Vandaag waren we te gast bij Sony Ericsson in de Falck Studio om daar een eerste indruk van de Sony Ericsson Xperia X10 te krijgen. Naast een korte presentatie hadden we ook tijd om het toestel alvast te proberen.

Schermafbeelding 2009-11-17 om 21.03.03De uitnodiging van Sony Ericsson om alvast te proeven aan de X10 was een aangename verassing. Dit omdat normaal gesproken de meeste fabrikanten pas hun product willen tonen als het al helemaal klaar is om de markt op te gaan. De X10 gaat echter pas Q1 2010 op markt komen naar verwachting ergens in februari dus een dergelijke pers meeting is redelijk vroeg.

Unieke features

Samen met een aantal andere journalisten kregen we een korte presentatie van Wouter Boender die als product manager gesproken heeft over de positionering van de X10 maar ook over de specificaties en mogelijkheden. Daarbij wil Sony Ericsson dit toestel dat in eerste instantie voorzien zal zijn van Android 1.6 een eigen look en feel geven (een upgrade naar Android 2.0 is mogelijk en staat ook op de planning) en dat willen ze bereiken met 3 zaken:

  • Timescape
  • Mediascape
  • Infinity

Timescape is de social media invulling van Sony Ericsson en met deze module kun je op mooie wijze met een soort transparante tegels al je communicatie beheren. Denk hierbij aan Twitter, Facebook, je contactpersonen, etc. Klik op je contactpersoon dan kun je van daaruit ook alle communicatie van die persoon snel vinden of dit nu email, sms of Twitter is. Dit doe je door op de Infinity knop te drukken en dan doet de X10 de rest.

Mediascape heeft focus op al je muziek, video’s, etc. en is dus het media gedeelte en een druk op de Infinity knop zorgt hier dat er bijvoorbeeld wordt gezocht naar meer van een bepaalde artiest in de PlayNow omgeving of op YouTube. Deze hele schil zal ook als SDK beschikbaar komen dus er kan door developers worden ontwikkeld en nieuwe toepassingen of koppelingen zijn dan mogelijk. Een druk op de Infinity knop zou zo bijvoorbeeld ook in Hyves informatie op kunnen zoeken

Hardware

De X10 is qua specificaties prima uitgerust en naast een 1Ghz processor en 8Gb geheugen (uitbreidbaar middels microSD) is er ook een 4″ scherm aanwezig dat er prima uitzag en ook redelijk goed te bedienen was. Redelijk goed, aangezien zoals aangegeven duidelijk te merken was dat aan het OS nog wat gesleuteld moest worden. De camera viel mij ook in positieve zin op omdat ik een foto in de relatieve donkere omgeving wilde maken en het toestel niet wilde flitsen. Foto mislukt dacht ik, het resultaat was echter verbazend goed voor deze 8.1 Megapixel camera. Ook is er gezichtsherkenning mogelijk (wel maximaal 5 personen dus niet vergeten je groepsfoto’s op te delen als je met meer personen bent). Verder is er een 3.5mm koptelefoon aansluiting aanwezig en microUSB om op te laden en te synchroniseren.

[mobilyzvideo=23153]X10-video.jpg[/mobilyzvideo]

Synchronisatie

Voor het synchroniseren levert Sony Ericsson Media Go als tool mee waarmee je content die je al bezit kunt overzetten (werk niet op de Mac). Mocht je overigens in de PlayNow omgeving bijvoorbeeld muziek kopen dan wordt deze in een speciaal formaat gedownload op je X10 (DRM). Daarnaast krijg je middels een email ook de optie dit bestand DRM vrij te downloaden en te gebruiken op je PC.

Overige zaken

De X10 kan gewoon gebruik maken van de Android market en dus is applicaties installeren zo gepiept. Wel viel me op dat er maximaal met 3 homepages kan worden gewerkt en zag ik zo snel geen eigen widgets zoals we die bijvoorbeeld zagen bij de HTC Sense omgeving. De X10 zal ook niet komen met een “all you can eat” muziek plan zoals bij T-Mobile middels PlayNow Plus. Qua exclusiviteit zijn er op dit moment geen afspraken met provider en zal de X10 dus via elke provider verkrijgbaar zijn in februari in de kleuren wit en zwart.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.