Gartner heeft het niet altijd goed maar met de opmars van Android zou dit wel eens kunnen kloppen. De voorspelling is dan ook dat Android in 2012 op een tweede plek zal komen te staan met achter zich iPhone, BlackBerry en Windows Mobile.

Nu is er nog werk aan de winkel en treffen we pas op 2% van de Smartphones het Android OS aan. Daarnaast moet Android het nu wat mij betreft ook nog hebben van de add-ons zoals HTC Sense en zijn er nog veel zaken die flink verbeterd of toegevoegd moeten worden. Gartner weet echter te voorspellen dat Schermafbeelding 2009-10-13 om 10.18.04die 2% zal gaan groeien tot 14% in 2012 en daarmee de iPhone, Windows Mobile en BlackBerry achter zich zal laten. De eerste plek blijft natuurlijk voor het Symbian OS want er zijn nog steeds heel veel Nokia toestellen voorzien van dit OS maar van een 50% aandeel zal dit wel gaan teruglopen naar 39%.

Dat men deze groei verwacht heeft te maken met de verschillende diensten die het Android OS zullen ondersteunen waaronder cloud computing functies en diverse toepassingen. Daarnaast spreek het open Android OS veel gebruikers aan en zien ook steeds meer fabrikanten mogelijkheden komen grote namen nu ook met meer Smartphones voorzien van Android op de markt. De verwachting is dat er meer dan 40 verschillende modellen zullen zijn en qua functionaliteit zal de nieuwe versie genaamd Donut (2e kwartaal 2010) zeker gaan bijdragen aan de populariteit.

De Cijfers voor 2012

Gartner Forecast Smartphone OS op basis van verkochte toestellen

  • Nummer 1: Symbian, 203 miljoen, 39% marktaandeel
  • Nummer 2: Android, 76 miljoen, 14,5% marktaandeel
  • Nummer 3: Apple iPhone, 71,5 miljoen, 13,7% martkaandeel
  • Nummer 4: Windows Mobile, 66,8 miljoen, 12,8% marktaandeel
  • Nummer 5: BlackBerry , 65,25 miljoen, 12,5% marktaandeel

Daarnaast is er in de markt nog ruimte voor diverse Linux devices waarvan er 28 miljoen verkocht zullen worden en dat is goed voor 5,4% van de markt. Ook Palm heeft een plekje op de lijst en webOS zal toch nog goed zijn voor 11 miljoen verkochte devices en daarmee krijgt Palm 2,1% van de markt.

Door de groei van Android zal de lijst zoals die er nu uitziet veranderen. Android gaat van een zesde naar een tweede plek en BlackBerry moet inleveren en zakt van een tweede naar vijfde plek. Apple en Windows Mobile zullen beide hun huidige positie gaan behouden.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *