Het is mogelijk om DivX films op je Pocket PC af te spelen. Bij deze een makkelijk te volgen stappenplan geschreven om een DivX film gereed te maken voor je Pocket PC.

Wat heb je nodig?

Voor het bekijken en maken van DivX filmpjes voor je Pocket PC heb je in ieder geval het volgende nodig:

 • Virtualdub. Dit is een tool om de DivX films om te zetten naar het juiste formaat en is te downloaden op http://www.virtualdub.org.
 • DivX 4.02. Dit is een compressie codec voor het encoderen van de DivX filmpjes en is te downloaden op http://www.divx.com.
 • Radium Mp3 Codec. Dit is een compressie codec voor het encoderen van mp3 geluid en is te downloaden op http://www.riphelp.com/downloads/radium_codec.html.
 • DivxPlayerCe. Dit is de player die je gebruikt om de divx af te spelen op je PocketPC. Je kunt deze downloaden op http://www.projectmayo.com.

Misschien is het handig om even te vertellen dat ik een iPAQ heb en dus ook alleen op mijn iPAQ heb getest. Er zijn ook players beschikbaar voor andere merken PocketPC’s (HP, Casio, etc.).

Encoderen van DivX

Als je filmpjes in DivX formaat wil bekijken zal je ze vaak moeten encoderen naar een andere resolutie, bitrate en framerate. Als je een filmpje download is het vaak in een resolutie boven de 320×240 en heeft het filmpje een te hoge framerate. DivXPlayerCE is nog in ontwikkeling dus de maximale resolutie/framerate is 320×240@15 fps (frames per second) of 160×112@30 fps.

Zoals velen van julie mischien al weten gebruikt de iPAQ een scherm dat maximaal 4096 kleuren (12 bit) kan weergeven. Als je een filmpje bekijkt op de iPAQ, worden niet alle kleuren in een filmpje weergeven. Dit geeft een blokkerig effect (wat overig niet storend is). Je kan dit tegengaan door een sofware matige kleurenverdeler aan te zetten. Hierdoor lijkt het alsof hij een 16 bit scherm heeft. Dit gaat overigens wel ten koste van de performance van de speler. De casio heeft een 16 bit scherm en heeft dit probleem niet.

Stap 1

Start Virtualdub en kies voor File, Open Video File en kies de DivX file die je wil gebruiken.

Stap 2

Ga nu weer naar Video en kies Compression. Selecteer nu divx 4.02 uit het lijstje en klik dan op configure. Er verschijnt een nieuw dialoog venster.

Kies bij bitrate een waarde van ongeveer 250 kbit per sec.(dit is de kwaliteit die is te vergelijken met kbps bij mp3). Je kan ook een andere bitrate kiezen maar zorg ervoor dat deze tussen de 100 en 250 zit. Hoe meer kbps hoe groter het bestand word en hoe mooier. Klik op ok en nogmaals op ok.

Als je meer informatie wilt over de mogelijke instellingen van DivX verwijs ik je door naar http://www.divx.com.

Stap 3

Ga nu weer naar Video en kies voor Frame Rate.

Omdat DivxPlayerCE nog in ontwikkeling is, haal je 320×240 bij 25 fps zeker niet. Je zal de fps daarom moeten verminderen naar ongeveer 15 beeldjes per seconde.

Stap 4

Ga nu naar Video en kies Filters.

Klik Add en kies dan voor Resize uit het lijstje. Nu komt er een nieuwe dialoog waar de width 320 is en de height 240 is (dit kan overigens alles onder de 320 x 240 zijn als het maar deelbaar is door 16). Kies voor filter mode bilinear en klik op ok.

Stap 5

Ga nu naar Audio en kies dan voor Full processing mode (onderaan) en selecteer Conversion.

Selecteer dan 22050hz en kies voor precision 8 bit. Voor channels kies je mono.

Stap 6

Ga dan weer naar Audio en kies voor Compression.

Kies Mpeg Layer 3 uit het lijstje. Kies dan voor 32 k/bit en 22050hz mono. Klik dan op ok. Ga hierna naar het File menu en kies Save as avi.

Tot slot

Als je deze stappen goed hebt uitgevoerd zal de computer een tijd gaan rekenen om de DivX te maken. Als dit klaar is kan je de DivX kopieren naar je PocketPC. Zorg dat deze file in de “My Documents” map komt te staan. Als je de DivxPlayerCE opstart op je PocketPC, kies je voor File en daarna voor Load. Nu kan je de DivX selecteren uit de lijst.

Ik zal de opties in het File,Settings menu nog even uitleggen:

 • Audio = geluid aan of uit.
 • KeepAlive = het aanhouden van de PocketPC.
 • Clean Video = Dither functie van de compaq iPAQ voor betere kleuren weergave.
 • File Cache = Optimalisatie voor microdrive. Dan houd de accu het langer uit.
 • Show Slider = Dit is de doorspoel balk.
 • Play file at open = Lijkt me duidelijk.
 • Shuffle = Random functie voor de playlist.

DivXPlayerCE wordt niet alleen gebruikt voor het afspelen van DivX filmpjes maar ook voor MPG filmpjes en MP3’s. De speler is constant in ontwikkeling dus ik raad je dan ook aan om geregeld de site van http://www.projectmayo.com te bezoeken.

Nog vragen? Stel ze op ons forum.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *