor het tonen van een site, maar dit is iets waar ik erg aan moet wennen.

Tot slot: Flash ontbreekt in IE9 en het is onduidelijk of deze functionaliteit in de toekomst op Windows Phone beschikbaar gaat komen. Over flash zullen de meningen verdeeld zijn, maar ik vind het een toegevoegde waarde hebben omdat het mij in staat stelt om bepaalde sites op mijn telefoon te bezoeken.

Conclusies

Zou ik de HTC Radar aan willen schaffen en het dagelijks willen gebruiken? Ik ben er eerlijk gezegd nog niet uit.

Ja, ik zou het toestel gebruiken omdat het snel is, een mooi helder scherm heeft en ik het fijn begin te vinden om met de metro interface te werken. Ook het lezen of schrijven van e-mail, het gebruik van sociale media en het afspelen van muziek en films gaat prima.

Nee, omdat ik het softwareaanbod in de WP markt nog te karig vind. Ook ervaar ik weerstand om te moeten betalen voor software die (door reclame) gratis op Android beschikbaar is. Daarnaast vind ik het aanbod van navigatiesoftware nog onvoldoende en te duur. Aangezien ik regelmatig op de weg zit en een los navigatieapparaat niet wil aanschaffen, is dit voor mij een zware eis. Ook vind ik de Zune software vreselijk onhandig en begrijp ik niet waarom Microsoft het niet toestaat om bestandsuitwisseling met de verkenner toe te staan.

Voor mensen die niet de prijs van een high-end toestel als de HTC Titan willen betalen, maar wel in een vlotte en goed uitgeruste telefoon geïnteresseerd zijn, zou de HTC Radar een mooi apparaat kunnen zijn. Momenteel liggen de losse verkoopprijzen tussen de 300 en 400 euro.

Hieronder kun je nog extra informatie over de Radar, WP7 en Zune vinden.

Demonstratiefilm HTC Radar

Informatie voor nieuwe WP7 gebruikers

Zune software downloaden

Een Live ID aanmaken