Waar de smartphonemarkt in China vorig jaar 19,7 procent groeide, wordt er dit jaar amper groei gerealiseerd. Dat voorspelt onderzoeksbureau IDC op basis van de verwachte verkoopaantallen van smartphones.

Groei Chinese smartphonemarkt

In 2014 groeide de Chinese smartphonemarkt met 20 procent. Er werden toen 420 miljoen smartphones verscheept.

Dit jaar zou de groei op slechts 1,2 procent uitkomen. Ondanks de beperkte groei zou China wel de grootste markt blijven. Daarentegen denkt IDC wel dat de smartphonemarkt van China langzaam ‘minder groot’ wordt, omdat er veel groei wordt verwacht in de  Indiase markt.

Toevallig vertelde Apple CEO Tim Cook afgelopen maandag dat de iPhone-verkopen in China in een stroomversnelling zijn geraakt. De laatste twee weken werden er nog nooit zoveel verkocht.

Wereldwijde smartphonemarkt

De wereldwijde smartphonemarkt heeft een ‘beperkte groei’, dankzij de mindere groei van de Chinese smartphonemarkt. Naar verwachting groeit de wereldwijde smartphonemarkt dit jaar met 10,4 procent.

Er zullen ruim 1,43 miljard smartphones verscheept worden. In 2019 zullen we zelfs spreken over 1,9 miljard verscheepte smartphones. Dan zal China nog 23,1 procent marktaandeel hebben.

En nog specifieker: we spreken dan voornamelijk over phablets. IDC verwacht namelijk dat 71 procent van al die verscheepte toestellen een phablet betreft. Een phablet heeft een scherm van 5 inch of groter.

cijfers idc

Mobiele besturingssystemen

Ook verwacht IDC dat het Google’s mobiele besturingssysteem Android de allergrootste blijft. Tot 2019 zal Android in ieder geval 80 procent marktaandeel behouden. En aangezien de meeste smartphonemarkt vooral in uiterst prijsgevoelige markten wordt verwacht, zal het toegankelijke Android niet makkelijk ingehaald worden.

In 2014 werden er 1,06 miljard Android-toestellen verscheept, in 2019 zal dit aantal naar verwachting op 1,54 miljard blijven liggen. Ook zullen er meer iPhones worden verkocht: waar er vorig jaar 192,7 miljoen verscheept werden, zal dat aantal in 2019 op 269,6 miljoen liggen. Het aantal Microsoft/Windows Phone zal daarbij niet spetterend veel groei doormaken.

Jasper van Wezel

Jasper van Wezel

Hi, ik ben Jasper van Wezel. Sinds 2016 schrijf ik voor Pocketinfo.nl. Als freelance redacteur schrijf ik over de allernieuwste ontwikkelingen op gebied van techniek, met de nadruk op smartphones. Bronnen verzamelen vind ik heerlijk en ik wil jou de nieuwste apparaten en gadgets tonen!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *