De Google Android 1.6 SDK is nu beschikbaar. Deze versie, die ook wel Donut wordt genoemd, biedt een scala aan extra mogelijkheden voor ontwikkelaars en gebruiker. In de video zie je alle nieuwe mogelijkheden van versie 1.6.

google-android-16-sdkGoed nieuws voor ontwikkelaars en gebruikers: de SDK van Google Android 1.6, ook wel Donut genaamd, is nu beschikbaar voor Android applicatie ontwikkelaars!

In deze versie zitten een aantal mooie nieuwe mogelijkheden zoals gestures, text-to-speech API, meer zoek API mogelijkheden en meer toegankelijkheids opties. Gebruikers krijgen de beschikking over snellere camera toegang, VPN support en een battery usage monitor zodat je kan zien welke app veel stroom vreet.

Toch zijn er ook een paar negatieve punten te melden waarvan de ene iets groter is dan de andere. Laten we beginnen met een kleintje.Zo is er nu toestemming nodig van de gebruiker om de SD kaart te benaderen (WRITE_EXTERNAL_STORAGE). Dat betekent dat als je applicatie werkt met de API Level 3 (Google Android 1.5), dit allemaal nog goed gaat. Maar zodra je jouw applicatie aanpast om te werken met API Level 4 of hoger zal je eerst toestemming aan de gebruiker moeten vragen. Iets voor ontwikkelaars om rekening mee te houden.

Een veel groter probleem is de verscheidenheid in schermgrootte onder de verschillende toestellen. Er zijn de kleinere QVGA schermen en de grotere WVGA schermen die nu beiden ondersteund worden. Als applicatie ontwikkelaar zal je je applicatie op beide schermen moeten testen om geen groot deel van de markt te moeten missen. Dit zal je dan ook expliciet vast moeten leggen in je applicatie via het element

<support-screens>

. Mocht je dit niet doen dan zal Google Android 1.6 proberen de app zo veel mogelijk aan te passen op het scherm van de gebruiker.

Voor toestellen zouden we over een paar weken Google Android 1.6 kunnen verwachten maar dat is nog niet helemaal zeker. Het is natuurlijk ook de vraag wanneer partijen zoals HTC en anderen de aanpassingen hebben doorgevoerd en beschikbaar maken voor ons, de gebruikers.

In de onderstaande video krijg je een indruk van de mogelijkheden. Zeker even kijken als je Google Android gebruiker of ontwikkelaar bent! Voor meer informatie kan je terecht op de Android developer blog.

Iemand trek in een donut? Ik wel.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.