Met de wat rustigere periode rond kerst komt ook weer eens de tijd van bezinning en goede voornemens. Voordat iedereen zich helemaal rond eet aan de oliebollen wil ik ieders aandacht eens vestigen op wangedrag wat velen van ons tentoonspreiden. Misschien eens wat voor de goede voornemens voor komend jaar. Een belangrijk voornemen is volgens mij het kiezen van het juiste kanaal.

Waar ik op doel is het misbruiken van communicatiekanalen en dan met name e-mail. E-mail is een fantastisch medium: het is sneller dan briefpost, kan veel meer data bevatten en is ook eenvoudig samen te stellen. In praktijk kun je al je communicatie er mee afhandelen. Helaas doen een hoop mensen dat ook.

Volgens mij is e-mail ook het meest misbruikte communicatiemiddel op de planeet. Ik heb het dan niet over die achterlijke troep die SPAM heet. Maar ik heb het over waarschijnlijk intelligente mensen die mij bewust mail sturen. In praktijk wordt e-mail gewoon misbruikt als vuilnisbak. Het is gemakkelijk iets op de mail te zetten. Het wordt echter gemakzuchtig als alles er gewoon alles opgedumpt wordt, ongeacht spoed etc.. Mensen worden zo onverschillig dat alles maar gewoon in de mail dumpen, ongeacht de haast, emotionele lading of ontvanger. Zoals ik het zie is het met name een gemak voor de afzender, niet voor de ontvanger.

Er wordt vooral niet nagedacht over timing. Men gaat er gemakshalve maar vanuit dat het direct gelezen wordt. Regelmatig vind ik ’s avonds in mijn mailbox een meeting request voor een meeting de volgende ochtend. Laatst kreeg ik er een van een collega op zondagavond voor een meeting op maandagochtend om 9:00. Technisch paste het wel in mijn agenda (dat kun je zien met Lotus Notes), maar of ik het (op tijd) zie om er op te handelen is iets totaal anders. Ik tref ook vaak van die mailtjes aan met “zou je dit kunnen doen voor morgen….”. Dit is echt over de schutting donderen van je problemen. Men gaat er maar gemakshalve vanuit dat je als ontvanger als een broedse kip op je mailbox zit om maar in de houdinig te springen als ik een mailtje krijg. Alsof je niets beter te doen hebt. Voor veel mensen komt het misschien als een verrassing, maar veel mensen houden er een leven op na. Ik hou me het recht voor dagen, soms weken, mijn mail niet te lezen. Gewoon omdat het zeer onpraktisch uitkomt om het continue te doen. Wees gelukkig als ik binnen een dag reageer.

En eigenlijk is die technische verwachting dat mail maar direct aankomt al volslagen krankzinnig. Mail is een asynchroon medium en de communicatie tussen zender en ontvanger vooral ontkoppeld. De natuur van het internet en dus mail is dat je geen enkele garantie hebt

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *