De nieuwe Casio E-200 ziet er veelbelovend uit. In dit review meer details over de nieuwste Casio met het PocketPC 2002 besturingssysteem.

Met de lancering van het PocketPC 2002 OS zijn er vele nieuwe modellen op de markt gepresenteerd waaronder de E-200. Casio heeft reeds een lange historie met betrekking tot het maken van PDA’s (sinds 1995) en deze keer is er een compleet nieuw model gemaakt.
De belangrijkste wijzigingen die later ook nog aan bod zullen komen zijn: ARM processor in plaats van de MIPS, HAST TFT scherm is vervangen door een reflective TFT scherm, twee uitbreidingssloten, bovendien is de laatste Casio lichter dan z’n voorgangers.

Om nu maar te beginnen eerst maar eens kijken wat er in de verpakking zit:

 • Casio Casiopeia E-200 PocketPC
 • CD-Rom met Outlook 2002
 • CD-Rom van Casio met software (o.a. backup CF, backup SD, demo’s van spellen, Microsoft Reader boeken, etc.)
 • Voedingsadapter
 • USB Cradle
 • Hoesje voor de E-200
 • Accu en losse backup batterij

Voordat ik de PocketPC echt kan gaan gebruiken zal ik hem eerst helemaal moeten opladen, na het plaatsen van de accu (950 mAh Lithium-ion) en de aparte ronde backup-batterij (CR2032). Het totaal opladen van de accu duurt ongeveer 4 uur, de eerste keer kan dit iets langer duren.

De meegeleverde voedingsadapter kan gebruikt worden om de E-200 direct op te laden. Je kan de adapter ook aansluiten op de cradle zodat het laden plaats vindt met de E-200 in de cradle. Nadat hij helemaal geladen is besluit ik maar eens op nader onderzoek uit te gaan en om een goede start te maken begin ik met een soft reset. Het resetten kan door de punt van de stylus te gebruiken. Na het verschijnen van een futuristisch achtergrondje kunnen we echt beginnen.

Uiterlijk

Het eerste dat me nu opvalt is het scherm, de E-125 had een 16-bit HAST TFT scherm en de E-200 heeft een reflective 16-bit TFT scherm. De iPAQ’s hadden allemaal al een reflective scherm maar dan wel maar met 4.096 kleuren. Het nieuwe scherm is even wennen, maar na een tijdje weet ik dit type scherm zeker te waarderen. Het mist de helderheid die de E-125 had, maar het scherm van de E-200 is nu ook buiten nog goed leesbaar, iets dat niet altijd het geval was bij de E-125. Het scherm wordt vanaf de zijkanten verlicht en is goed verdeeld. Het scherm is iets minder gevoelig bij het tappen in vergelijking met de E-125, in sommige gevallen is dit fijner aangezien je minder snel fouten maakt, maar soms moet gebeurt er niets omdat je te licht hebt aangetikt. Casio heeft net zoals Toshiba en HP gekozen voor een iets kleiner scherm namelijk 8,89 centimer diagonaal (de iPAQ heeft een diagonaal van 9,6 centimer), wat resulteert in een iets scherper beeld aangezien de pixels dichter bij elkaar staan.

Knoppen

Wat het uiterlijk betreft valt als eerste de voorkant op, om het scherm heen bevindt zich een soort metallic paars/grijs achtig kader wat de E-200 een mooie uitstraling geeft. Ook de zijkanten zijn voorzien van dit materiaal. De voorkant heeft vier knoppen met in het midden de navigatietoets met ingebouwde speaker (zie ook het plaatje met een overzicht van alle knoppen). De toetsen zijn voor het starten van het menu, de agenda, de contacten, en de voice-recorder, indien je dit wilt kun je andere functies aan deze knoppen toewijzen. De toetsen voelen stevig aan en bij het indrukken voel je een echte “klik”, dit werkt prettig.

Aan de zijkant is linksboven een aansluiting voor een koptelefoon met daaronder de aan/uit-knop en de reset-knop. De laatste is alleen te in te drukken met de punt van je stylus. Ook is er net als op de E-125 de action-knop, handig voor het scrollen in documenten of in de webbrowser. Ook kan deze knop gebruikt worden om functies te activeren in bijvoorbeeld het Start-menu. De navigatietoets heeft als extra functie ook het kunnen klikken in een schuine hoek (diagonaal) en kan gelijktijdig gebruikt worden met een van de vier andere knoppen: ideaal voor het spelen van spelletjes.

