Zoals altijd is de volgende versie van een OS al te downloaden en te installeren voor het is uitgebracht. Nu mogen we de G1 ROM-bouwer Cyanogen gaan bedanken voor de nieuwste Android versie. Ik ben natuurlijk meteen aan de slag gegaan om het ook op mijn Gphone te proberen.

Wanneer de telefoon geback-upt is en de ROM is geïnstalleerd is het wachten tot hij is opgestart. Ik zat natuurlijk gespannen te wachten hoe mooi de android’s me in deze vernieuwde versie zouden begroeten, het was dan ook een hele teleurstelling om het standaard grijze lockscreen weer te zien verschijnen. Snel drukte ik het grijze geval dan ook weg om te zien wat er moois achter zou zitten. Niet geheel verrast kwam ik op een 5-schermen tellend homescreen met snelkoppelingen naar mijn applicaties en een paar widgets. Aangezien instellingen niet verloren gaan met updaten, staat alles ook nog op precies dezelfde plek als voorheen. Ook mijn applicaties zijn dankzij Apps2SD bewaard gebleven en hoef ik dus niet opnieuw te installeren.

Het scrollen door het homescreen gaat even snel als bij zijn voorganger en ook het openen van apps gaat naar mijn gevoel even vlot. Al snel kom ik tijdens het scrollen bij de standaard Google zoek widget. Deze ziet er anders uit en probeer dan ook meteen wat te zoeken. Het zoeken gaat precies hetzelfde als voorheen.

Dit alles heeft me niet echt kunnen imponeren en ik ga dan ook bij Instellingen kijken of ik wel echt versie 1.6 heb. Dit blijkt wel het geval te zijn (althans dat staat er toch echt).

versie

Bij de instellingen zie ik wel dat er wel een aantal “instellingen” bijgekomen zijn: Zoeken, Toegankelijkheid, Spraaksynthese.

opties optie doorzoekbare items spraak

Bij het zoeken kan ik instellen wat ik Android wil laten doorzoeken: Contacten, Browser, Toepassingen, Muziek. Bij optie toegankelijkheid is op dit moment niets instellen (iemand een idee wat dit zou kunnen zijn??). En het laatste nieuwtje is Spraaksynthese. Heel fanatiek klik op taal om Nederlands in te stellen, maar dat staat er helaas nog niet tussen. Er is alleen keuze uit: Engels (VS), Engels (VK) ( zal overigens wel UK moeten zijn), Frans, Duits, Italiaans, Spaans. Omdat ik net 2 weken in Italie ben geweest stel ik hem dan ook heel optimistisch in op italiaans. Natuurlijk wil ik nu luisteren naar een voorbeeld: een italiaans klinkend vrouwtje verteld me “Dit is ene voorbeeld van spraaksynthesi”. Het is echt op zijn Italiaans maar toch wel goed nederlands verstaanbaar. Ook bij de meeste andere talen is het gewoon als goed nederlands verstaanbaar. Alleen bij Frans is het niet te verstaan, maar dat is niet zo vreemd want die heb ik nooit kunnen verstaan.

Terug gekomen op het homescreen is het tijd om de nieuwe zoek functie uit te proberen. Je kunt een zoekactie starten door op het homescreeen gewoon te beginnen met type, het zoek symbool op je keyboard, of via de standaard zoek widget.

zoek contact zoek applicatie zoek muziek gevonden muziek

Het zoeken van contacten en applicaties gaat kwa snelheid best redelijk, maar na veel proberen ben ik er wel achter gekomen dat je wel heel precies moet zijn: bv. Als ik “sudoku” type krijg ik geen resultaten omdat het programma “opensudoku” heet.

Het zoeken en navigeren naar muziek duurt wat langer. Wanneer hetgeen wat je zoekt ingetypt is, word er eerst een lijst met weblinks aangemaakt. Dan moet je helemaal naar beneden scrollen en klik je “meer resultaten” aan. Vanaf dat moment begint hij pas met zoeken naar de muziek en dan kun je “Muziek” selecteren. Er word dan een nieuwe lijst geopend met als volgorde: Artiest, Album, Nummers. Je moet dus 3x klikken voor je eindelijk muziek hebt. In dit geval zou je sneller zijn als je via de muziek widget je muziek speler opent en dan je nummer selecteerd ( of eventueel zoekt). Ik begrijp ook niet waarom google bij meer resultaten staan, omdat alle resultaten erboven ook van google zijn ( wellicht API test ding?).

Tot slot is er nog een nieuwe widget. Hiermee kun je snel en gemakkelijk Wifi, Bluetooth, enz enz. uit- of aanzetten.

widget

Conclusie

Deze ROM is leuk om te zien wat er aan zit te komen, maar ook niet meer dan dat. Er zijn ook een aantal dingen die niet werken zoals: Youtube (High Quality), Camcorder en PDFViewer. De enige 2 grote update’s die in Android 1.6 zitten vallen me ook tegen. De een is (nog) niet nederlands en de ander is nutteloos en soms te traag om even iets op te zoeken. Voor in de toekomst is de Spraak API wel een hele verbetering. Onderhuids is er misschien wel veel veranderd, maar dat kunnen we natuurlijk niet zeker zeggen omdat Cyanogen (Steve) er ook aan heeft lopen knutselen. Hij zegt zelf ook dat dit waarschijnlijk niet de allerlaatste versie van 1.6 is, omdat de vernieuwde androidmarket er ook in zou komen. Zelf had ik meer verwacht van deze update omdat er toch al zolang aan gewerkt word.

Nu maar hopen dat 2.0 (Eclair) ons echt mooi dingen gaat geven (zoals een bluetooth API bijvoorbeeld, of een mooie grafische update).

Link naar XDA-forum

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.