Top 3 populairste Android telefoons

Android telefoons, hier moet je op letten

Ben je je aan het verdiepen inde besturingssystemen van mobiele telefoons? Het bekendste besturingssysteem daarvoor is Android. Android is by far het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphone ter wereld. Dat ga je dus echt heel veel tegenkomen bij het zoeken naar een nieuwe mobiele telefoon. Hier vertellen we je er meer over.

Android is van Google

Google maakt ook mobiele telefoons. Dit is nooit een heel groot succes geworden, ook al zijn de telefoons van goede kwaliteit. Google kennende willen ze alles zelf controleren, dus hebben ze ook zelf een besturingssysteem ontwikkeld. Dit is bekend geworden onder de naam Android. Android komt van het Griekse woord andros, dat betekent mens. Een android of in het Nederland androïde is ook het woord voor mensachtige.

Updates van Android 1

Net als bij iOS het besturingssysteem van Apple, komen er regelmatig updates uit van Android. We zitten nu op Android 12. Android 12 biedt volgens de makers betere dynamische kleuren en betere reacties op aanraking van het scherm. Allerlei instellingen zijn ook persoonlijker te maken. Mensen waar je veel contact mee hebt, staan als het ware live op je basisscherm, direct bereikbaar dus.

Let bij het keien van je smartphone op de versie van Android. Je ziet nu ook nog heel. Veel modellen met Android 11. Per merk en telefoon verschilt het updatebeleid.

Hoe vaak en hoe lang kun je nog updates installeren op je toestel? Dit moet je wel even checken bij de aankoop. Hetzelfde geldt voor de beveiligings-updates (ook wel beveiligings-patches genoemd), zie ook verderop.

Android en Privacy

Ook de privacy is verbeterd; je hebt meer controle over wie je data kan zien en wanneer. Je ziet ook wanneer een app je microfoon of camera gebruikt. Je kunt dit helemaal zelf beheren in instellen. Ook je locatie kun je per app privé houden. Met het privacy dashboard heb je volledig overzicht over wat apps de afgelopen 24 uur hebben gedaan qua microfoon, camera en locatie.

Verder is er de Private Computer Core. Dit staat los van de rest van het besturingssysteem en je apps. Alle informatie die je hierin bewaard kan alleen met uitdrukkelijke toestemming van jou gedeeld worden met Google of andere app sof services. Voor de nerds, de programmering (de computercode) hiervan is open source en is dus inspecteerbaar door programmeurs van over de hele wereld.

Updates van Android 2

Vergeleken met het iOS van Apple heeft Android veel kritiek gekregen. Dan gaat het met name over de beveiliging. Er zijn flinke datalekken geweest bijvoorbeeld. Daarom moet je goed opletten dat je steeds de laatste updates hebt geïnstalleerd. Met name de beveiligings-patches zijn superbelangrijk. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen hier veel te weinig opletten.

Vergelijk alle Android telefoons met abonnement

Vragen over Android

Open het instellingenmenu. Dit doe je door van boven het scherm naar beneden te vegen en op het tandwieltje te drukken. Scroll naar beneden en druk op ‘Over de telefoon’. Je ziet nu welke Android-versie jouw telefoon heeft.

Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.

Ga naar de “Instellingen” op je smartphone. Ga daarna naar “Over deze telefoon”. Selecteer “Systeem updates”. En kies “Controleren op updates”. Als er een nieuwe versie van Android beschikbaar is, krijg je dat hier te zien en kan je deze direct downloaden en uit laten voeren.

Lukt het niet om je telefoon te updaten? Dan is de kans groot dat je opslagruimte vol zit, of dat het niet lukt omdat je telefoon niet in de oplader zit en niet voldoende is opgeladen.

De meest recente versie is 13. Heb je deze nog niet op je telefoon? Controleer dan of er een update klaar staat.