MMC/SD sleuf

De Casio heeft een MMC/SD sleuf wat verborgen zit achter een klepje. Dit klepje moet je openen door met de stylus een knop aan de achterzijde van de E-200 in te drukken. Linksonder is de aansluiting voor de voeding. Als we nu aan de onderzijde kijken dan valt ons de zeer brede aansluiting op: dit heeft te maken met de nieuwe cradle die gebruikt wordt met een USB host-functie. Aan de zijkant van deze cradle zit een USB-aansluiting waar bijvoorbeeld een digitale camera, printer of een toetsenbord kan worden aangesloten.

CF-kaartsleuf en infrarood

De bovenkant van de E-200 heeft een dummy-CF kaart die je kan verwijderen als je een Compact Flash Type II kaart wil plaatsen. Jammer is dat als zo’n kaart in de PocketPC gestoken wordt, deze niet afgedekt wordt. De stylus van de nieuwste Casio is in vergelijking met die van de E-125 een stuk dunner en eleganter, naar mijn mening is de stylus nu iets te licht. Ook treffen we aan de bovenkant de infrarood poort aan die door Casio eindelijk op de goede plek is gezet, bij de E-125 zat deze aan de zijkant wat erg onhandig was.

LED’s

Zowel aan de voorkant als aan de bovenkant zijn er ook een tweetal LED’s aanwezig, de linker LED geeft de oplaadstatus weer. Amber als hij aan het laden is en groen als de accu vol is, het andere LED geeft een rood signaal bij alarmelding maar ook als een applicatie aan het laden is vanaf een geheugenkaart. Dit is erg handig bij het openen van bijvoorbeeld grotere bestanden, je ziet namelijk dat er iets gebeurt op je PocketPC.

Backup-batterij

Wat we nu nog niet hebben bekeken is de achterkant, deze kent twee ruimtes waar de backup batterij en de accu in geplaatst moeten worden. Die backup-batterij vind ik een erg goede zet aangezien je hiermee bij het opraken van je accu niet meteen al je gegevens kwijtraakt. Deze backup-batterij zorgt ervoor dat de aanwezige data nog een aantal dagen bewaard blijven. De vernieuwde accu moet bij normaal gebruik ongeveer tien uur zijn werk kunnen doen, dit heb ik echter nog niet kunnen testen. Het laatste wat we kunnen zien aan de achterkant is een soort uitsparing, deze is ontworpen om bij plaatsing in de cradle de PocketPC als het ware vast te zetten, het is even wennen maar daarna zit de PocketPC ook echt goed op zijn plek. Casio heeft hieraan de mooie naam slot-and-tab locking system meegegeven.

In de praktijk

De volgende stap is wat verder te gaan kijken in hoe het gebruik van de E-200 aanvoelt. Het eerst dat natuurlijk opvalt is het mooie, nieuwe, op Windwos XP gelijkende, PocketPC 2002 OS. Je kunt de kleuren en achtergronden van het menu veranderen (themes). Gecombineerd met mijn favoriete programma Snoopsoft Dashboard kan ik zo de PocketPC een persoonlijk tintje geven. De E-200 is voorzien van 32Mb Flashable ROM en is hierdoor in de toekomst weer te upgraden of aan te passen. Het echte leuke is de 64MB RAM die aan boord is wat er voor zorgt dat in combinatie met de 206Mhz ARM processor alle programma’s snel en soepel opstarten en werken.

De nieuwe functionaliteiten zoals die in het PocketPC 2002 OS zitten zijn reeds uitgebreid beschreven op deze site.

Speaker

De ingebouwde speaker in de navigatieknop leek me in eerste instantie geen goede zet, maar ook al ben je aan het navigeren en dekt je duim de speaker af, het geluid lijkt er weinig hinder van de ondervinden. Ik was de E-125 gewend en bij het testen van het geluid op de E-200 viel me op dat het wel een stuk helderder klonk maar de diepe klanken zijn niet echt meer aanwezig. Maar muziek luisteren op de PocketPC doe je met een koptelefoon, en dan klinkt het perfect, met een prima bas.

Cradle

Het laatste waar ik nog even kort bij wil stil staan is de cradle, deze is een stuk beter vormgegeven dan bij de E-125 maar is niet zo mooi vormgegeven als die van de iPAQ. Erg fijn is de USB host, je kunt een USB-apparaat (bijvoorbeeld digitale camera, toetsenbord) aansluiten op de cradle: je ‘verliest’ geen USB-poort door het aansluiten van de cradle op je PC. Ik heb het aansluiten van randapparatuur nog niet getest.

