Gisteravond vond de keynote van Apple plaats en er waren weer hooggespannen verwachtingen. Naast een iCloud dienst en het nieuwe OS voor de Mac’s kondigde Apple ook iOS 5 aan.

De nieuwe opties zijn talrijk maar de belangrijkste nieuwe iOS 5 functies zijn:

 • Notification Center
 • iMessage
 • Newstand
 • Reminders
 • Twitter
 • Camera
 • Photos
 • Safari
 • PC Free
 • Wifi Sync
 • Airplay mirroring (iPad)
 • Multitasking gestures (iPad)

Dat is nog steeds een flinke lijst en Apple heeft het allemaal voor je op een rijtje gezet en de video brengt alles mooi in beeld (op de uiteraard bekende gelikte Apple manier met veel toelichting).

Notification Center

Alle berichten binnen iOS komen hierbij op 1 plek overzichtelijk bij elkaar. Of het nu tekst berichten, gemiste oproepen, agenda meldingen, applicatie berichten en meer. Nieuwe berichten worden kort bovenaan het scherm getoond en door te swipen kun je alle berichten zien. Ook worden berichten getoond op het lock screen en door hier te swipen ga je direct direct naar de desbetreffende applicatie.

Twitter

Geen app meer die je hoeft te downloaden want Twitter is in iOS 5 standaard aanwezig. Apple zorgt dat na het inloggen je direct vanuit apps zoals YouTube, Safari, Camera, Photo, etc. kunt Twitteren. Verder is Twitter ook geïntegreerd met je adresboek zodat je snel iemand een Tweet kunt sturen.

Newsstand

Je eigen boekenplan met alle magazines en kranten op 1 plek. Er komt ook een nieuwe sectie in de App Store die allerlei titels zal tonen en waar je de meest populaire kranten en magazines van over de hele wereld kunt vinden. Als je een abonnement neemt dan zullen nieuwe uitgaven verschijnen in Newsstand en worden automatisch bijgewerkt.

Safari

De browser die al prima werkt is nog verder verbeterd. Nieuw is de Safari Reader die zorgt dat het lezen van een webpagina makkelijk zal zijn. Alle overbodige zaken worden weggehaald en letters worden op het juiste formaat ingesteld. Ook kun je artikelen opslaan en ze later teruglezen en ze zijn op al je iOS devices makkelijk terug te vinden.

iMessage

Ook Apple stapt in de wereld van WhatsApp, BBM, etc. met een eigen messaging systeem. iOS 5 gebruikers kunnen met elkaar berichten, foto’s, video delen met andere gebruikers of groepen. Dit kan via Wifi of 3G en berichten worden automatisch ge-pushed naar al je devices zodat je overal met het gesprek verder kunt.

Reminders

Feitelijk een ToDo app waarmee je taken kunt managen. Je kunt een todo aanmaken en hieraan diverse zaken koppelen zoals tijd, prioriteit, einddatum, etc. Zo kun je ook makkelijk lijstjes maken zoals een boodschappenlijstje. Leuk extra is dat je een taak locatie gebaseerd kunt aanmaken dus als je op een specifieke locatie komt verschijnt ook de taak in kwestie.

Camera

Het gebruik van de camera is makkelijker gemaakt doordat je direct vanuit je lock screen nu toegang krijgt om een foto te maken door de volume-omhoog knop te gebruiken. Bij het gebruik van de camera zelf is een raster aanwezig om foto’s beter uit te lijnen en met 1x tappen kun je ook de focus en exposure aanpassen. Andere nieuwe mogelijkheden zijn het roteren, verbeteren van een foto door rode ogen te verwijderen en organiseren van je foto’s in albums.

PC Free

Als je nu een iOS toestel wil activeren heb je nog een computer nodig. Dat hoeft bij iOS 5 niet meer want activeren kan direct vanaf je toestel en ook updates kunnen over-the-air worden verstuurd. Alle content kun je verder middels Wifi-Sync overzetten naar iTunes.

En nog meer

Er is echter nog meer te ontdekken want ook mail, agenda en het gamecenter zijn onder handen genomen en voor de iPad gebruikers zijn er gestures mogelijk en Airplay biedt ondersteuning voor het tonen van je iPad scherm op een tweede scherm.

Wanneer?

Er is dus genoeg om naar uit te kijken en ontwikkelaars kunnen al aan de slag met iOS 5 beta software en de SDK. Gewone gebruikers moeten wachten op de gratis update voor hun iPhone 4, iPhone 3GS, iPad, iPad 2, iPod touch (4e generatie), iPod touch (3e generatie) tot de herfst.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *