Smartphonefabrikanten Apple en Samsung nemen na het vierde kwartaal van 2014 samen de eerste plek in op de smartphonemarkt. De twee fabrikanten hebben in het laatste deel van vorig jaar namelijk even veel smartphones verkocht.

Apple en Samsung zijn beide goed voor een aandeel van 19,6 procent op de wereldwijde smartphonemarkt. Apple komt hiermee voor het eerst in drie jaar weer op de ,weliswaar gedeelde, eerste plaats te staan.

Smartphoneverkoop

De iPhonemaker heeft dan ook een goed jaar achter de rug. Het bedrijf maakte onlangs bekend een recordaantal van 74,5 miljoen telefoons te hebben verkocht in het vierde kwartaal. Samsung maakte bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers niet bekend hoeveel smartphones er verscheept zijn. Volgens onderzoeksbureau Strategy Analytics ligt dat aantal echter ook op 74,5 miljoen. Dat zou voor Samsung een daling van 11,5 miljoen smartphones betekenen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013.

Over heel 2014 gezien bleef het aantal smartphones uit de Samsung-fabrieken enigszins stabiel op 317,2 miljoen verkochte exemplaren. Concurrent Apple wist 192,7 miljoen iPhones te verkopen, maar liefst 40 miljoen stuks meer dan het jaar daarvoor.

Apple

En dat is goed nieuws voor Apple. Waar de tendens van de afgelopen jaren was dat Android de smartphonemarkt aan het veroveren was, lijkt het Amerikaanse bedrijf zich een beetje te revancheren. Smartphonemakers kiezen echter nog steeds vaker voor het besturingssysteem van Google. Door de groei van smartphoneverkopen in opkomende economieën als India en Brazilië weten de verkopers van goedkope toestellen goed in te spelen op de behoeftes van de bevolking. Toch heeft dit niet kunnen weerhouden dat iPhones – met het iOS van Apple – vorig jaar weer massaal als warme broodjes over de toonbank zijn gegaan. Met als gevolg dat Apple volgens cijfers van marktonderzoeker IDC voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2011 weer marktleider is – zij het gedeeld.

Jasper van Wezel

Jasper van Wezel

Hi, ik ben Jasper van Wezel. Sinds 2016 schrijf ik voor Pocketinfo.nl. Als freelance redacteur schrijf ik over de allernieuwste ontwikkelingen op gebied van techniek, met de nadruk op smartphones. Bronnen verzamelen vind ik heerlijk en ik wil jou de nieuwste apparaten en gadgets tonen!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *