Tijdens de I/O-ontwikkelaarsconferentie heeft Android M het levenslicht gezien. Google heeft een aantal veranderingen doorgevoerd: betere privacy-opties, een langere accuduur, ondersteuning voor vingerafdrukscanners, de slimme assistent Google Now en meer integraties tussen apps en het web.

Het nieuwe Android-besturingssysteem wordt in de herfst van dit jaar uitgerold. We zetten de grootste veranderingen op een rijtje.

Langere accuduur

Zoals eerdere geruchten al deden vermoeden, focust Android M op een langere accuduur door gerichter om te gaan met het energieverbruik. Zo is er een bewegings-gevoelige slaapstand ingebouwd: ‘Doze’ die bij sommige toestellen tot zelfs wel de helft aan accu kan besparen.

Je telefoon/tablet detecteert of je je apparaat actief gebruikt. Wanneer dat niet (meer) zo is, wordt je telefoon in spaarstand gezet. In diezelfde stand wordt de achtergrondactiviteit van apps teruggeschroefd. Maar, benadrukt Google: de notificaties blijven wel komen.

Meer ondersteuning

Ook biedt Android M ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Huh, had Android dat nog niet? Nee, eigenlijk niet. De smartphonefabrikanten moesten namelijk zelf software inbouwen om bepaalde acties te verbinden aan de scan van je vingerafdruk.

Nu doet Google dat zelf, wat het voor applicatieontwikkelaars ook weer makkelijk wordt om de vingerafdrukscanner te integreren. Ook gaat de vingerafdrukscanner gebruikt worden voor Android Pay. Hier lees je meer over Android Pay.

Daarnaast biedt Android M ondersteuning voor een type-c usb-aansluiting. Daarmee gaat data-overdracht sneller maar ook wordt er meer stroom overgebracht, waardoor je telefoon sneller klaar is met opladen. Eerder was er voor dit type-aansluiting een app van derden nodig om deze te kunnen herkennen en verkennen.

Privacy krijgt meer prioriteit

Daarnaast wordt er meer prioriteit gegeven aan je privacy. Normaal moet je sommige apps volledig toegang geven tot bijvoorbeeld je camera. Zonder deze toestemmingsverzoeken te accepteren kun je de betreffende app niet eens gebruiken.

Nou, dat is natuurlijk niet de bedoeling: voortaan krijg je dit verzoek alleen wanneer deze nodig is. Je ziet dit ook terug in iOS: zodra je in een app je camera/microfoon echt nodig hebt, dan wordt erom gevraagd. Als je wil kun je die toestemming later weer intrekken in een apart instellingenscherm.

 

Slimmere assistent en betere integratie apps/web

Google Now, de slimme assistent, wordt nóg slimmer in Android M. Deze haalt informatie uit verschillende apps, reageert op je stemopdracht en staat een Google-zoekopdracht toe binnen een bepaalde berichten-app. Zo hoef je de app niet te sluiten als je even snel iets wilt googelen.

Apps en webpagina’s zullen beter met elkaar communiceren. Stel, je krijgt via WhatsApp de link naar een tweet. Ga je die openen via het web of via de daartoe bestemde app? Android M checkt of je deze app geïnstalleerd hebt en bepaalt in samenwerking met de ontwikkelaars of de app standaard wordt geopend.

Voor de tabletgebruikers

Het keyboard in Android M kun je in de zogenoemde split-screen modus zetten. Daarbij worden de toetsen naar de zijkant geplaatst als je het apparaat horizontaal vasthoudt. Dit maakt het typen makkelijker. Deze functie is exclusief voor de Android-tabletgebruikers onder ons.

Daarnaast kun je de geplaatste microSD-kaart gebruiken als intern geheugen. Daarmee kunnen er ook apps en privedata op worden opgeslagen. Zo hoef je ook geen duurdere tablet te kopen omwille van het beperkte geheugen. Bij het formatteren van de microSD-kaart krijg je de opties voor ‘normaal draagbare opslag’ of ‘onderdeel van de interne opslag’.

Jasper van Wezel

Jasper van Wezel

Hi, ik ben Jasper van Wezel. Sinds 2016 schrijf ik voor Pocketinfo.nl. Als freelance redacteur schrijf ik over de allernieuwste ontwikkelingen op gebied van techniek, met de nadruk op smartphones. Bronnen verzamelen vind ik heerlijk en ik wil jou de nieuwste apparaten en gadgets tonen!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *