Het klinkt wellicht als de nieuwe bedrijfstelefoon van IS-strijders in Irak, maar Blackberry heeft hele andere doeleinden. De zogenaamde ‘zelfvernietigingstelefoon’ zou de privacy moeten versterken, zo stelt de Canadese smartphonebouwer in een interview met Reuters.

Blackberry werkt samen met vliegtuigbouwer Boeing aan de ontwikkeling van een toestel met zelfvernietiging. Volgens Reuters zou het gaan om een Android-telefoon.

Boeing Black

Het toestel heeft de toepasselijke naam ‘Boeing Black’ meegekregen. Deze Blackberry-smartphone heeft een hoge mate van versleuteling. Daarmee is het vooral een interessant toestel voor overheidsinstellingen en bedrijven waarbij interne communicatie strikt geheim moet blijven.

Volledige privacy lijkt een onhaalbaar ideaal, maar de smartphonefabrikant lijkt er met de Boeing Black tegenaan te schuren. Alle telefoongesprekken die met de Black worden gevoerd, zijn voorzien van end-toe-end-encryptie. Daarbij kunnen gesprekken uitsluitend worden beluisterd door de zender en de ontvanger. Hierbij moet elke keer een andere willekeurige codesleutel worden gebruikt.

Blackbarry gebruikt zijn BES 12-platform voor optimale versleuteling van zakelijke communicatie. “Dat is direct alles wat ik van ze bekend mag maken”, zei Blackberry-ceo John Chen over de samenwerking met Boeing.

Zelfvernietiging

De versleuteling van gegevens is echter niet het enige wat Blackberry en Boeing te bieden hebben. In geval van misbruik kan de Boeing Black namelijk totaal worden gewist, een soort zelfvernietigingsfunctie. Ook kan het toestel met verschillende biometrische sensoren worden uitgerust en worden gebruikt als satelliettelefoon.

Jasper van Wezel

Jasper van Wezel

Hi, ik ben Jasper van Wezel. Sinds 2016 schrijf ik voor Pocketinfo.nl. Als freelance redacteur schrijf ik over de allernieuwste ontwikkelingen op gebied van techniek, met de nadruk op smartphones. Bronnen verzamelen vind ik heerlijk en ik wil jou de nieuwste apparaten en gadgets tonen!