Intern

De Casio Cassiopeia E-200 is voorzien van de Intel StrongARM SA-1110 processor 206 MHz. Aanwezige RAM geheugen is 64MB en het ROM is 32MB groot. Hiervan is 5.62MB gereserveerd voor belangrijke applicaties; deze blijven ook na een harde reset bewaard. Er zijn op deze wijze dus meerdere plaatsen om informatie op te slaan namelijk: Main Memory (RAM), Built-in Storage (een gedeelte van het ROM) en natuurlijk de uitbreidingssloten SD/MMC en CompactFlash type II. Tevens blijkt uit verschillende benchmark testen dat de Casio absoluut sneller is dan de concurrenten. Het openen van grote lijsten contactpersonen en het afbeelden van grafische zaken gaat sneller. Ook de aanwezige 64MB zorgt ervoor dat je meer dan genoeg ruimte hebt om programma’s te draaien en te installeren.

Sleeve

Naast de CF-kaart en SD/MMC-kaart aansluitmogelijkheden heeft Casio ook nagedacht over het slede-concept van Compaq. Er komt namelijk ook voor de E-200 een sleeve op de markt waarmee weer allerlei apparatuur kan worden aangesloten of er kan bijvoorbeeld GSM functionaliteit mee verkregen worden.

Had je al een Casio met accesoires, dan kan je de oude accessoires op de nieuwste Casio blijven gebruiken door een 20-Pin USB Host adapter te gebruiken.

Software

De Casio E-200 wordt geleverd met de volgende software:

 • Windows CE version 3.0
 • Microsoft Pocket PC 2002
 • Agenda
 • Contactpersonen
 • Taken
 • Voice Recorder
 • Notities
 • Pocket Word
 • Pocket Excel
 • Pocket Internet Explorer
 • Windows Media Player
 • Rekenmachine
 • Solitaire
 • Inbox
 • Microsoft Reader
 • MSN Messenger
 • Terminal Services Client

Daarnaast is er nog de nodige extra software op de CD aanwezig waarvan sommige software van het Internet moet worden gedownload:

 • Adobe Acrobat Reader
 • ActiveSky Media Player for Pocket PC
 • Audible Manager
 • Casio Menu
 • Card Backup Tool (Zowel CF als SD)
 • PVPlayer

Plussen

 • Mooi design, metallic
 • Licht (190 gram)
 • Zowel CF-slot als SD/MMC-slot aanwezig
 • Cradle die ook als USB Host gebruikt kan worden
 • Accu die vervangbaar is (of een extra accu die je kan klaarleggen)
 • 64MB RAM geheugen aanwezig
 • Helder goed leesbaar scherm met 64.000 kleuren
 • LED dat aangeeft of er gelezen wordt van de geheugenkaart
 • De E-200 is sneller dan de andere PocketPC’s (blijkt uit de benchmarks)

Minnen

 • Minder accessoires beschikbaar dan voor de iPAQ (bv Hoesjes, toetsenborden, etc.)
 • Na het plaatsen van een CF-kaart kan deze niet worden afgedekt met een klepje
 • Speaker heeft iets te weinig bas-geluid

Samengevat

De Casio E-200 is een volwaardige PocketPC. De uitbreidingssloten (MMC/SD en CF) en de USB Host functionaliteit maken deze E-200 erg flexibel. Je kan het SD geheugen gebuiken als extra geheugen en dan beschik je nog over allerlei Flash uitbreidingsopties zoals GPS, Wireless of een gewone CF-geheugen kaart, mocht dat nog niet genoeg zijn dan is er ook nog een keer een sleeve die op de markt komt met nog meer uitbreidingsmogelijkheden. De E-200 is mooi metallica vormgegeven en voelt degelijk aan. Verder beschikt hij over voldoende standaard geheugen en de aanwezige ARM processor zorgt voor de nodige rekenkracht.

Wil je meer weten over de E-200 dan kun je hier de nodige informatie terug vinden:

 • Specificaties
 • Accessoires
 • Aanwezige software

De E-200 is onder andere te koop bij de PDAshop voor EURO 809,00 (NLG 1782,80) incl. BTW.

Er is sprake geweest van een klein probleem met het afspelen van filmpjes middels PocketTV maar hiervoor is reeds een patch beschikbaar.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *