Apple’s mobiele iOS heeft in de afgelopen zes maanden maar liefst 10% marktaandeel moeten inleveren in Nederland (en dat ondanks marktgang van de iPad). De grootste schuldige is toch wel Android, wat zichzelf vervijfvoudigd heeft zien worden, en dat ten koste van iOS.

De statistiekenverzamelaar Statcounter heeft dit becijferd aan de hand van het mobiele internetverkeer wat ze meten op basis van browsers en besturingssystemen.
Aan het begin van dit jaar had Apple met zijn iOS net geen 60% in handen van de mobiele OS markt, en dat is in mei nog doorgestegen naar iets meer dan 61%. Maar over de maand die we net achter rug hebben (november) moet Apple ineens genoegen nemen met net iets meer dan 51%. Dat is een behoorlijk schokkende afname van zo’n 10% sinds die maand mei.

Een van de belangrijkste veroorzakers hiervan is waarschijnlijk toch wel de onstuitbare opmars van Android. Google’s mobiele OS was namelijk in januari nog goed voor een zeer bescheiden 4% in Nederland, en dat is in november naar zo’n 23,25% gestegen: een vervijfvoudiging bijna!
Maar iOS is niet de enige die daar van te lijden heeft, ook Symbian heeft bijna de helft van zijn klanten mogen inleveren in Nederland: gezakt met stip van 21,79% naar 12,31%.

Het zijn roerige tijden in de arena van de mobiele besturingssytemen, en het blijkt wel dat de gevestigde namen Apple en Symbian goed op hun tellen moet gaan passen in 2011. Sowieso heeft Digitimes al voorspeld dat Android komend jaar de wereldwijde onbetwiste marktleider gaat worden, maar ook Microsoft wil graag een fikse punt van de taart met hun nieuwe Windows Phone 7.
Gelukkig is de taart een flinke, want er is op dit moment bijna niets zo booming als smartphones en bijbehorend mobiel internet. Let the battle continue!

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *