Ben je op zoek naar een aantal handige plugins voor het start scherm van je PocketPC, lees dan deze tip.

plaatje 1
plaatje 2
plaatje 3
plaatje 4
plaatje 5
plaatje 6
plaatje 7
plaatje 8
plaatje 9
plaatje 10
plaatje 11

Ik heb een tijd lang dashboard gebruikt op mijn PocketPC met het 2000 OS en ben daarna ook de PocketPC 2002 versie van Dashboard gaan gebruiken op mijn nieuwe PocketPC met het 2002 OS.

Na verloop van tijd merkte ik toch dat Dashboard van Snoopsoft mijn PocketPC vertraagde en vond ik het net iets te lang duren voordat informatie zichtbaar werd op het scherm. Ook wilde Dashboard er nog wel eens voor zorgen dat een soft reset noodzakelijk was.

Ik moest dus op zoek naar iets anders want de functionaliteit zoals Dashboard die kon bieden zit niet standaard op het PocketPC 2002 OS. Het Today scherm vind ik ook veel te mager en daar zou minimaal de volgende informatie op moeten kunnen staan:

 • Afspraken voor vandaag en morgen (met de opties om zelfs voor meerdere dagen afspraken weer te geven
 • Taken maar dan niet alleen aantallen maar ook een koppeling aan de datum waarop ze van toepassing zijn
 • Geheugenstatus (ROM en RAM)
 • Accu Status (in procenten)

Na wat zoeken heb ik dan toch gevonden wat ik zocht en wel in de volgende plugins voor het Today scherm. De plugins zijn een soort modules die je naar keuze kan activeren en instellen en die zichtbaar worden op het Today scherm.

Todaysinfo (plaatje 1 en 2)

Deze gratis software is ontwikkeld door Vincent Terraillon en kan worden gedownload op zijn website. Op de eerste afbeelding is te zien hoe dit op je Todayscherm zal gaan uitzien waarbij ik gebruik heb gemaakt van de opties om een andere “skin” te gebruiken.

Dit wil zeggen je op de site een aantal plaatjes kan downloaden die als je deze selecteert in de settings gebruikt worden om de grafische weergave te verzorgen. Ik vond deze het beste uitzien maar je bent dus vrij om dit zelf te kiezen.

Door te tappen op de desbetreffende icoontjes kom je direct terecht in het standaard geheugenscherm van het PocketPC OS met meer detail info, alleen het batterij icoontje heeft geen achterliggende doorverwijzing.

De functies op een rijtje:

 • Rechtsboven; batterij Status (grafische weergave en in procenten)
 • Rechtsbeneden; nog beschikbaarvan geheugen van de Compact Flash kaart, SD/MMC kaart of de Built-in Storage (zelf te kiezen)
 • Linksboven; nog beschikbaar werkgeheugen (program)
 • Linksbeneden; nog beschikbaar opslaggeheugen (storage)

Calendar+ (plaatje 3, 4 en 5)

In de standaard Today Calendar kun je alleen de afspraken voor vandaag zien. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een overzicht waarbij ik zowel de afspraken voor vandaag als voor morgen kan zien. Het gratis programma Calendar+ is een prima oplossing waarmee je tot 7 dagen zichtbaar kan maken op het Todayscherm en je ook de wijze van weergeven kan instellen. Ook is er de instelling Word Wrap waarmee je ervoor kan zorgen dat ook langere teksten goed zichtbaar zijn. Middels het tappen op een afspraak kom je terecht in de standaard agenda zodat je ook wijzigingen makkelijk kan doorvoeren. Wil je dit programma gebruiken surf dan naar deze website.

Quicktasks (plaatje 6 en 7)

ScaryBear software heeft meer programma’s beschikbaar die je als plugin kan gebruiken maar voor al hun software moet betaald worden. Ik heb in dit geval gekozen voor Quicktasks, dit is een plugin die ook weer de nodige instellingen kent en op je Today scherm een overzicht geeft van de taken die je op allerlei manieren kan rangschikken. Middels een dubbele tap kun je de titel van de taak wijzigen en middels het tap en hold principe kun je een taak verwijderen of de prioriteit anders instellen. Het tappen van de driehoekjes geeft de mogelijkheid om de taken voor vandaag, morgen, deze week etc. weer te geven of je kan een bepaalde categorie selecteren zodat alleen die taken zichtbaar zijn. Als laatste kun je ook alle taken verbergen zodat de overige informatie op je todayscherm weer alle ruimte krijgt.

De software is voor het PocketPC 2002 OS nog alleen in Beta versie te krijgen, de versie voor het oude PocketPC OS is normaal verkrijgbaar en kost 9,95 dollar en is hier te downloaden en te bestellen.

Taskplus (plaatje 8 en 9)

TaskPlus is ook plug-in voor het Today scherm en dit programma laat de taken zien zoals die in de Outlook PocketPC database staan. Feitelijk lijkt het programma hiermee sterk op Quicktasks van Scarybearsoftware maar is gratis.

Op elke regel wordt door Taskplus een taak weergegeven met de bijbehorende start datum, het onderwerp en de einddatum. Het programma geeft op het Today scherm geen afgeronde taken weer, laat detail informatie van een taak zien en middels het icoontje kan er een nieuwe taak worden aangemaakt.

Taskplus heeft de volgende instelmogelijkheden:

 • Weergeven van het maximaal aantal taken
 • Weergeven van een bepaalde categorie
 • Tekst grootte
 • Weergave volgorde (start datum, eind datum, onderwerp)

Uptime (plaatje 10 en 11)

Wouter heeft hier pas geleden een nieuwsbericht over geschreven en ik ben deze software direct gaan gebruiken om te testen hoe lang mijn Casio E-200 accu nu precies mee gaat. Je kan dit programma ook gebruiken als je geen behoefte hebt aan de extra functies in Todaysinfo en alleen een accu status wil zien en wil weten hoe lang je de accu hebt gebruikt. Middels een tap op het Todayscherm krijg je de settings te zien. Deze settings zijn: Reset timer, Autoreset on full charge, Autoreset on soft reset en je kan de plugin verwijderen. Deze software is wederom gratis en te downloaden op deze site.

Dit waren mijn favoriete plugins waarbij ik nog wil opmerken dat op de site van Vincent Terrailloune nog een aantal andere goede applicaties zijn te vinden waaronder Eurotoday waarmee je snel guldens of andere valuta kan omrekenen in EURO’s of vice versa. Aangezien ik het PocketPC 2002 OS gebruik zit daarin al standaard in de rekenmachine de functie om dit te doen vandaar dat ik deze plugin niet gebruik. De laatste handige applicatie is MagicSS die op dezelfde site te vinden is. Hiermee kan je namelijk een snapshot maken van je PocketPC scherm ik doe dit met PocketController en het resultaat van het maken van snapshots met PocketController is hiernaast te zien. Met MagicSS kun je feitelijk hetzelfde maar niet alle applicatie kun je op deze wijze vastleggen omdat je middels een toetscombinatie de snapshot maakt en sommige programma’s als ze geactiveerd zijn dit niet accepteren.

Heb je nog goede plugins die jij gebruikt dan hoor ik graag op het forum welke dit zijn en waarvoor je ze gebruikt.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *