BlackBerry, het vormalige Research in Motion, heeft vorige week hun nieuwe BlackBerryOS 10 besturingssysteem uit de doeken gedaan. Bij BlackBerry verwacht men dat dit besturingssysteem de oude gloriedagen van het bedrijf op de zakelijke markt terug moet halen. Maar er klinken ook geluiden dat Windows Phone, dankzij de integratie met Windows en Office, hier veel beter voor is gepositioneerd. Een kleine analyse van de twee kampen.

Wat in het voordeel spreekt voor BlackBerry

  • Eigen hardware ontwerp in huis – laten we zeggen, het Apple model, waarbij hardware en software exact op elkaar afgestemd zijn, zonder te hoeven bakkeleien met allerhande fabrikanten die weer andere wensen hebben
  • Lock-in van klanten door de bestaande BES/BIS infrastructuur – het hele communicatiesysteem van BlackBerry, zowel voor consumenten bij providers als zakelijke gebruikers bij bedrijven, werkt via een gesloten systeem voor alleen BlackBerry-toestellen. Bedrijven die dit al uitgerold hebben, zullen niet zo snel overstappen naar een andere mogelijkheid

Wat in het voordeel spreekt voor Microsoft en Windows Phone

  • Veel diepere oorlogskas dan BlackBerry – Waar Microsoft in Windows, Office en andere zakelijke toepassingen een vrijwel oneindige stroom aan geld binnen krijgt in het bedrijf, die het in kan zetten in de (momenteel nog verliesgevende) Windows Phone-ontwikkelingen, moet BlackBerry roeien met de riemen die het heeft. En gezien het feit dat het marktaandeel van BlackBerry al jaren terugloopt, wordt het steeds moeilijker om zichzelf staande te houden. Microsoft kan BlackBerry uit de markt gooien met talrijke investeringen.
  • Meer variatie in hardware door hardwarepartners – Waar BlackBerry misschien voordeel van in-house designers kan krijgen, heeft Microsoft grote giganten als HTC, Nokia en Samsung achter zich, die elk hun eigen unieke ontwerpen aan de man brengen. Meer ontwerpen betekent meer keuze, en een grotere mogelijkheid dat je klanten van een bepaald ontwerp zullen houden. Hoewel dit niet zaligmakend is, zoals Apple wel bewijst met de minimale lineup.

Zoals je ziet zijn er voor de meeste argumenten gelijk tegenargumenten te bedenken. BlackBerry mag dan in eigen huis alle hardware ontwerpen, wat doorgaans kortere lijnen betekent en een meer geïntegreerd geheel, maar dat betekent dat het bedrijf ook extreem beperkt is in het leveren van verschillende modellen. Dit gaat goed als je Apple heet, maar kan BlackBerry dit ook?

Uiteindelijk denk ik dat BlackBerry het niet gaat redden, en het bedrijf een paar jaar later na Palm ook om gaat vallen. Ze hebben simpelweg een te grote achterstand opgelopen, en omdat er concurrentie is van zowel Apple, Google als Microsoft, samen met een relatief kleine oorlogskas ten opzichte van deze bedrijven, zal het de Canadezen op lange termijn niet lukken om terug te komen.

Voor de liefhebbers kunnen we op korte termijn nog mooie dingen verwachten, denk ik: ook Palm bij z'n laatste stuiptrekking met de Palm Pre, Palm Veer en het innovatieve WebOS heeft nog mooie dingen laten zien die niemand voor mogelijk meer hield.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.