In dit artikel kijken we naar de HTC Prophet die verkocht zal worden als i-Mate JAMin en Qtek S200. De HTC Prophet is de opvolger van de zeer succesvolle HTC Magician (i-Mate JAM, Qtek S100, Orange M500, etc.). Deze nieuwe Pocket PC Phone edition is uitgerust met een aantal zeer leuke features zoals WiFi, een 2.0 MegaPixel camera en nog veel meer. Maakt al dit moois de i-Mate JAMin tot een waardig opvolger voor de i-Mate JAM? Dat lees je in deze review.

[page=Inleiding]
De HTC devices gaan de laatste tijd als zoete broodjes over de toonbank. Hieruit blijkt dat mobiele data steeds populairder wordt en dat er een grotere massamarkt ontstaat voor mobiele data. Vooral de HTC Magician was een zeer groot succes in de geschiedenis van connected HTC devices. Het is enige tijd geleden dat de HTC Magician op de markt kwam. In de tussentijd is uiteraard de HTC Wizard (i-Mate KJAM, Qtek 9100, Orange SPV M3000, T-Mobile MDA Vario) op de markt gekomen waarvan veel mensen dachten dat het de opvolger van de Magician zou zijn. Dat is dus niet het geval. Pas nu is de opvolger van de Magician bekend: het is de HTC Prophet. Wel kunnen zeggen dat de HTC Prophet qua specificaties eigenlijk de i-Mate Wizard (KJAM) is zonder keyboard maar met een betere camera.

Wil je meer informatie over het besturingssysteem Windows Mobile 5.0? Klik dan op deze link om een uitgebreide review te lezen.

In deze review kijken we specifiek naar de i-Mate JAMin. We hebben dit device al eerder aangekondigd in een nieuwsbericht. De i-Mate JAMin die wij ter review hebben gekregen bevat de final ROM versie (voor de kenners onder ons: deze is uitgerust met AKU1) en kunnen we dan ook testen in een review in plaats van een preview. Op onze JAMin vinden we nog geen i-Mate logo maar ook de hardware is final. Het device heeft in tegenstelling tot z’n voorganger een zwarte kleur en oogt daarom zeer luxe. Toch zal de prijs van het device in de range van de HTC Magician liggen en dus onder de prijs van de Wizard (KJAM). We weten inmiddels dat er van de HTC JAMin geen opvolger zal komen. HTC (en dus ook i-Mate) zal verder gaan met het ontwikkelen van het HTC Wizard en HTC Universal concept.

Eerste indruk

De eerste indruk van dit device is zeer goed. Door de luxe uitstraling van de zwarte buitenkant heb je het gevoel dat je echt iets moois in handen hebt waar over nagedacht is. Het device voelt zeer licht en slank aan in vergelijking met onze vorige PDA’s. Het device ligt lekker in de hand. Als we het device aanzetten vinden we een zeer mooi scherm met heldere kleuren. Wat meteen opvalt is de snelheid. Nu zijn we bij de Pocketinfo redactie inmiddels al helemaal gewend aan onze i-Mate KJAM’s maar die moeten het qua snelheid zeker afleggen tegen de JAMin. De stylus is gelukkig weer een “normale” en geen uitschuifbare naald zoals die van de i-Mate KJAM. Wat ook direct opvalt zijn de knopjes onder het scherm. Deze zijn nu makkelijker in te toetsen en hebben meer functionaliteiten gekregen (waarover later meer). Zoals op alle Windows Mobile 2005 devices heeft ook de i-Mate JAMin een ok en een start knop. Aan de zijkant zit, in plaats van een notes record knop, een wireless manager knop zodat we op eenvoudige wijze de telefoon, WiFi of Bluetooth aan en uit kunnen zetten. De WiFi werkt zeer goed op dit device. Binnen luttele seconden hebben we verbinding met ons accesspoint. Samengevat hebben we een zeer goed eerste indruk van dit device gekregen. In deze review gaan we op de eerder besproken punten dieper in.

Wat zit er in de doos

De i-Mate JAMin wordt, zoals gewoonlijk, compleet geleverd:

 • i-Mate JAMin
 • Mini USB kabel en stroom kabel
 • Boekjes
 • Headset
 • Voucher voor clubimate
 • Heupcase

[page=Uiterlijk]

Uiterlijk van de i-Mate JAMin

We kunnen deze i-Mate JAMin natuurlijk het best vergelijken met de HTC Magician, zijn voorganger. Zo op het eerste gezicht is er niet veel verandert. Zo zijn algemene vormen hetzelfde gebleven en zitten veel randjes en uitstulpingen op dezelfde plaats. Als we echter naar de details gaan kijken vallen een aantal dingen op:

 • Een randje om de speaker die tegen het oor gehouden wordt
 • Knopjes onder het scherm hebben meer mogelijkheden en zien er anders uit
 • Opnemen en ophangen zijn ronde toetsen geworden
 • Joystick is rond
 • Aan de achterkant een metalen rand met daarop “2.0 Mega Pixels”

De zwarte kleur van dit device heeft een luxe uitstraling. Echter merken we op dat de zwarte buitenkant redelijk krasgevoelig is. We vragen ons af of dit een probleem gaat worden. Het zou zomaar kunnen zijn dat op het laatste moment nog word besloten dat het achtergrond paneel van de knopjes onder het scherm zilver worden gekleurd maar dit was nog niet met zekerheid te zeggen.

Onder het scherm vinden we de volgende knoppen:

 • Functietoets 1
 • Functietoets 2
 • Opnemen
 • Ophangen
 • Start menu knop
 • Ok knop

Tussen de eerste twee en de laatste vier knoppen vinden we het d-pad waarmee we het device en software kunnen besturen (zonder stylus). De twee functietoetsen fungeren als dynamische knoppen. Dat wil zeggen dat deze een functie krijgen vanuit de applicaties die op het device staan. Als we het device aanzetten hebben de knoppen de standaard functies van agenda en contactpersonen.

Onder het device vinden we de mini-USB aansluiting en de hoofdtelefoon aansluiting. Op dit moment kunnen we stellen dat alle HTC devices voorzien zijn van een mini-USB aansluiting. Ook veel andere fabrikanten pikken deze standaard op. Dat is vooral fijn voor de accessoires die op deze manier steeds blijven passen. De hoofdtelefoon aansluiting is er

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *