Alle instellingen die nodig zijn om met je Pocket PC te kunnen inbellen en je mail te kunnen versturen en ontvangen.

Deze tip beschrijft het instellen van je Pocket PC met het 2002 OS om je mail op te halen middels een infrarood of Bluetooth verbinding en je mobiele telefoon (geen GPRS). Voor het instellen van overige PocketPC’s kun je hier kijken.

Stap 1: Controleren van je GSM

Belangrijk is om eerste te achterhalen of je GSM een ingebouwd infrarood modem heeft, sommige toestellen hebben wel infrarood maar kunnen toch niet gebruikt worden om bv email mee op te halen. Ik gebruik zelf een Nokia 6210.

Stap 2: Inbel instellingen Pocket PC

Klik op Start en vervolgens Settings en ga naar het tabblad Connections waar je ook het desbetreffende icoontje vind met de naam Connections. Tap deze aan en je krijgt een schermpje met 3 selectievelden. In ons geval hoeven we alleen te kijken naar het eerste veld waar nu staat Internet Settings. Kies hier voor Modify en selecteer New.Vul hier de naam naar keuze in die je wil geven aan de inbelverbinding die je wil gaan instellen. Kies Generic IrDA modem en zet de Baud rate op 115200. Dit is niet de snelheid die je GSM heeft (is maar 9600) maar ik heb goede ervaringen met deze instelling. Tap nu de button Advanced en kies het tabblad Name Servers. Hier kun je indien dit volgens je provider noodzakelijk is je DNS gegevens invoeren. Ik gebruik zelf Planet Internet en zoals je kan zien in het plaatje heb ik de DNS nummers van Planet Internet hier ingevoerd.
Als je dit gedaan hebt kun je rechtsboven op OK tappen en kunnen we verder met de resterende instellingen. Kies Next en voer bij Country code 31 in (nederland), bij Area code het netnummer van je inbelverbinding maar dan wel zonder de 0. Dit kan bijvoorbeeld ook het nieuwe inbelnummer zijn zoals 6760 dat door veel providers gebruikt wordt. En als laatste kun je het telefoonnummer invoeren. Klik nu weer Next en kies dan voor Finished aangezien in dit veld geen instellingen gedaan hoeven te worden. In het volgende scherm is dan nu de nieuwe verbinding te zien die je hebt ingesteld en je kan nu weer op OK tappen.De inbelverbinding staat nu klaar maar we moeten nu nog de wijze van het gebruik van het inbelnummer instellen.

Stap 2: Inbelopties

Er moeten echter ook een aantal instellingen gedaan worden zodat alle ingevoerde gegevens op een correcte wijze worden gebruikt bij het inbellen. Er van uit gaande dat we weer terug zijn in het Connections scherm moet er deze keer voor het tabblad Dialing Locations worden gekozen. Ik heb hier gekozen om voor de locatie Work de area code aan te passen en ik heb de country code op 31 gezet. Kies de button Dialing Patterns voor de resterende instellingen die we hier moeten maken. Om het makkelijk voor mezelf te maken heb ik voor alle type calls gekozen voor een standaard instelling aangezien ik toch alleen mobiel inbel. Kies daarom voor de instelling +EFG, de plus zorgt ervoor dat ook eventueel inbellen vanuit het buitenland mogelijk is. Kies nu 2 keer voor OK en we zijn klaar met de inbelinstellingen.


Het is aan te raden om nu ook even te testen of deze instellingen werken. Vanuit het Connections scherm kiezen we nu in plaats van Modify de optie Connect. Zorg ervoor dat je GSM klaar ligt voor de Irda-poort (en dat ook infrarood ontvangst geactiveerd is) of dat er een Bluetooth connectie is met je mobiele telefoon. Nu moet er te zien zijn dat de GSM gaat inbellen en na 15-20 seconden moet er een verbinding zijn. Open nu de Pocket Internet Explorer en tik het adres van een willekeurige site in of natuurlijk onze site die ook mobiel makkelijk te bekijken is op www.pocketpc-club.nl/avantgo.

Als dit allemaal werkt kun je de verbinding afsluiten door in de bovenste balk op het verbindingsteken (2 pijltjes) te tappen en te kiezen voor het verbreken van de verbinding.

Stap 3: Inbox instellingen

De volgende stap is om ook je Inbox in te stellen om zodoende mail te kunnen ontvangen en versturen. Let hierbij op dat niet alle providers het ondersteunen om je mail met mobiel inbellen op te halen. Dit zul je zelf even moeten navragen of je kan op ons Forum de ervaringen van andere gebruikers nalezen.

Kies in de Inbox voor Services en kies voor New (of middels Tools, Options en dan de button New) voer nu je email adres in (stap 1/5) en ga naar de volgende stap.

In stap 2/5 probeert de Pocket PC verbinding te zoeken om je instellingen te achterhalen maar ik doe dit altijd handmatig. Kies voor End in het verbindingsscherm dat zichtbaar werd en kies weer Next.In stap 3/5 kun je de naam invullen die andere personen die je mail lezen te zien krijgen. Vul daarna je User name en Password in dat je van je provider hebt ontvangen, vergeet na het invoeren niet de optie Save password aan te vinken zodat je bij het inloggen dit niet elke keer hoeft te doen.

Stap 4/5 geeft de mogelijkheid te kiezen voor een POP of IMAP4 Service waarbij in de meeste gevallen POP de juiste keuze is tenzij de provider dit heeft aangegeven. De naam die je kan invullen is een naam die voor jezelf makkelijk is en die krijg je ook in het overzicht van accounts te zien als je klaar bent met instellen. Ik heb bijvoorbeeld 2 accounts en de ene heet Planet en de andere heet PocketPC-Club.

Stap 5/5 is de laatste stap waarbij je moet invoeren welke POP en SMTP server je provider gebruikt. Gebruik ook nu weer de informatie van je Provider waarbij je het Domain veld leeg kan laten.Kies nu de Options button om wat extra instellingen te doen, zoals hoe vaak je de email wil checken en of de uitgaande mail server authorisatie vereist (stap 1/3). Ik heb beide niet aangevinkt omdat ik zelf wil bepalen hoe vaak ik de mail check en mijn uitgaande mailserver (Planet) heeft geen authorisatie nodig.

Stap 2/3 geeft je de mogelijkheid om volledige berichten op te halen of alleen de headers. Aangezien ik met een standaard GSM inbel en dus geen hoge snelheid kan halen stel ik deze in op Get Message headers only en kies bij include voor 10K. Zo kan ik ook nog iets groter mailtjes binnenhalen maar dat is nog goed te doen.

Stap 3/3 geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld alleen mailtjes van de afgelopen dagen weer te geven waarbij ik zelf een termijn van 14 dagen heb ingevuld. De instelling kan makkelijk zijn om te gebruiken als je nog mail moet ophalen en alleen die van vandaag zou willen zien. Kies nu voor Finish en dan zijn we bijna klaar.Na het kiezen voor Finish krijgen we een totaal overzicht te zien van Services die je hebt ingesteld, als je dus meerdere accounts aanmaakt dan zijn die in dit scherm te zien. Dit scherm waar je ook reeds ingevoerde accounts kan aanpassen kun je makkelijk bereiken vanuit de Inbox door Tools en dan Options te selecteren.

Voor alle accounts zijn er nog een aantal algemene instellingen die je kan gebruiken zoals je in de tabbladen kan zien.

Bij Message kun je aangeven hoe zaken ingesteld kunnen worden op het gebied van de wijze van beantwoorden van mail, wat er moet gebeuren als je een mailtje verwijderd en of je bijvoorbeeld verzonden mailtjes wil bewaren.

In het Address tabblad heb ik alles op de standaard instellingen laten staan en in Storage kun je ervoor kiezen om attachments die in je mail aanwezig zijn op te slaan op je Storage Card. Met mijn instellingen is dit niet nodig omdat ik zowieso maar maximaal 10K per bericht kan ontvangen. Heb je dit zelf anders ingesteld dan is dit uiteraard wel een goede instelling.Stap 4: Mail ophalen

Nu komt het makkelijkste stuk (als alle instellingen in orde zijn) namelijk het verzenden en ontvangen van email. Open wederom de Inbox en kies voor het icoontje onderaan de balk waarin een handje te zien is met daarin een Pocket PC. Door daar op te tappen wordt er verbinding gezocht met je telefoon en wordt de email opgehaald (zorg ook nu weer dat je infrarood poort is geactiveerd of dat er een Bluetooth connectie is).

Verder kan ik nog als tip meegeven dat het handig is om onder Tools ook eens te kijken naar de Edit My Text Messages aangezien je daarin veel gebruikte teksten kan zetten die dan makkelijk gebruikt kunnen worden bij het schrijven van een mailtje.

Voor discussie over de instellingen of eventuele andere vragen kun je op het Forum kijken.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *