Na mijn eerste indrukken over de HTC Titan, die je hier kunt lezen wil ik in dit vervolg wat dieper ingaan op het eerste keer in gebruik nemen van het toestel en de software.

Starten

Laat ik beginnen door te zeggen dat het niet mogelijk is om op een Windows Phone 7 screenshots te maken, ook niet met third party software uit de Market. Er bestaat wel een mogelijkheid maar dan zul je moeten gaan knutselen met alternatieve ROM’s en software en zover wil ik nu niet gaan. Bovendien is het toestel niet mijn eigendom en komt het de review denk ik niet ten goede als ik software ga installeren waarbij het de vraag is of dit legaal is of niet.

Voor de schrijver van een review werkt dit uiteraard nogal beperkend. Zo kreeg ik de vraag voor een screenshot van de agendasoftware… Verder had ik de procedure bij “koude” start uit de doos graag middels screenshots willen toelichten. Echter, niet getreurd, hier heb ik een oplossing voor gevonden middels third party hardware. 😉

Die hardware bestaat uit mijn iPhone 4 waarmee ik een aantal foto’s heb genomen om een en ander toe te lichten en te laten zien. Ik heb hierbij geprobeerd zo goed mogelijk de foto’s te nemen voor een helder beeld, het is echter een noodgreep dus mijn excuses mochten de foto’s van een wat mindere kwaliteit zijn dan jullie gewend zijn.

Afijn, laten we maar eens beginnen. Zodra je de Titan aanzet verschijnt er een wit scherm met daarin HTC en vervolgens een opstartscherm van Windows Phone, niets bijzonders dus. Vervolgens moet je je telefoon instellen, hieronder een aantal afbeeldingen die het registratieproces weergeven:

 

Foto 1.jpg Foto 2.jpg

Foto 3.jpg  Foto 4.jpg

Foto 11.jpg

Uiteraard word je van harte welkom geheten door HTC  en vervolgens een welkomsscherm van Windows Phone maar daarna gaat het, en ik verklap het nu alvast, zeer eenvoudige installatieproces beginnen. Uiteraard worden de basis zaken gevraagd zoals het instellen van een taal, Nederlands is beschikbaar(!) en het accepteren van de algemene voorwaarden.


Na het instellen van de taal en het accepteren van de algemente voorwaarden wordt je gevraagd of er informatie mag worden gezonden naar Microsoft of dat je hier wat beperkingen in wilt aanbrengen. Ik ben hier doorgaans niet zo'n voorstander van dus ik heb de zaken wat aangepast, wijst allemaal zichzelf.Nu we dit dan hebben gehad komen we bij enkele basisvragen uit zoals de te kiezen tijdzone, datum en tijdinstelling.

We hebben het over een Windows Phone en dat betekend dat als je alle functionaliteiten wilt benutten, zoals toegang tot de Marketplace, je een Windows Live ID moet hebben. Je kunt een discussie starten of dit onterecht is of niet maar kijk ik naar Apple, daar heb je een iTunes account nodig wil je überhaupt van je iPhone gebruik kunnen maken. Fabrikanten geven er uiteindelijk ook wat voor terug dus log je gewoon in met je Windows Live ID (o.a. Live-, Zune- of Hotmail-account) of maak je een nieuwe aan.

Let wel even op, heb je al een eeuwen oud Hotmail account dan bestaat de kans dat dit een Amerikaans account is. Probleem is dat de Marketplace gekoppeld wordt aan je Windows Live ID en dus ook aan het land waar dit account toe behoord. Ok, denk je dan, wat maakt het uit. Helaas kunnen ontwikkelaars kiezen in welke Marketplace een app wordt geplaatst. Ik bleek dus een Amerikaans account te hebben en dus kan ik een app zoals Nu.nl niet installeren want die staat in de Nederlandse Marketplace en niet in de Amerikaanse.

Uiteindelijk heb ik het probleem op kunnen lossen door mijn Nederlandse creditcard te koppelen aan mijn Hotmail account (kort door de bocht uitgelegd). Vervolgens moet je even een harde reset doen en de zaken opnieuw instellen zodat ik uiteindelijk toch toegang heb gekregen tot de Nederlandse Marketplace. In ieder geval even een lastig iets, aangezien Microsoft in principe niet de mogelijkheid biedt het land van je Windows Live ID te wijzigen.

Trouwens, een harde reset heb ik voor deze review al regelmatig gedaan maar is geen enkel probleem. Het instellen van de basisfuncties mail, agenda, contactpersonen e.d. is zo eenvoudig en snel gedaan dat je hier geen stress aan overhoudt! Dat hebben ze bij Microsoft goed gedaan, eerlijk is eerlijk!

Overige instellingen

Nadat je bovenstaande instellingen allemaal bent doorgelopen is je telefoon in principe klaar voor gebruik. Zaken zoals mail (hotmail) en contacten (hotmail) zijn allemaal al ingesteld net zoals je GSM/internet instellingen en het Windows Phone welkomsbericht is ook al ontvangen.

Hierboven dus het kenmerkende Windows Phone overzicht met de diverse Live Tiles en als je op het pijltje naar rechts drukt een overzicht van alle aanwezige apps (op alfabetische volgorde).
Zelf gebruik ik Hotmail alleen voor mail en spam en heb ik daarnaast nog een Gmail account, dat gaan we dus maar eens instellen.

Ook hier geldt een enorme eenvoud. Via Instellingen kun je een e-mail account toevoegen waarbij de meest gebruikte methoden al zijn 'voorgeprogrammeerd' zeg maar. Eenvoudig even je google account invullen en alle mails, agenda en contactpersonen worden automatisch op je telefoon opgeslagen, een kind kan de was doen.

In feite zo makkelijk dat het lastiger is om bijvoorbeeld contactpersonen van Hotmail, die ik dus niet in mijn contactenlijst terug wil zien, met geen mogelijkheid krijg ingesteld in de instellingen. Dit moet weer vanuit de instellingen van 'Personen'. En dat vind ik wel een klein minpuntje bij het toevoegen van een ander account. Het is alles of niets en vervolgens zul je in de diverse programma's die hiervan gebruik maken moeten aangeven dat je iets niet wilt zien.

In mijn geval gebruik ik mijn agenda en contacten van Hotmail niet. Dit betekend dus dat ik in de agenda moet instellen dat ik de Hotmail agenda niet wil zien. Je kunt niet in de instellingen aangeven dat je alleen de mail van Hotmail wilt synchroniseren,  niet de contacten en agenda.

Personaliseren

Na het instellen van mail en agenda ben ik eens ga kijken of ik de telefoon een wat meer persoonlijk tintje kan geven, een andere achtergrond en ook de kleur van de tegels vond ik nu niet direct mooi. De instellingen zijn vrij snel gevonden maar erg summier.

 
Om te beginnen met de kleur van de Live Tiles en de achtergrond, deze mogelijkheden zijn zeer beperkt. Voor wat betreft de achtergrond is alleen de keuze te maken tussen zwart en wit en de er zijn een aantal kleuren te kiezen voor de Live Tiles. De achtergrond van het beginscherm, zie de laatste foto, kun je naar een willekeurige foto of afbeelding aanpassen, net wat je maar leuk vind.

Al met al wat beperkt en dan met name de achtergrondkleur waar je alleen zwart en wit kunt kiezen. Ik merk ook dat deze achtergrondkleur bij een aantal programma's blijft bestaan, de agenda bijvoorbeeld wordt er als het ware overheen gelegd. En waar ik in het beginscherm zwart het meest rustgevende vind is dat bij de agenda nogal vervelend maar hierover later meer.

Tot zover deel 2 van mijn bevindingen. In het derde deel ga ik verder in op de standaard aanwezige programma's zoals de agenda en mail en de toevoegingen van HTC.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *