Onlangs ontving ik een nieuw soort houder voor de pocket pc voor het gebruik in de auto/vrachtauto. Doel van deze review is mijn bevindingen met jullie te delen.

Langzamerhand begint de Pocket PC vaste voet aan de grond te krijgen. De komst van de diverse soorten software en hardware zorgen ervoor dat de pocket pc een erkend apparaat is. Ooit bedoeld als persoonlijke assistent met kopietjes van afspraken, contacten en emails, zien we de Pocket PC uitgroeien als een beste vriend voor degenen die frequent onderweg zijn.

Met de komst van navigatie software zoals TomTom en Alturion, verplaatst het gebruik van de Pocket PC zich naar de (vracht)auto. Vanzelfsprekend speelt de bevestiging van de Pocket PC een belangrijke rol, althans in mijn geval.

Alweer enige tijd geleden heb ik een Brodit houder gekocht inclusief een 12Volts kabel met ingang voor een GPS muis. Datgene wat mij meteen opviel, was de magere afwerking wat uiteindelijk heeft geresulteerd in het niet monteren van de houder in mijn auto. Spreek ik nog niet over de nodige ‘vijl’ uurtjes om de houder passend te krijgen voor mijn iPAQ H5450. Dit is overigens een probleem geweest van de eerste serie Brodit houders voor de 5450, de huidige versie is aangepast en past nu zonder problemen.

Enigzins ontmoedigd omdat ik dus niet een passende Brodit houder had, ben ik het Internet gaan afzoeken naar andere houders dan die van Brodit. Het was geen gemakkelijke opgave. De een verkoopt een houders met zuignappen, de ander weer een universeel ding. Per toeval kwam ik op de site van een leverancier van een nieuw soort houder terecht. Afgelopen week heb ik een demo ontvangen. Mijn ervaring wil ik jullie niet onthouden.

Wat zit er in de doos

De inhoud van het doosje bestaat uit:

 • Houder inclusief kabel
 • Kogelgewricht (swivel)
 • Losse draad met zekering voor permanente bevestiging
 • Bevestigingsmateriaal
 • Installatie handleiding

Direct na het open van het doosje valt op dat de houder en kabels één onderdeel vormen en niet zoals bij Brodit, een losse houder en kabel. Ook de kwaliteit van de houder is een verademing. De kleur van de cradle is “dashboard grijs”.

De houder

De opzet van de houder heeft iets weg van de originele plastieke “cover” van de iPAQ. Het eerste wat ik deed, was mijn iPAQ proberen te plaatsen in de houder. Waar ik bij deze versie van de houder van
Brodit nog moest vijlen, volstond nu een simpele plaats-schijf-en-duw actie. Makkelijker kan haast niet. Alsof het produkt van HP zelf afkomstig is.

Het materiaal van de houder ziet er professioneel uit en misstaat niet in de (vracht)auto. De houder omsluit de iPAQ geheel. Geen lose ruimtes aan de achterkant en/of zijkant. Voor mij persoonlijk een belangrijke issue. Als autoliefhebber, rijd overigens in een nieuwe auto, wil ik geen prul op of tegen het dashboard hebben. Zeker niet voor een periode van ruim 2 jaar.

Voor de montage in de (vracht)auto kan men gebruik maken van meegeleverd bevestigingsmateriaal met kogelgewricht. Hierdoor is de houder draaibaar. De montage kan eventueel vergemakkelijkt worden door een autospecifieke SafetyClip (eveneens van CarComm) of ProClip.

Wel wil ik opmerken dat de door mij geteste houder alleen geschikt is voor een kale iPAQ. iPAQ’s uitgerust met een extra sleeve passen niet. Althans niet op dit moment. Misschien dat er een meerdere uitvoeringen op de markt komen maar daar is bij mij niets van bekend.

De bekabeling

De houder vormt tesamen met de kabel een geheel en bestaat niet zoals bij Brodit uit een losse houder en kabel. Voordeel of nadeel. Voor mij in ieder geval een voordeel daar de kabel niet is uitgevoerd met de dikke ‘knobbel’ wat het bijna onzichtbaar wegwerken van de kabel bemoeilijkt.

Wanneer je kabel volgt, kom je terecht op een drie-splitsing. Een kabel eindigt in een 12Volts aansluiting in de vorm van een connector voor de sigaretenaansteker, een andere kabel eindigt in een PS2 aansluiting voor de GPS muis, de ander in een seriele aansluiting. Eveneens voor de GPS muis. Voor de bezitters van een GPS Muis met RJ11 aansluiting is dit geen goed nieuws. Zij dienen, in geval van de aanschaf van deze houder, een converterkabeltje moeten kopen. De kabel is niet duur maar het zijn weer extra kosten. De leverancier van de houder heeft laten weten binnenkort ook met een GPS muis met PS2/RS-232 stekker op de markt te komen.

De concurrent

De naam Brodit is al paar keer gevallen. De reden hiervoor is dat ik Brodit als directe concurrent zie. Wanneer ik niet naar het materiaal of de acties rondom het plaatsen van mijn H5450 kijk, dan bieden beide houders dezelfde functionaliteit namelijk het plaatsen van de Pocket PC in de houder waarbij de koper niet bang hoeft te zijn dat de Pocket PC uit de houder springt.

De volgende afbeeldingen tonen de verschillen onderling.


Links CMPC-01 Mobile Cradle, rechts Brodit


iPAQ geheel passend in de CMPC-01 Mobile Cradle


iPAQ in de Brodit houder met vrije ruimte aan de achterkant

Plussen: (voor type CMPC-01)

 • Professionele uitstraling
 • Passend voor de H5450
 • Lange draad (ideaal voor het wegwerken)
 • Geen dikke “knobbel”
 • Draaibaar
 • SafetyClip

Verbeterpunten:

 • Geen RJ11 connector
 • Alleen voor kale Pocket PC
 • Prijs

Opmerking. Qua prijs is de CarComm houder te vergelijken met de Brodit houder plus kabel die men nog apart dient te bestellen.

Toekomst

Het laatste nieuws wat ik van de fabrikant heb vernomen is dat zij bezig zijn met de ontwikkeling van een externe versterker met radiomute voor de Siemens Loox. Het geluid kan zodoende via de voorspeaker lopen en het geluid van de radio wordt gedempt (mute). Daarnaasyt bekijkt de ANWB of de houder voor het ENgin.nl gebruikt gaan worden.

Getest is de cradle voor de iPAQ met originele iPAQ Connector voor de IPAQ 38/39/54 series. Speciaal ontworpen voor mobiel gebruik. Laad print is ingebouwd in de cradle. Met RS-232 en PS/2 aansluitingen voor data verkeer. Voor het aansluiten van de cradle aan bijvoorbeeld een GPS ontvanger. Inclusief Cig-plug voor de power
aansluiting.

 • CMPC-01 Mobile PDA Cradle voor de IPAQ 38/39/54 Series
 • CMPC-02 Mobile PDA Cradle voor de IPAQ 36/37 Series
 • CMPC-10 Mobile PDA Cradle voor de XDA / MDA / Q-Tek
 • CMPC-20 Mobile PDA Cradle voor de Fuijtsu-Siemens Loox 600

Gegevens

 • Getest model: cradle voor de iPAQ met originele iPAQ Connector voor de IPAQ 38/39/54 series
 • Prijs: adviesprijs +-
Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *