Een Israëlisch bedrijf is bezig met de ontwikkeling van een smartphonecamera die het in staat stelt om chemische samenstellingen van stoffen te analyseren. Het gaat hierbij om zogenoemde hyperspectrale foto’s. Door dit spectrale filter kunnen er chemische stoffen herkent worden doordat elke chemische stof zijn eigen golflengte van licht heeft. Deze golflengte is weer terug te brengen naar een stof.

Het nut

Volgens het Israëlische bedrijf Unispectral kan een dergelijke camera in veel opzichten gebruikt worden door zowel de gezondheidszorg, maar ook door de consument. In dit laatste geval kan het eens pijnlijk duidelijk worden waarom een dergelijke techniek gewenst is. De techniek zou het namelijk mogelijk moeten maken om vervuild water of, misschien nog erger, vervuilde babymelk. Als voorbeeld wordt hierbij de Chinese markt aangehaald waarbij de smartphone in staat zou moeten zijn om de hoge dosis melamine in de melk te herkennen. Ook in de gezondheidszorg kan de camera ingezet worden voor kwaliteitsdoeleinden. Volgens het bedrijf zijn ze momenteel in gesprek met verschillende smartphonemakers, autobedrijven en beveiligingsconcerns voor het implementeren van deze hyperspectrale camera.

Verder ontwikkeld

Naast de extra functionaliteit binnen deze camera heeft Unispectral ook de standaard cameramodule verfijnd, zonder hierbij te moeten inleveren op extra accuverbruik. De sensor van de smartphonecamera zou een betere lichtopbrengst geven, minder ‘verloren’ pixels en daarnaast zouden er video’s geschoten kunnen worden bij 1200 frames per seconde. Het is dan ook zeker niet verwonderlijk dat smartphonefabrikanten wel interesse hebben in deze techniek. Wanneer de eerste camera van Unispectral werkelijk gebruikt gaat worden is nog onbekend, maar het is wel een feit dat het in een ver gevorderd stadium zit.

Paul Herps

Paul Herps

Een groot liefhebber van smartphones en tablets! Ik probeer altijd de laatste technieken uit en schrijf graag over de laatste trends op het gebied van smartphones en tablets.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *