De Android gebruiker is gemiddeld eerlijker dan de iPhone gebruiker. Dat blijkt uit een Engels universitair onderzoek naar smartphone besturingssystemen en de persoonlijke voorkeuren en gevoelens van de eigenaren.

Onderzoekers van de universiteiten in Lincoln en Lancaster te Engeland hebben ruim 500 smartphone gebruikers ondervraagd. Van 2015 tot en met 2016 hebben twee onderzoekers van beide universiteiten smartphone gebruikers gevraagd naar hun smartphone besturingssysteem en vervolgens hun persoonlijke gevoelens. De resultaten van het onderzoek werden vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift CyberPsychology, Behaviour and Social Networking.

Onderzoek naar voorkeuren Android & iOS gebruiker

Ruim 90% van alle smartphones in de wereld draait op Android of iOS. Beide besturingssystemen bezitten zeer vergelijkbare functionaliteiten. Verkopers en marketing campagnes suggereren echter dat er belangrijke individuele verschillen bestaan. Verschillen tussen het gebruik van Android toestellen, zoals de Huawei P9 en Samsung Galaxy S7, of iPhones. Twee onderzoekers uit Engeland wilden dat eens onderzoeken.

Dr. David Ellis van de Lancaster Universiteit is één van de onderzoekers. Hij meent dat hun studie aantoont dat onze individuele keuze voor een smartphone besturingssysteem gebruikt kan worden. Het besturingssysteem is volgens zijn onderzoek een nuttige aanwijzing voor het voorspellen van iemands persoonlijk en individuele kenmerken. In andere woorden; als iemand een iPhone 7 gebruikt, dan is de kans groot dat dat iets zegt over diegene.

Zijn co-lead, Heather Shaw van de Universiteit van Lincoln, vertelt dat smartphones steeds meer een mini digitale versie van de gebruiker worden. Veel mensen vinden het ook echt niet tof als iemand anders probeert hun smartphone te gebruiken. Het apparaat kan namelijk bijzonder veel van ons onthullen.

Wat zegt je telefoon over jou?

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat iPhone gebruikers gemiddeld jonger zijn. Er is twee keer meer kans dat de gebruiker een vrouw is en dat de gebruiker de telefoon als een statussymbool ziet. Gebruikers van iOS zijn daarnaast meer extrovert.

Android gebruikers zijn vaker mannelijk en ouder. Ze zijn eerlijker en zullen minder snel de regels breken voor eigen gewin. Daarnaast zijn Android gebruikers gemiddeld minder geïnteresseerd in rijkdom en status.

Statistisch model voorspelt welke smartphone je hebt

In een interview met CNet.com vertellen de onderzoekers dat ze een aantal verwachtingen hadden van het onderzoek. Ze dachten bijvoorbeeld dat iPhone gebruikers jonger en meer extravert zouden zijn. Ook dachten ze dat er voor iPhone gebruikers een grotere kans bestaat dat ze hun telefoon als een status symbool zien. Beide verwachtingen kwamen uit en het bleek zelfs, dat de iPhone gebruiker zichzelf ziet als minder eerlijk.

Terwijl de onderzoekers bezig waren met hun onderzoek, werden ze erg goed in het voorspellen van iemands smartphone. Ellis vertelt CNet dat ze een statistisch model hebben gemaakt, dat in 70% van alle gevallen voorspelt of iemand een Android smartphone of iPhone in zijn zak heeft.

Kortom een zeer nuttig onderzoek voor de marketing afdelingen van menig Android fabrikant en natuurlijk Apple.

Onze beoordeling

Jasper van Wezel

Jasper van Wezel

Hi, ik ben Jasper van Wezel. Sinds 2016 schrijf ik voor Pocketinfo.nl. Als freelance redacteur schrijf ik over de allernieuwste ontwikkelingen op gebied van techniek, met de nadruk op smartphones. Bronnen verzamelen vind ik heerlijk en ik wil jou de nieuwste apparaten en gadgets tonen!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *